Έκλεισε η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με την εκδήλωση στο ΠΑΝΘΕΟΝ

– Συγκίνηση μπροστά στην ευθύνη

Έντονη συγκίνηση κυριάρχησε στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στην κατάμεστη αίθουσα του «Πάνθεον». Η Αριστερά για πρώτη φορά στην ιστορία βρίσκεται προ των πυλών της κυβερνητικής εξουσίας και η συνειδητοποίηση αυτής της ευθύνης – για μια αριστερά που είχε συνηθίσει στο ρόλο της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης – ήταν διάχυτη στα πρόσωπα των πατευρισκομένων.

Τη συναισθηματική φόρτιση επέτεινε και η ίδια η κεντρική ομιλήτρια, η Αννα Φιλίνη, κόρη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Κώστα Φιλίνη, η παρουσία και μόνο τις οποίας προκαλούσε συνειρμούς με παλαιότερες αγωνιστικές στιγμές της Αριστεράς στον τόπο μας.

Η Άννα Φιλίνη μετέφερε την αισιοδοξία για τη νίκη και την αυτοδυναμία, η οποία απορρέει από τη διαπίστωση της μαζικής στροφής προς το ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και παραδοσιακά συντηρητικών στρωμάτων και περιοχών. Και αυτό, επειδή τα χρόνια που πέρασαν ένωσαν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από προγενέστερες πολιτικές τοποθετήσεις με τον πόνο της μνημονιακής βαρβαρότητας. Επισήμανε την ανάγκη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση της ανατροπής του Μνημονίου και της επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους γεγονός που εκ των πραγμάτων αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με όσους έχουν εφαρμόσει ή υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές.

Αυτές οι πολιτκές της λιτότητας έχουν οδηγήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά σταδιακά ολόκληρη την Ευρώπη σε αδιέξοδο, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου – όπως αυτή του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας – αν εφαρμοστούν, θα καθηλώσουν τη χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Οι πολιτικές αυτές διέλυσαν τη μεσαία τάξη και γέμισαν τις πόλεις με λουκέτα. Για να υπάρξει μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει τους πλειστηριαμσούς σπιτιών, θα εξασφαλίσει πόρους για απρόσκοπτη υγειονομική περίθαλψη, θα επαναφέρι τη 13η σύνταξη στους μικροσυνταξιούχους και θα εγγυηθεί τις συντάξεις.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει την ευρωπαική πορεία τη χώρας, την εγγύηση των αγροτικών επιδοτήσεων, την κατάργηση του ΝΦΙΑ, τον καθορισμό αφορολόγητου έως 12.000, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανατροπή της διαπλοκής. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια και στην θέσπιση φορέα ρύθμισής τους έξω από τις τράπεζες.

Ιδιαίτερα για τη θεσπρωτία η Άννα Φιλίνη τόνισε τη διεθνή σημασία του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων και ανάδειξης της πλλιτιστικής κληρονομιάς της.

Τέλος μέσα σε ένα κλίμα συναισθηματικής φόρτισης υπενθύμισε τους αγώνες και τις θυσίες της Αριστεράς και απηύθυνε έκκληση για ενότητα του λαού, υπέρβαση των μικροκομματικών λογικών, για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά.

Οι υποψήφιοι Βουλευτές

Στη συνέχεια στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό θεσπρωτίας.

Τη βεβαιότητά του για τη νίκη και την αλλαγή εποχής για τη χώρα, εξέφρασε ο Μάριος Κάτσης, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας και κοινού αγώνα «για να σταθεί η κοινωνία όρθια» σε όσους πολίτες «από ανάγκη και όχι από ιδεολογία» προσεγγίζουν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ, στους νέους των οποίων τα όνειρα σήμερα συντρίβονται και στους ηλικιωμένους, για να ψηφίσουν με γνώμονα το μέλλον των παιδιών τους.

Στην κρισιμότητα των στιγμών αναφέρθηκε ο Γιώργος Οικονόμου απευθύνοντας κάλεσμα σε όλο τον θεσπρωτικό λαό να ανατρέψει με την ψήφο του στις 25 Ιανουρίου τις «εγκληματικές πολιτικές » που συντέλεσαν ώστε ο λαός να βρίσκεται βυθισμένος μέσα στην άβυσσο», και να δώσει «αποστομωτική απάντηση σε όσους έχουν καταδικάσει το Νομό στη φτώχεια.

Στη συλλογική μάχη που δόθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία αναφέρθηκε ο Παύλος Παπαρούνας και κάλεσε τους όσους είναι ακόμη διστακτικοί να υπερβούν τις επιφυλάξεις τους και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό, βεβαιώνοντας την ακλόνητη στράτευση του – από όποια θέση ευθιύνης – στο «μεγαλείο της Αριστεράς » και την πρόοδο του τόπου.

Τέλος, η Αστυρόπη Τσακίρη αναφέθηκε στην ανάγκη να μην διαψευστεί η ελπίδα που γέννησε ο ΣΥΡΙΖΑ στους καθημερινούς πολίτες, υπενθύμισε τους κοινωνικούς και πολιτικόυς αγώνες στους οποίους συμμετείχε εδώ και τριάντα χρόνια στην περιοχή και τόνισε την εμπιστοσύνη της στην κρίση των πολιτών της Θεσπρωτίας.