Τα συνεχή οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας… αλλά η αγορά της Ηγουμενίτσας, ελπίζει ότι την γιορτινή περίοδο ίσως και να μαζέψει κάποια σπασμένα. Με αυτή την αισιοδοξία θέλει να αντιμετωπίσει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας κ. Κων/νος Σκεύης ο οποίος δηλώνει:
«Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στον εμπορικό κόσμο, σίγουρα θα υπάρξει κάποια αύξηση του τζίρου, αλλά χωρίς τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων χάθηκε η αίσθηση της γιορτινής αγοράς… άλλωστε αυτό το είδαμε και τα Χριστούγεννα. Ο εμπορικός κόσμος περιμένει την Πασχαλινή περίοδο να καλύψει «τρύπες», όμως οι ανακοινώσεις και νέων μέτρων έχουν εκτός των άλλων και δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία του καταναλωτή».
Τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν, ίσως και σήμερα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αυξήσεις σε Φ.Π.Α. και τέλη κυκλοφορίας, κι άλλες μειώσεις μισθών, «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς, μείωση δαπανών για ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία κ.α. της τάξης του 20%, περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα πολύτεκνων-τρίτεκνων και μειώσεις στα φοιτητικά επιδόματα.
«Όσο έχουμε μειώσεις μισθών και αύξηση της έμμεσης αλλά και της έμεσης φορολογίας στον αυτοαπασχολούμενο η ύφεση θα βαθαίνει», παρατηρεί ο κ. Σκευής. «Είναι συνδυασμός που δεν αφήνει περιθώρια για ανάκαμψη».
Πάντως ο κ. Σκεύης, τονίζει ότι ακόμα η αγορά της πόλης έχει… αντοχές: Σε επίπεδο πληρότητας και αντοχών είμαστε λίγο καλύτερα από τις μεγάλες πόλεις», επισημαίνει και συνεχίζει: «Ο καταναλωτής θέλει μια πλήρη αγορά, καλές τιμές και κλίμα που να συνάδει με τις μέρες. Το τελευταίο δεν το διαμορφώνει ο σύλλογος αλλά πολύ περισσότερο οι τοπικές αρχές… Πέρα από τις ιδέες χρειάζονται και χρήματα. Στην πόλη μας ποτέ δε διαμορφώθηκε τέτοιο περιβάλλον, ούτε και πριν την οικονομική κρίση».
Τον ρωτάμε αν θα υπάρξουν απώλειες από την τοπική αγορά, λόγω… μετακίνησης των καταναλωτών σε όμορους νομούς. Ο κ. Σκεύης απαντά άμεσα και φιλοσοφημένα: «Στην πόλη μας μπορεί να βρει κανείς τα πάντα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Εμείς σαν εμπορικός σύλλογος, δεν ζητάμε από τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά από τοπικιστική διάθεση. Πρέπει να πείσουμε τους καταναλωτές, εκτός από το να δούνε τι συμβαίνει παραπέρα να δούνε με νηφαλιότητα και τι προσφέρει ο τόπος τους. Η αγορά μας», επαναλαμβάνει, «είναι πλήρης. Προσπαθούμε να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες, να είμαστε φιλικοί και εξυπηρετικοί, όπως κανείς δεν μπορεί να βρει σε «μεγάλες» αγορές και συνεχώς να εξελισσόμαστε». Άλλωστε προσθέτει «ο τουρισμός και η αγορά στηρίζουν την εργασία. Ο καταναλωτής στηρίζοντας την τοπική αγορά κάποια στιγμή θα πάρει πίσω τα χρήματά του, που πρέπει να τα δει ως επένδυση, αφού μόνο έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας».
Σε ερώτησή μας για τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και της πόλης γενικότερα ο κ. Σκεύης εκφράζει τον προβληματισμό του: «Ως κοινωνία παρακαλάμε να φύγουν οι μετανάστες, καβγαδίζουμε για τη χερσαία ζώνη, συζητάμε για π.χ, το φυσικό αέριο, αν θα κλείσει το ΤΕΙ… Κοινώς συζητάμε για το τι θα χάσουμε, πόσο χειρότερα θα γίνουμε, πως θα αποκρούσουμε κάθε σκέψη, αναπτυξιακή ή μη, που άλλοι διατύπωσαν για μας. Όμως ένα πλάνο ανάπτυξης από μας για τον τόπο μας δεν υπάρχει. Δεν έχουμε αναπτύξει τις τοπικές δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά μας» λέει.
ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
«Σκαμπαναβάσματα» εμφανίζουν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, πολλά είδη του Πασχαλινού τραπεζιού. Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν πτώση, σε σχέση με πέρυσι, έως και 43%. Στο συκώτι, που θα χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή μαγειρίτσα, η τιμή είναι στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή, περίπου από 6 έως 10 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του αρνιού υπολογίζεται από 9 μέχρι 13 ευρώ το κιλό, ενώ εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τις προηγούμενες ημέρες η τιμή του εγχώριου αρνιού έφτανε τα 9 ευρώ το κιλό και του εισαγόμενου από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια τα 6,5 ευρώ το κιλό.
ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Σύμφωνα με ιδιοκτήτες καταστημάτων εποχικών ειδών, οι τιμές, κυρίως στις λαμπάδες, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν και μειώσεις 5 έως 10%. Τα σοκολατένια αβγά, που προτιμώνται κατά κόρον για δώρα, πωλούνται, σύμφωνα με το μέγεθος, από 4 έως 12 ευρώ.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Συνεχείς θα είναι και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση που αφορά τη λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα:
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
- Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις πασχαλινές αγορές του και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
- Να κάνει έρευνα στην αγορά, ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
- Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί.
- Υποψιαστείτε με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές και μην ξεχνάτε ότι αυτή την περίοδο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα «μαϊμούδες».
- Όταν αγοράζει είδη με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
- Σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη, γιατί η παράβαση αυτή βαρύνει και σας.
- Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης ορισμένων ευαλοίωτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος,, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.)
- Για τα είδη σοκολατοποιϊας (αυγά, ζωάκια κ.α.) πληροφορεί η ετικέτα για το αν πρόκειται για πραγματική σοκολάτα ή απομίμηση καθώς και για την ημερομηνία λήξης.
- Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς και νόμιμα κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός μεγάλων καταστημάτων), αναζητώντας τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης, ώστε να μην παραπλανούνται και να αποφεύγουν να αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
- Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά που εισάγονται και είναι προέλευσης κοινοτικών χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης με σφραγίδα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, χρώματος Ε133 λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο – τιρκουάζ), για δε της προέλευσης τρίτων χωρών χρώματος Ε155 καστανό.