Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει….

Με ενδιαφέρον μελετώ τις εισηγήσεις των φορέων και δημοτικών συμβούλων ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Με ενδιαφέρον και συνάμα έκπληξη γιατί είτε από πόστο διοίκησης είτε ως κομματικά στελέχη οι περισσότεροι εκ των εκλεκτών και εκλεγμένων τοπικών μας αρχόντων είχαν ενεργό ρόλο στην όλη ιστορία ο καθένας από το μετερίζι που του ‘λαχε να υπηρετήσει τον δήμο και κατ’ επέκταση τον τόπο μας.

Ωστόσο πέρα από την αλληλοεπίρριψη ευθυνών, συχνά δικαιολογημένων εκείνο που ολοκληρωτικά εξέλειψε είναι κάθε ίχνος αυτοκριτικής. Αυτοκριτική σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, σχετικά με το ανάστημα που θα έπρεπε να ορθώσουμε….τίποτα… για όλα πάντα φταίνε οι άλλοι….η μόνη εξαίρεση ίσως ο εκπρόσωπος της λαϊκής συσπείρωσης που χρόνια ορύεται, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή απλά διαφωνεί, η στάση του είναι απόλυτα συνεπής.

Οι υπόλοιποι “αγρόν ηγόρασαν” με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας που ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι του ήταν δυνατό. Αγαπητέ δήμαρχε, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο σας μάλλον όχι, δεν κάνατε ό,τι σας ήταν δυνατό. Περιοριστήκατε στην διάσωση της χερσαίας ζώνης την οποία κινδυνεύετε να απωλέσετε. Μακάρι και εύχομαι από καρδιάς για τον τόπο, να σας βγει έστω αυτή η τακτική και να περιοριστεί η ζημιά….

Στο ίδιο μοτίβο και ο αντιπεριφερειάρχης, εκφέρει λόγο και κατακεραυνώνει λες και δεν έχει υπάρξει δήμαρχος Ηγουμενίτσας με την σειρά του. Το χρονικό των παραλείψεων αφορά και στην δική του θητεία….ό,τι έπραξε, γιατί παραμένει ενεργός στην αυτοδιοίκηση, αποδεικνύεται πως προφανώς δεν ήταν αρκετό.

Οι πιο ωραίοι είναι βέβαια οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Μα τί δάκρυ ήταν αυτό που έχυσαν για λιμάνι και χερσαία ζώνη….άκρως συγκινητική η παρουσία τους τόσο του βουλευτή όσο και των δημοτικών συμβούλων. Βέβαια, η αλήθεια να λέγεται, δεν προχώρησαν στην πώληση η αλλιώς παραχώρηση του λιμένα, ωστόσο δεν απέδωσαν και αυτοί με την σειρά τους την χερσαία ζώνη στον δήμο, παρότι κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν το λιμάνι από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Το αντίθετο μάλιστα, οπότε προς τι “ο κλαυθμός και ο οδυρμός”;

Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝ.ΑΛ και πάλαι ποτέ ΠΑ.ΣΟ.Κ και η παράταξη τους στο δημοτικό συμβούλιο μας υπενθύμισαν και ορθώς ότι το λιμάνι είναι δικό τους έργο. Παρέλειψαν όμως να μας πουν πως δικό τους έργο ήταν και η μετατροπή του λιμενικού Ταμείου σε Ανώνυμη Εταιρεία, την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Από εκείνη την περίοδο καταργούνται οι εισφορές υπέρ της πόλης, τα περιβόητα λιμενικά τέλη, όπου μέρος αυτού αποδίδονταν στον δήμο Ηγουμενίτσας. Ήταν τότε που ο δήμος ωφελούνταν έμπρακτα από το λιμάνι. Έπειτα περιορίστηκε σε παροχές και ελεημοσύνες ανάλογες της διάθεσης των διοικούντων της Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε.

Ο δε κυβερνητικός βουλευτής έλαμψε δια της απουσίας του. Παρά την θέληση του να βοηθήσει, φαίνεται πως αυτή δεν είναι αρκετή, ας ελπίσουμε ότι ίσως σπρώξει την κυβέρνηση τουλάχιστον να αποδοθούν οι παραλίες αν και όπως δήλωσε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη και σε αυτό το θέμα διατηρεί πλέον τις επιφυλάξεις του…είναι βλέπετε και αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας με τα μύρια νομικά κολλήματα ως άλλη Λερναία Ύδρα. Ένα πρόβλημα λύνεις και δέκα φυτρώνουν….

Συνεπώς λίγη αυτοκριτική από όλους τους εμπλεκόμενους δεν βλάπτει, ακόμη και από εμάς τους εκπροσώπους του τύπου. Ίσως θα έπρεπε να ήμασταν πιο σκληροί, πιο κάθετοι και απαιτητικοί σε αυτό το θέμα…
Σαφώς και το πάνω χέρι είχε πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση, όμως με το χέρι στην καρδιά, τί κάναμε εμείς για να πιέσουμε αποτελεσματικά ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου