Ανακοίνωση για το 5ο «αναπτυξιακό συνέδριο» για την Περιφέρεια της Ηπείρου
Τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Οκτώβρη, θα γίνει το 5ο κατά σειρά «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης, αυτή τη φορά στα Γιάννενα, για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Μπροστά σ’ αυτήν την «αναπτυξιακή» φιέστα, η ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ οργανώνει μαζικές εξορμήσεις στις πόλεις και στα χωριά των νομών της περιοχής, για την ενημέρωση, την οργάνωση και την κινητοποίηση του λαού, ενάντια στα παραμύθια περί «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης.
Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ:
«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου ανακηρύσσουν την “ανάπτυξη” εθνικό στόχο. Καλούν τους εργάτες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να αποδεχθούν όλη την αντιλαϊκή πολιτική, όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και όλα όσα επιδιώκουν να περάσουν στο όνομα της “ανάπτυξης”.
Έρχονται στην περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία, σε μια από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη, για να πούνε ότι τα κέρδη των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, της ΔΩΔΩΝΗΣ, του ΒΙΚΟΥ, του ΖΑΓΟΡΙ, του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ, της ΠΙΝΔΟΥ, της ΒΙΚΗ, της ΙΟΝ, της FOPEN, του ΝΗΡΕΑ, της ΣΕΛΟΝΤΑ, των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων κ.λπ., σημαίνουν καλύτερη ζωή για τους εργάτες. Αυτό που θα κρύψουν είναι ότι όσα κέρδη “αναπτύσσουν” οι καπιταλιστές, τόσα δικαιώματα χάνουν οι εργαζόμενοι.
Κυβέρνηση – ΕΕ – κόμματα του κεφαλαίου πρέπει να εξηγήσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα εξής:
- Γιατί η Ήπειρος να είναι καταδικασμένη στη φτώχεια, στην ανεργία, όταν η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων διατροφικών αναγκών, η αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία τροφίμων; Όταν μπορούν να υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα, οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οδηγούνται να επιλέγουν τα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα αντίστοιχα προϊόντα;
- Γιατί ενώ σε όλη την περιοχή έχουμε ανάγκη από παιδικούς σταθμούς, σχολεία, φοιτητικές εστίες, Κέντρα Υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι οικοδόμοι να παραμένουν άνεργοι και να στήνονται στις ουρές του ΟΑΕΔ μήπως και βρούνε κανένα πρόγραμμα της κακιάς ώρας;
- Γιατί πόλεις όπως η Άρτα να πλημμυρίζουν και οι αγρότες να βλέπουν να καταστρέφεται ο κόπος τους, αφού δεν υπάρχει η ανάλογη μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα;
- Γιατί ενώ στην περιοχή μας υπάρχουν οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές Ενέργειας, ο λαός πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, δεν έχει να βάλει βενζίνη, καίει ξύλα για να ζεσταθεί το χειμώνα;
Από πού κι ως πού προκύπτει ότι αυτό είναι “φυσικό” κι έτσι πρέπει να γίνεται;
Οχιά στη λογική του «μικρότερου κακού»
Η αυταπάτη της “ανάπτυξης”, που σύσσωμοι προσπαθούν να σπείρουν κυβέρνηση, ΝΔ, κόμματα του κεφαλαίου, Περιφέρεια και δήμοι, σκοντάφτει στην ωμή, σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
- Ο ΒΙΚΟΣ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο νερού στην αγορά και ο ΧΗΤΟΣ στέλνει νερά ακόμα και στην Κίνα. Η πρωτιά, όμως, έγινε στις πλάτες των εργαζομένων, επέβαλε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εντατικοποίηση χτυπάει “κόκκινο”, οι εργάτες αγκομαχάνε. Προκλητικά μάλιστα, για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου στο χώρο του νερού, ο δήμος Ιωαννιτών παράγραψε πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ, την ώρα που κόβουν το νερό από τα σπίτια της εργατικής – λαϊκής οικογένειας που αδυνατεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς. Το νερό γίνεται ακριβό για τα λαϊκά νοικοκυριά και φθηνό για τους επιχειρηματίες που το εμπορεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014, το ποσό που πληρώνουν ΒΙΚΟΣ – ΖΑΓΟΡΙ έχει μειωθεί στο μισό και έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης άντλησης.
- Ο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ έχει τριπλασιάσει την παραγωγή του τα τελευταία χρόνια και η ΠΙΝΔΟΣ ανακοινώνει νέες επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι όμως το πλήρωσαν με απανωτές μειώσεις μισθών, με το να σακατεύονται οι εργαζόμενοι στα 12ωρα, με το να γίνεται σκλαβοπάζαρο Ελλήνων και ξένων εργατών μέσω των εργολάβων.
- Η ΔΩΔΩΝΗ έχει αύξηση εξαγωγών κατά 40%, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι όμως βίωσαν μείωση της τιμής στο γάλα κατά 7 λεπτά το κιλό, παραμένουν σταθερά απλήρωτοι για κάποιους μήνες, δίνουν καθημερινή μάχη για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους.
- Όπου επικράτησε το “θαύμα” του Τουρισμού, επικράτησαν ταυτόχρονα μειώσεις μισθών για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δουλειά μέχρι λιποθυμίας, ακόμα και νεκρός στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Χιλιάδες νέα παιδιά δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς, ακόμα και με απλήρωτη μαθητεία.
Κέρδη για το κεφάλαιο, φτώχεια για το λαό
Όρος απαράβατος για την “ανάπτυξη” που επικαλούνται, είναι εργάτες φθηνοί, ευέλικτοι, χωρίς δικαιώματα, που θα πηγαινοέρχονται ανάμεσα στην ανεργία και σε δουλειά με όρους γαλέρας. Ταυτόχρονα θα δίνουν ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, θα τους παρέχουν φοροαπαλλαγές, θα ιδιωτικοποιούν φιλέτα γης όπως τα στρατόπεδα στην Πρέβεζα, δάση και ακτές σε Λευκάδα και Κέρκυρα.
Απέναντι στην οδυνηρή πραγματικότητα για το λαό, θα προσπαθήσουν να παραπλανήσουν με διάφορα περιτυλίγματα.
- Θα πούνε και θα ξαναπούνε για την κατασκευή οδικών αξόνων, ότι “βγήκε η Ηπειρος από την αφάνεια”, ότι “έγινε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας”, ότι “ετοιμάζεται η σιδηροδρομική γραμμή στην Εγνατία”, ότι “θα συνεχιστούν τα έργα προς Κακαβιά και Αμβρακία”. Οι οδικοί άξονες γίνονται για τη γρήγορη και φθηνή μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι επαρχιακοί δρόμοι εξακολουθούν να παραμένουν στην ίδια άσχημη κατάσταση. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, προκειμένου να χρησιμοποιήσει αυτούς τους δρόμους. Μόνο τα διόδια για την Αθήνα κοστίζουν 75 ευρώ, δηλαδή τρία μεροκάματα! Οι οικοδόμοι που δούλευαν στην κατασκευή του έργου πληρώνονταν με τρία ευρώ την ώρα. Ένα έργο που κόστισε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, το έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός και παραδόθηκε στην ΤΕΡΝΑ για να το εκμεταλλεύεται τουλάχιστον για 30 χρόνια. Οι σύγχρονοι οδικοί άξονες, η ασφάλεια του λαού δεν μπορεί να είναι ούτε πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα.
- Θα πουν και θα ξαναπούν για το “φυσικό πλεονέκτημα της Ηπείρου”, τα “ποιοτικά προϊόντα”, τις “καινοτομίες όπως το μαύρο κοτόπουλο, το πράσινο χοιρινό στην Πρέβεζα”. Ότι τάχα θα προστατέψουν τους παραγωγούς με την “προστασία της ονομασίας προέλευσης της φέτας”. Καμιά όμως καινοτομία δεν πρόκειται να σώσει τους αγροτοκτηνοτρόφους από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, την ανελέητη φοροληστεία, τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΑΠ, που τους ξεκληρίζει και βγάζει από τη μέση τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Στην ανάπτυξη που υποστηρίζουν, τι παράγεται, τι εισάγεται, τι εξάγεται και οι τιμές καθορίζονται από το μονοπωλιακό κέρδος, είτε τα προϊόντα φέρουν σήμανση, είτε όχι. Οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όσο και να θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό και το πιστοποιημένο, τελικά για να τα βγάλουν πέρα καταφεύγουν στο φθηνό και πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας.
- Θα πουν και θα ξαναπούν ότι η Ήπειρος και το Ιόνιο “θα είναι ενεργειακός κόμβος”, ότι “μεγάλες εταιρείες όπως η TOTAL, η ΕΛΠΕ, η ENERGIAN θα ψάξουν για πετρέλαιο στο Καλπάκι, στο Ιόνιο, στην Πρέβεζα, στην Άρτα”. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι χαραγμένοι με αίμα. Η πικρή πείρα λέει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λαό της Συρίας, ότι το πετρέλαιο στον καπιταλισμό από πηγή ευημερίας γίνεται πηγή δυστυχίας. Δεν είναι τυχαία η ακύρωση της ΑΟΖ από την Αλβανία, το ζήτημα των Τσάμηδων που συνεχώς επανέρχεται. Όπου υπάρχουν ενεργειακοί κολοσσοί, υπάρχει και μεγαλύτερο σφιχταγκάλιασμα με το ΝΑΤΟ και τις επικίνδυνες πολεμικές εμπλοκές. Οι καπιταλιστές δεν θα διστάσουνε να μακελέψουν τους λαούς για τα κέρδη του πετρελαίου.
Εμπόδιο το καπιταλιστικό κέρδος
Στο ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει η ζωή μας, το ΚΚΕ απαντάει “ναι, μπορούμε”. Δεν είναι μονόδρομος ούτε η φτώχεια ούτε οι πόλεμοι. Μόνο που για να αλλάξει η ζωή μας, απαιτείται οργάνωση, συμμετοχή στην πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννάει τα προβλήματα. Απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, παντού.
Εμπόδιο για να έχουμε ζωή με δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας, ελεύθερο χρόνο, Υγεία, Παιδεία, είναι το καπιταλιστικό κέρδος.
Για να υπάρχει ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες χρειάζεται μετατροπή της ιδιοκτησίας του μεγάλου κεφαλαίου σε κοινωνική ιδιοκτησία. Η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να γίνουν λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, οι υποδομές, ο ορυκτός πλούτος. Να δημιουργηθούν κρατικοί φορείς στους κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, των κατασκευών, των μεταφορών, της εξόρυξης. Να κοινωνικοποιηθούν η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί φτωχών και μεσαίων αγροτών, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κατακερματισμένης γης.
Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός θα απελευθερώσουν μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα και η περιοχή της Ηπείρου.
Ο δρόμος που χαράχτηκε πριν από 100 χρόνια με τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παραμένει ανοιχτός και ο λαός, όταν είναι αποφασισμένος και οργανωμένος, μπορεί να τον διαβεί».