Άρθρο του π. Δημάρχου Ηγουμενίτσας και Επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» κ. Ιωάννη Λώλου

Με αφορμή το κλείσιμο μιας σημαντικής προσωπικής περιόδου, έπειτα από δύο θητείες στην εξαιρετικά τιμητική θέση του επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα από καρδιάς.

Πρωτίστως όμως, θα ήθελα να πω σε όλους εσάς, τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μου, ένα μεγάλοκαι ειλικρινές ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την τιμή που δείξατε στο πρόσωπο μου, να σας εκπροσωπώ από την θέση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για δύο συνεχόμενες θητείες.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, για την άοκνη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά καιτα στελέχη του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για την συνεργασία και τον αγώνα που έδωσαν μαζί μας. 

Η θητεία μας δεν ήταν εύκολη. Μια περίοδος, κατά την οποία η τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα η κοινωνία δοκιμαζόταν από τα μνημόνια, την πανδημία, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, ήταν για μας μια περίοδος σκληρής δουλειάς και προσωπικού κόστους.

Πιθανόν να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Και σίγουρα δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε.

Όμως το έργο μας είναι και ορατό και μετρήσιμο!

Το 2014 παραλάβαμε έναν Δήμο υπερχρεωμένο, αναξιόπιστο και αφερέγγυο, τόσο στην τοπική αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και σε εργαζομένους στις δομές μας. Έναν Δήμο με ελάχιστη αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια, η οποία περιοριζόταν κυρίως στα στενά όρια της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όλα αυτά τα χρόνια, με σκληρή και μεθοδική δουλειά, με χρηστή οικονομική διαχείριση και κόντρα στις κρίσεις καταφέραμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις και σήμερα παραδίδουμε έναν Δήμο οικονομικά εξυγιασμένο, φερέγγυο και εξωστρεφή, με οργανωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και κυρίως με πολλά έργα και δράσεις σε εξέλιξη.

Έργα πολλών εκατομμυρίων, σε διάφορους τομείς, με εξασφαλισμένους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, που ξεπερνούν τα 31.000.000,00€. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

 • Έργα οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο του Δήμου, προϋπολογισμού 3.250.000,00 €. Αφορά ασφαλτοστρώσεις εντός του αστικού ιστού (πχ οδός Κύπρου)
 • Έργα οδικής ασφάλειας στο υπεραστικό οδικό δίκτυο, προϋπολογισμού 400.000,00€ (Φωτισμός δρόμου προς Δρέπανο)
 • Κατασκευή Νέου Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 900.000,00€.
 • Έργα ανάπλασης κέντρου πόλης Ηγουμενίτσας (οδοί Γρ. Λαμπράκη, 23ης Φεβρουαρίου κλπ) προϋπολογισμού 630.000,00€.
 • Κατασκευή Γηπέδου 7Χ7 στο Λαδοχώρι, προϋπολογισμού 170.000,00€.
 • Κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης στα Σύβοτα, προϋπολογισμού 99.200,00€.
 • Έργα διευθέτησης ρέματος «Γκούρας» στη Νέα Σελεύκεια,  προϋπολογισμού 8.903.531,75€.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού φωτισμού, προϋπολογισμού 3.800.000,00€
 • Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες του Δήμου, προϋπολογισμού 103.000,00€.
 • Κατασκευή πράσινου σημείου στη Νέα Σελεύκεια προϋπολογισμού 737.585,00€.
 • Ολοκλήρωση και επέκταση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού 550.000,00€.
 • Έργα βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 700.000,00€
 • Ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού συγκροτήματος ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 850.000,00€
 • Κατασκευή κόμβων Πέρδικας, προϋπολογισμού 1.870.000,00€
 • Αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητα στο κέντρο πόλης προϋπολογισμού 600.000,00€.
 • Παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινοχρήστων χώρων – ανάπτυξη δικτύων βιώσιμης αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 7.880.000,00€.
 • Συμπληρωματικές εργασίες στο υπαίθριο θέατρο Ηγουμενίτσας 50.000,00€

Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται έργα που είναι προτεινόμενα για ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όπου η χρηματοδότηση τους είναι εξασφαλισμένη και αναμένεται η απόφαση ένταξης, όπως:

 • Ανάδειξη κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στον οικισμό Συβότων, προϋπολογισμού 2.700.000,00€
 • Ανάδειξη παρατηρητηρίου Πέρδικας, προϋπολογισμού 1.040.000,00€
 • Αναβάθμιση υφιστάμενων οδών πρόσβασης σε μονάδες γεωργικής/κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης  Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.396.000,00€

Παράλληλα έχουν υποβληθεί προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις που μπορούσε ο Δήμος να υποβάλει, όπως:

 • «Βελτίωση Υφιστάμενων Διαδρομών (Μονοπάτια) Εντός Των Ορίων Του Δήμου Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 1.688.511,10 €
 • «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 715.401,79€

Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και σημαντικά έργα όπως το έργο «Επανάχρηση – Μετατροπή Κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο»  προϋπολογισμού 4.350.000,00€ στο οποίo θα λειτουργήσει μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ενώ στο ίδιο κτήριο θα λειτουργήσει και η Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.

Το αδιαμφησβήτητο είναι ότι δεν αφήσαμε καμία απολύτως ευκαιρία χρηματοδότησης του Δήμου από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους.

Παράλληλα και η ΔΕΥΑΗ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν έργα και μελέτες, με στόχο την αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε με την ολοκλήρωση τους να βελτιωθεί το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της, αλλά και να μειωθεί η τιμή του νερού. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν μελετηθεί, υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προϋπολογισμού πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με το ΠΑΚΠΠΟ προβήκαμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών της προσχολικής αγωγής και τη λειτουργία βρεφικών τμημάτων, τη βελτίωση των χώρων αθλητισμού και την υλοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη Φιλαρμονική μας, την οποία ουσιαστικά αναστήσαμε και στηρίξαμε, προκειμένου σήμερα να αποτελεί σημαντική κοιτίδα παραγωγής μουσικής παιδείας στην πόλη μας.

Με τις Σχολικές Επιτροπές υλοποιήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις στις σχολικές δομές του Δήμου μας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για τους μαθητές μας, ενώ συνεργαστήκαμε άψογα με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς μας και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Επιπλέον, προβήκαμε στην ίδρυση σχολείων, όπως το Μουσικό Γυμνάσιο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, καθώς και στην ανέγερση και λειτουργία του 3ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης. Σημαντικό έργο σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου Ηγουμενίτσας».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) συνεχίζοντας αυτό που είχαμε ξεκινήσει στον Δήμο Μαργαριτίου πριν το 2010. Μέσω αυτού του δικτύου ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας, το οποίο κατά κοινή ομολογία αποτελεί επιτυχημένη δομή πρόληψης, με πολλές και συχνές δράσεις.

Μέσα στις συνθήκες κρίσης που βίωσε η χώρα μας αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα και προβήκαμε  στην ίδρυση κοινωνικών δομών, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Κοινότητας, ενώ παράλληλα αποκαταστήσαμε την εύρυθμη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Τέλος, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες και παραδίδουμε στην νέα Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένο τον φάκελο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα ΑμεΑ.  

Κάναμε τον Δήμο γνωστό μέσα από πολλές και σημαντικές διακρίσεις, όπως το ευρωπαϊκό βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017, αλλά και μέσα από δράσεις, όπως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ΚΕΠ Υγείας.  Παράλληλα, συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την Ιταλική Πρεσβεία, τόνωσαν την αναγνωρισιμότητα και την εξωστρέφεια του Δήμου μας. Καθιερώσαμε πολιτιστικά φεστιβάλ, δράσεις και εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Δήμου, ψηφιοποιήσαμε δέκα (10) σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και υπήρξαμε βασικοί συνδιοργανωτές σπουδαίων αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια εμβέλεια, που έλαβαν χώρα στον Δήμο μας. Κάναμε πλήρη καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών της περιοχής, με στόχο την προώθησή τους στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, κάτι που οφείλει να συνεχίσει η νέα Δημοτική Αρχή. Θέσαμε έτσι, για πρώτη φορά, γερά τα θεμέλια για την ανάδειξη του πολιτιστικού, του αθλητικού και του γαστρονομικού τουρισμού.

Ειδική αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω και στο θέμα της χερσαίας ζώνης Λιμένα για την οριστική επίλυση του οποίου αγωνιστήκαμε και πετύχαμε μια οριστική επίλυση δύοντας πλέον στους πολίτες την δυνατότητα μέσω των Δημοτικών Αρχών να το αναπτύξουν.

Μια ακόμη κατάκτηση για τον τόπο μας αποτελεί και ο αγώνας μας για την σύνταξη και ολοκλήρωση για πρώτη φορά όλων των μελετών που απαιτούνται για τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου. 

Είναι σαφώς ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν και εύχομαι να υλοποιηθούν από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Σ’ ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι θα είμαι σταθερά παρών δίπλα σας και θα συνεχίσω, όπως και μέχρι τώρα έπραξα, με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια να δίνω τις «μάχες» σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος του Δήμου και της κοινωνίας της Θεσπρωτίας.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, δε θα ακολουθήσουμε τον εύκολο αλλά αντιπαραγωγικό δρόμο της στείρας αντιπολίτευσης και του «όχι σε όλα».

Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε καλή προσπάθεια της νέας Δημοτικής Αρχής και σκληρά απέναντι σε κάθε αδικία, καθώς και σε εκείνους που δεν εργάζονται για το κοινό καλό.

Παράλληλα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, θα καταθέτουμε τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις και προτάσεις.

Καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή για το καλό του Δήμου μας.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους.

Ιωάννης Λώλος

π. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»