Η Γαλανόλευκη της Κεραμίτσας: Μια σημαία 19τμ κυματίζει σε ύψωμα του χωριού

Τι να συμβολίζει άραγε μία σημαία και πόσο αίμα έχει χυθεί για τις αξίες που συμβολίζει με το χρώματα της; Για την γαλανόλευκη, η έννοια της ελευθερίας είναι ιερή, είναι έννοια υπέρτατη και πανανθρώπινη. Στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου αυτή η ελευθερία έχει ξεχωριστή αξία, γιατί αυτά τα βουνά έχουν σπιθαμή προς σπιθαμή την ιστορική μνήμη της ελευθερίας και πατώντας αυτές τις πέτρες βιώνεις την αίσθηση της.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι πρωταγωνιστές της παρακάτω ιστορίας όμως όταν κάτι προκύπτει τόσο αυθόρμητα στοιχείο ελεύθερης σκέψης και επιλογής τότε αξίζει τον κόπο να αναφερθεί.

Φαίνεται λοιπόν πως οι καλύτερες ιδέες γεννιούνται σε παρέες τις πιο απίθανες στιγμές. Εκεί σε χαλαρή ατμόσφαιρα και «μεταξύ τύρου και αχλαδίου» ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ.Θωμάς Πιτούλης αποκάλυψε στον απερχόμενο Πρόεδρο Κεραμίτσας κ. Δημήτρη Κοψίδη, πως έξω από το σπίτι του έχει μια ελληνική σημαία και ο δεύτερος ενθουσιασμένος με την ιδέα εξέφρασε την επιθυμία να τοποθετηθεί μία ελληνική σημαία στο χωριό του. Ο αντιπεριφερειάρχης συμφώνησε και δεσμεύτηκε να την εξασφαλίσει. Αυτά δηλώνουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Και πώς να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον του ΑΠΕ/ΜΠΕ αυτή η ιδέα όταν το αποτέλεσμα πλέον αυτής της ιστορίας ήταν να κυματίζει μια μεγάλη ελληνική σημαία 19 τετραγωνικών μέτρων σε ένα ύψωμα στην άκρη του χωριού Κεραμίτσα Φιλιατών.

Ιστορίας συνέχεια, μετά από αυτή τη δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη το πρώτο που έκανε ο Δημήτρης Κοψίδης ήταν να εντοπίσει το κατάλληλο σημείο κι, επειδή έχει μανία με τα ύψη, καθώς κάνει αναρριχήσεις ανά την Ελλάδα, βρήκε ένα ύψωμα στη άκρη του χωριού, με μεγάλη ορατότητα, από το οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την άγρια ομορφιά της παραμεθόριας Θεσπρωτίας. Εκεί στήθηκε κι ένα περίπτερο για τους παρατηρητές.

Η επόμενη κίνησή του ήταν να βρει ένα μεγάλο κοντάρι. Έτσι, αξιοποίησε δύο πυλώνες φωτισμού από κοντινό ελικοδρόμιο που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ-ούτε καν τοποθετήθηκαν- και κινδύνευαν να γίνουν λεία στα χέρια επιτηδείων. Τους ένωσε κι έφτιαξε ένα κοντάρι ύψους 12,5 μέτρων, το οποίο και τοποθέτησε με τη βοήθεια γερανού.

Έτσι, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, επισκέφθηκε την Κεραμίτσα και παρέδωσε τη σημαία, η οποία έχει διαστάσεις: 5,5 μέτρα πλάτος και 3,5 μέτρα ύψος. Ο ίδιος μαζί με τον Δημήτρη Κοψίδη, το νέο πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Θανάση Κόντη και τη συμβολή του Δημήτρη Μπέλλου, που σκαρφάλωσε στον ιστό, έκαναν την έπαρση της σημαίας ως μια συμβολική πράξη, ενώπιον και κατοίκων της περιοχής.

«Στηρίξαμε το αίτημα των κατοίκων που είναι και κοντά στα σύνορα και τοποθετήσαμε τη σημαία να κυματίζει όλο το χρόνο, να τη βλέπει ο κόσμος, να θυμόμαστε σε ποια χώρα είμαστε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτούλης, ο οποίος παρέδωσε και μια δεύτερη σημαία -ίδιων διαστάσεων- ως εφεδρική για αντικατάσταση της πρώτης σε περίπτωση φθοράς της από τις καιρικές συνθήκες.

Η Κεραμίτσα, χωριό σε υψόμετρο 580 μέτρων έχει σήμερα 120 κατοίκους το χειμώνα που το καλοκαίρι αυξάνονται σε 200. Σε αυτό το υψόμετρο η ελληνική σημαία είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά, ξεχωρίζει σε όλη τη γύρω περιοχή και αποτελεί πλέον ένα χαρακτηριστικό της. Αυτό ήθελε να πετύχει και ο Δημήτρης Κοψίδης, ο οποίος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μας άρεσε αυτό το σημείο και το επιλέξαμε, επειδή έχουν γίνει και πολλές μάχες στην περιοχή».

«Θα συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου. Αρέσει στον κόσμο η τοποθέτηση της σημαίας, έρχονται και τη βλέπουν», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, Θανάσης Κόντης.

ΒδΈλλα με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ