Η Μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στους Φιλιάτες εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Υγείας

Μια νέα δομή που θα υποστηρίζει ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα εγκαινιάστηκε στους Φιλιάτες από τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Πρόκειται για μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης – οικοτροφείο στο οποίο 15 ωφελούμενοι θα διαμένουν και θα τους παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης με στόχο και την κοινωνική τους επανένταξη.

Η μονάδα δημιουργήθηκε σε ξενώνα που δεν λειτουργούσε και παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από τον δήμο Φιλιατών στην ΑΜΚΕ Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία είναι και ο φορέας λειτουργίας της δομής. Ήδη στη μονάδα διαμένουν τρεις ωφελούμενοι ενώ εξετάζονται οι αιτήσεις για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες 12 θέσεις. Στελεχώνεται από 23 άτομα βοηθητικό, νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται και διαμένει στους Φιλιάτες ενώ ο δήμος Φιλιατών έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη της μονάδας.

Τη συνεργασία αυτή μεταξύ του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης και της ΑΜΚΕ εξήρε ο υφυπουργός υγείας σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα πού χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Την ανάγκη να στηριχθούν οι κάτοικοι της υπαίθρου και δη των ακριτικών περιοχών τόνισε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Ιωάννης Καρβέλης.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιογιακας σημείωσε ότι η μονάδα αυτή δίνει λύση στην ανασφάλεια γονέων πού αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους με ψυχικά νοσήματα.

“Είναι το σπίτι τους” τόνισε ο επιστημονικά υπεύθυνος του κέντρου ψυχίατρος Χρήστος Τσάμης.

Για τη συνεργασία μεταξύ του ΔΗΜΟΥ και της ΑΜΚΕ μίλησε ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπυρίδων Παππάς:

Εκ μέρους της ΑΜΚΕ Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο κ. Στέφανος Πανακούλιας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας της Μονάδας.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι εργαζόμενοι της μονάδας, οι ωφελούμενοι και οι οικογένειές τους.