Ένα ακόμα ψήφισμα… για τη ΔΩΔΩΝΗ!

PED DODONH 9 9Γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού κατέληξε! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης που συγκάλεσε η ΠΕΔ Ηπείρου με αντικείμενο την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Από την διοίκηση της ΠΕΔ, που εδώ και μέρες προετοίμαζε την συνάντηση δεν υπήρχε συγκεκριμένη εισήγηση. Έτσι ακούστηκαν πολλές προτάσεις για να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα, το οποίο προστίθεται σε όσα έχουν προηγηθεί.

Εκ των πραγμάτων τα περιθώρια της αυτοδιοίκησης, στις σημερινές συνθήκες δεν είναι πολλά, αυτό που όμως που πρέπει να γίνει κοινό αίτημα των Ηπειρωτών, είναι να δημοσιοποιηθεί η σύμβαση πώλησης της Δωδώνης και να γίνουν γνωστοί οι ιδιοκτήτες της, που σήμερα βρίσκονται πίσω από μία offshore εταιρία.

Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκε το σύνολο των δήμων της Ηπείρου είτε μέσω των δημάρχων είτε εκπροσώπων τους, ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων όπως το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Ν. Τ της ΑΔΕΔΥ, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και δεκάδες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.

Στο ψήφισμα στο οποίο κατέληξε η διευρυμένη σύσκεψη ξεχωρίζουν τρία σημεία:

– Κοινή απαίτηση προς την διοίκηση της Δωδώνης είναι να καταβάλλει άμεσα τις οφειλές της προς τους κτηνοτρόφους.

– Συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης στον αγώνα των κτηνοτρόφων καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας.

– Διερεύνηση της δυνατότητας αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με νομικά μέσα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα χαρακτήρισε αναξιόπιστη τη διοίκηση της Δωδώνης σημειώνοντας ότι δεν διαβλέπει καμία διάθεση εκ μέρους τους να βάλλουν χρήματα στη βιομηχανία.

«Δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που αγόρασαν την Δωδώνη… Και δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Περιφερειάρχης επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μία off shore εταιρία με έδρα την Κύπρο.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση της σύμβασης πώλησης της Δωδώνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, τόσο για να γίνουν γνωστοί οι όροι όσο και για την αποκάλυψη των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρία που διαχειρίζεται πλέον τη «Δωδώνη».

Από τους βουλευτές της Ηπείρου παραβρέθηκε μόνο ο κ. Κώστας Μπάρκας, ο οποίος υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι η άμεση κρατικοποίηση της εταιρίας.

Επιστολές έστειλαν οι κύριοι Σταύρος Καλογιάννης και Μιχάλης Κασσής, με διαφορετικό πνεύμα και περιεχόμενο ο καθένας.

Ο κ. Καλογιάννης τόνιζε πως ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να δώσει το παρών αλλά εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των παραγωγών.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής με τη δική του επιστολή, αφήνει αιχμές εναντίον του Περιφερειάρχη αλλά και μερίδας κτηνοτρόφων και σημειώνει πως «δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω σε άλλη μια κουβέντα με γενικόλογες υποσχέσεις και επικοινωνιακές πομφόλυγες».

Παράλληλα αναφέρεται σε όσα έγιναν στη διάρκεια της τελευταίας συγκέντρωσης των κτηνοτρόφων έξω από την γαλακτοβιομηχανία όταν προπηλακίστηκε από μερίδα παραγωγών υποστηρίζοντας ότι ήταν κατευθυνόμενοι από τοπικούς παράγοντες, που ήταν υπέρμαχοι του ξεπουλήματος της εταιρίας.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, δεν έδειξαν ικανοποιημένοι από την απόφαση και προσανατολίζονται σε νέο συλλαλητήριο, με επικρατέστερη ημερομηνία την 16η Σεπτεμβρίου.