Έργο προστασίας του ποταμού Καλαμά εντάσσεται στο ΕΣΠΑ

kalamas1

kalamas1Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα του ποταμού Καλαμά, προωθείται προς υλοποίηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου. Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Παρακαλάμου, έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 5,246 εκατομμυρίων ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Πωγωνίου.

 Για το θέμα αυτό είχαν σήμερα  συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ωρίμανση της μελέτης. Συνεχίζοντας ανέφερε και τα εξής:

«Θεωρώ πως η εισαγωγή του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου στο ΕΣΠΑ είναι η πιο σοβαρή ενέργεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Καλαμά. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη για τη συνεργασία και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που ολοκλήρωσε το θέμα. Είναι ένα έργο που αλλάζει πολλά δεδομένα στον Καλαμά. Ένα έργο μεγάλο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το τελευταίο διάστημα, μετά από παράπονα για προβλήματα από πλημμύρες, καθαρίσαμε με λίγα χρήματα από μπάζα το ποτάμι με άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και έτσι έχει καλυτερεύσει η υδρολογική λειτουργία του Καλαμά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων. Καψάλης, δήλωσε τα εξής:

«Φαίνεται πως για το Δήμο Πωγωνίου ξεκινάει καλά η νέα χρονιά. Και αυτό γιατί ένα έργο, που ήταν όνειρο για τους παρακαλάμιους δήμους, γίνεται πραγματικότητα μετά από μεθοδική δουλειά από το Δήμο και την Περιφέρεια. Πετύχαμε, καταρχάς, να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό του Παρακαλάμου, και δεύτερον, και σοβαρότερο, πετύχαμε την απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, όπου κύρια εστία μόλυνσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τα λύματα του οικισμού. Και αυτό έγινε χάρη στην ευαισθησία του κ. Περιφερειάρχη πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ευαισθησία του σε αυτά τα θέματα ευρύτερα για την Ήπειρο και ειδικότερα για την περιοχή μας, καθώς μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξουμε ένα μεγάλο έργο, που είναι έργο πνοής για την περιοχή μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την προεργασία που είχε κάνει στο στάδιο των μελετών».

Νέα δεδομένα στην Περιφέρεια το νέο έτος

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε και στη διάθεση (από 27 Δεκεμβρίου 2012) 13,124 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2012. «Ήταν μια δικαίωση του αγώνα που κάναμε όλοι οι Περιφερειάρχες και πείσαμε την Κεντρική εξουσία, ότι αν δεν μας καταβαλλόταν τα χρήματα αυτά από την πρώτη του έτους δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι αλλάζει το κλίμα στην Περιφέρεια Ηπείρου μετά την καταβολή οφειλών από τους ΚΑΠ του 2012, και ως προς τις υποχρεώσεις στην εκτέλεση των έργων, αλλά και στον προγραμματισμό που θα γίνει από εδώ και πέρα, είτε μέσω του ΕΣΠΑ (στο οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρωτοπόρος), είτε μέσω άλλων πόρων. 

 

Προς ολοκλήρωση το Αρδευτικό Μαργαριτίου

 

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τις απαλλοτριώσεις του αρδευτικού Μαργαριτίου το ποσό των 357.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, βάσει της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους κατοίκους της περιοχής.  «Τώρα πλέον υπάρχουν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες. «Ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και  δεκαπέντε χρόνια, καταφέρνουμε να το τελειώσουμε», κατέληξε.

Την Κυριακή εκλογή Προεδρείου και Επιτροπών

του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της θητείας τους, ευχαρίστησε τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες (Ι. Καραμπίνα, Οδ. Πότση, Παντ. Κολόκα), για το έργο που επιτέλεσαν, ενώ όσον αφορά τους αντικαταστάτες τους – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – είπε ότι προέχει η εκλογή προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή (ώρα 13.10). Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον παραιτηθέντα περιφερειακό σύμβουλο κ. Γ. Μπαλτογιάννη, λέγοντας και τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπαλτογιάννη για τα δύο χρόνια που ήταν μαζί μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μας τιμά η επιστημονικότητα και η προσωπικότητά του, αλλά και το ήθος του. Τον παρακάλεσα να μην φύγει, αλλά ο ίδιος θεώρησε για προσωπικούς λόγους πως δεν μπορεί να συνεχίσει».

 

Παράδοση ειδών ένδυσης – υπόδησης

Από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Ηπείρου διατέθηκαν σήμερα είδη ένδυσης – υπόδησης κλπ στους:

  1. Δήμο Ηγουμενίτσας (για άπορες οικογένειες)
  2. Κοινωνική Υπηρεσία Νοσοκομείου Χατζηκώστα
  3. Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό/Παράρτημα Ιωαννίνων

Επίσης διατέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού (Παράρτημα Ιωαννίνων).