Έφυγαν οι ομπρελοξαπλώστρες να φύγει και η καντίνα – Να μείνει ελεύθερη η παραλία στην «Ελιά»

Ανακοίνωση της “Κίνησης Πολιτών”

Όταν ο λαός έρχεται στο προσκήνιο, μπορεί με τον αγώνα του να έχει αποτελέσματα.

Η κινητοποίηση των πολιτών, η πρωτοφανής μαζική λαϊκή παρέμβαση με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμπολιτών και νεολαίας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/7, η Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στις 26/7, η δημιουργία «Κίνησης Πολιτών για ελεύθερη παραλία στην Ελιά», είχαν σαν αποτέλεσμα να φύγουν οι ομπρελοξαπλώστρες από την παραλία που είχαν εγκατασταθεί, χωρίς καμιά άλλη άδεια, πέρα από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση από τον Δήμο της τελευταίας ελεύθερης παραλίας

Η Δημοτική Αρχή στριμωγμένη από την παρουσία του κόσμου στο Δ.Σ. και απογυμνωμένη από επιχειρήματα, προέβη σε λεκτικούς ελιγμούς, αναγκάστηκε να μιλήσει για ελέγχους κλπ., για να τα ανακαλέσει όλα αυτά, μετά από 4 μέρες με μια απαράδεκτη Ανακοίνωση που λέει, «ούτε γάτα ούτε ζημιά», «δεν τρέχει τίποτε», «αξιοποίηση παραλιών», «θέσεις  εργασίας», «έσοδα» 1.134,00€ (!) κλπ. Όσο για τους «ελέγχους», παραπέμπονται στην ….Κτηματική Υπηρεσία, δηλαδή στις καλένδες.

Η παραχώρηση αυτή έγινε με βάση την νομοθεσία που έχει εμπλουτισθεί από όλες τις κυβερνήσεις και την οποία με ευχαρίστηση εφαρμόζουν οι Δημοτικές Αρχές, που προβλέπει την «αξιοποίηση των παραλιών» – εκποίηση «αντί πινακίου φακής» στους ιδιώτες – όλων των παραλιών άνω των 150 τετραγωνικών, μέτρων!!!

Και μετά έρχεται το όργιο των αυθαιρεσιών, που οδηγεί στην πλήρη κατάληψη των παραλιών από τους επιχειρηματίες, που τις κάνει απροσπέλαστες για τους πολίτες ή στην πρόσβαση σε αυτές με κάμποσα «εβρόπουλα».

Προεκλογική αναδίπλωση ή υποχώρηση, η απομάκρυνση των ομπρελοξαπλωστρών; 

Ό,τι και να είναι, αποτελεί κατάκτηση της πλατιάς, μαζικής παρέμβασης του κόσμου.  Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε με ό,τι έχουμε  σχεδιάσει.

Έτσι το Σάββατο το απόγευμα, 29/7, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών και νεολαίας, η προγραμματισμένη από την «Κίνηση Πολιτών» παρέμβαση για την περιφρούρηση της παραλίας, με προσυγκέντρωση και ανάρτηση πανό στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Πλαταριάς, πορεία προς τον χώρο της παραλίας, με το σύνθημα «Κυβερνήσεις, Δήμοι, επιχειρηματίες -Κάτω τα χέρια από τις παραλίες»,ανάρτηση πανό στην καντίνα που δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί, μοίρασμα της Ανακοίνωσης της Κίνησης στους λουομένους, αναρτήσεις ενημερωτικών ανακοινώσεων στην παραλία και συγκέντρωση – ενημέρωση – συζήτηση για τα παραπέρα βήματα της Κίνησης. Η κινητοποίηση κρίθηκε από όλους ικανοποιητική, ενώ στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της προοπτικής και της διεύρυνσης της Κίνησης και του αγώνα

Ταυτόχρονα έχουν αναρτηθεί πανό στην πόλη, έχει δημιουργηθεί  ψηφιακή πύλη «Παραλία Ελιά», για πρόσβαση και οριζόντια σύνδεση των πολιτών, η Κίνηση ετοιμάζεται για καταγγελίες σε όλες τις υπηρεσίες για ελέγχους σε αυτή και σε όλες τις παραλίες και προγραμματίζει νέα Λαϊκή Συνέλευση για τις περαιτέρω δράσεις της.

Δεν επαναπαυόμαστε! Καλούμε όλους τους πολίτες να πλαισιώσουν την «Κίνηση Πολιτών για να μείνει ελεύθερη η παραλία Ελιά», να διευρύνουν με τη συμμετοχή τους την επιτροπή, να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν όποια κίνηση κατάληψης της παραλίας και να επικοινωνούν με την επιτροπή στο e-mail : elefterielia@gmail.com

Είμαστε αντίθετοι στην νομοθεσία και στις πολιτικές κυβερνήσεων και Δήμων, για πλήρη εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού, για παραλίες ελεύθερες, από την ανεξέλεγκτη ολοκληρωτική επιχειρηματική  κερδοσκοπία

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι σε όλη τη χώρα δημιουργούνται κινήσεις πολιτών για ελεύθερες παραλίες (Πάρος, Λήμνος κλπ.) ενάντια στον «πολιτισμό της κυριαρχίας της ξαπλώστρας».

  • ΤΗΝ  ΝΙΚΗ  ΤΗΝ  ΦΕΡΝΕΙ  Ο  ΑΓΩΝΑΣ
  • ΤΙΠΟΤΕ  ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ  ΑΠ΄ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΓΙΑ  ΤΟΝ ΛΑΟ   Η  ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ»
  • ΜΕ  ΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ  ΜΑΣ  ΝΑ  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ  ΤΟ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ

     ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ   ΣΤΙΣ   ΠΑΡΑΛΙΕΣ,  ΣΕ  ΟΛΑ  ΤΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΑΓΑΘΑ

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ   ΠΑΡΑΛΙΑ  ΣΤΗΝ «ΕΛΙΑ»