Άνθρακας ο… θησαυρός: Στην κτηματική υπηρεσία Δρέπανο και Μακρυγιάλι!

Δεν πέρασαν καλά – καλά τέσσερις μήνες από τους πανηγυρισμούς για την πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ και τη συνακόλουθη «παραχώρηση» τμημάτων της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας, για να διαψευστεί, η ευφορία που επικράτησε τότε, σε φιλοκυβερνητικούς κύκλους!

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, τελικά οι παραλίες Δρέπανο, Μακρυγιάλι και Πλαταριά, δεν περιέρχονται στη διαχείριση του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπως προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος, αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου!

Κι αυτό συμβαίνει γιατί ο νόμος 5092/04-03-2024, «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», υπερισχύει της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης… και προβλέπει τη διαχείριση όλων των παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νταής, ο Δήμος έχει υποβάλλει σχετική ερώτηση στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών για το αν η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης υπερισχύει του νόμου για τις παραλίες και αν τελικά οι παραλίες Δρέπανο Μακρυγιάλι και Πλαταριά θα τις διαχειρίζεται ο Δήμος ή η Κτηματική Υπηρεσία… Γραπτή απάντηση δεν πήρε ακόμα, αλλά, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, φαίνεται πως τελικά η διαχείριση περνάει στην Κτηματική.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παραλίες αυτές θα μισθώνονται από την Κτηματική Υπηρεσία, κατά τη βούληση της. Η γνώμη του Δήμου δεν έχει κανέναν ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς «Η κτηματική υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας». Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση της παραλίας Μακρυγιάλι που ο Δήμος εισηγήθηκε στην Κτηματική την εξαίρεσή της από τις παραχωρήσεις για λόγους προστασίας της από τα φαινόμενα διάβρωσης, η Κτηματική μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά!

Κι έτσι η… πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για να περιέλθουν οι παραλίες αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τους… πρόσφατους πανηγυρισμούς, παραμένει ακριβώς αυτό, μετά από 23 χρόνια: Διεκδίκηση!  

Τι μένει στο Δήμο; Το 60% του τιμήματος, με το οποίο θα πρέπει να ανταπεξέλθει στον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την έγκαιρη πρόσληψη ναυαγοσωστών, πριν από την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, τη διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού, την τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων, την εγκατάσταση των ειδικών πλατφορμών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (sea tracks), την άσκηση ελέγχων τήρησης των όρων παραχώρησης κ.λπ. Μάλιστα προβλέπεται και… πρόστιμο για τους Δήμους με μείωση κατά περίπτωση 5% του ποσοστού του, αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει εγκαίρως στα παραπάνω! 

Τα ποσά που απαιτούνται προκαλούν έντονο προβληματισμό στους Δήμους, καθώς είναι πολλαπλάσια των προσδοκώμενων εσόδων…