2011-01-22 01:10:19
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΕΛ
Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» έχει ως βασική της αρχή το σεβασμό στη νομιμότητα και τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Αυτή μας η αρχή ισχύει σε όλα τα θέματα και δεν την «διαπραγματευόμαστε» αναλόγως με το θέμα.
Αυτή η αρχή, μας εκφράζει και στο θέμα της απόφασης του Σ.τ.Ε. για το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
Θέση της παράταξής μας ήταν και είναι ότι πρέπει οι συγκοινωνίες να λειτουργούν με βάση την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών.
Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε και συνεχίζει να πρεσβεύει και ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Βαγγέλης Αργύρης.
Θέση που σημαίνει, απλά και κατανοητά, οι χώροι εξυπηρέτησης του ΚΤΕΛ να έχουν μελετηθεί και χωροθετηθεί ώστε να εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό με γνώμονα την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και το σεβασμό των ισχύοντων κανόνων, δηλαδή τη νομιμότητα.
Οι αποφάσεις για το που θα είναι αυτός ο χώρος ανήκουν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησής του και εμείς θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά.
Οι όποιες αποφάσεις, που έχουν ληφθεί αλαζονικά και κινούνται εκτός νομιμότητας, χαρακτηρίζουν αυτούς που τις έλαβαν και καλά θα κάνουν ορισμένοι να μην αναγορεύονται σε «τιμητές» επιχειρώντας τη δημιουργία εντυπώσεων τη στιγμή που τοποθετούνται σε θέματα νομιμότητας μόνο όταν έχουν πολιτικό ή προσωπικό συμφέρον.
Η παράταξή μας καλεί τη νέα διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, τη διοίκηση της Περιφέρειας και τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής σε έναν ουσιαστικό και αναλυτικό διάλογο για μόνιμη και νόμιμη επίλυση του θέματος.
ΚΚΕ: Ερώτηση για τις συγχωνεύσεις σχολείων
2011-01-19 21:48:48
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και προβλήματα στη λειτουργία τους.
Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην κρίση και το «νέο σχολείο» υλοποιείται. Ταυτόχρονα χαρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η κερδοφορία του. Πάνω από 50 δις ευρώ ζεστό χρήμα έχουν δοθεί στο κεφάλαιο το 2010 τη στιγμή που με 15 δις ευρώ το χρόνο θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα για 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία και θα καλύπτονταν πολλές σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες!
Στα πλαίσια αυτά προχωράει και η διαδικασία-«διαβούλευσης» για τις συγχωνεύσεις σχολείων οι οποίες θα αποφασίζονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση όπως προβλέπει η νέα διοικητική δομή της εκπαίδευση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η κατεύθυνση είναι να συγχωνευτεί το 30% των σχολείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το 25% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται.
Τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) χρειάζονται 500 νέα σχολικά κτίρια για να τελειώσει η διπλοβάρδια, που μόνο το 15% των σχολείων έχουν υποδομές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, που σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν οικόπεδα χαρακτηρισμένα ιδιοκτησίας ΟΣΚ αλλά δεν χτίζονται, είναι πρόκληση να κλείνουν σχολεία με το πρόσχημα των «αντοχών της οικονομίας». Αν οι κυβερνήσεις θέλανε να κάνουνε οικονομία δεν θα χαρίζανε τον τομέα ανέγερσης σχολείων στις επιχειρήσεις (ΣΔΙΤ) που για ένα 12θέσιο σχολείο το κόστος εκτινάσσεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ενώ με τον ΟΣΚ χρειάζονται 1,6 εκατομμύρια ευρώ!
Κρίσιμη πλευρά είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση μέσω του ΕΣΠΑ και την ίδια στιγμή μειώνει κατά 21,9% τις δαπάνες για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, τα σχολεία μένουν χωρίς κιμωλίες, καθαριότητα, θέρμανση, φωτοτυπικό χαρτί, με απλήρωτους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
• Προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία συγχωνεύσεων-καταργήσεων των σχολικών μονάδων. Να προχωρήσει σε Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.
• Προτίθεται να επιχορηγήσει με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες τις σχολικές επιτροπές για όλες τις ανάγκες των σχολείων. Να καταργήσει το ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτρόπων. Να είναι αποκλειστικά δωρεάν το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο στα σχολεία. Να μην επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λ.π.
• Να προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών;
Ο βουλευτής
Γιάννης Πρωτούλης
Συνάντηση Δ. Μπάστα με Οικονομικό Επιμελητήριο
2011-01-19 21:44:22
Η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και τον Γ. Γ. του Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Τοπικής Διοίκησης του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ.κ. Δημήτρη Φίλη και Ιωάννη Μούλια, είχε το πρωί της Τετάρτης(19/1/11) στο γραφείο της, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία δεν είχε απλά εθιμοτυπικό αλλά κυρίως ουσιαστικό χαρακτήρα, η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ανέλυσε τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες που θέτει η Κυβέρνηση στην Ήπειρο και ενημέρωσε τα μέλη της Τοπικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. για τις σημαντικές πολιτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο, με ειδική αναφορά στην θετική πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η πεποίθηση, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την ανάταξη της οικονομία στην περιοχή και επισημάνθηκε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τόπο, επιβάλλουν την εποικοδομητική συνεργασία, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με την τοπική ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
«Η Τοπική Διοίκηση του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα κομβικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια όλων των φορέων της περιοχής να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ήπειρο», τόνισε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει προς τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Ο.Ε.Ε, την πάγια θέση της, ότι: «Τα Επιμελητήρια –με αιχμή το Οικονομικό- αποτελούν τη δεξαμενή σκέψης και κατάθεσης προτάσεων για τα οικονομικά ζητήματα του τόπου μας».
Θετική ήταν η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στο αίτημα της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου να συμμετέχουν μέλη του σε επιτροπές και συμβούλια γνωμοδοτικού χαρακτήρα, καθώς όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή αρμόδιων επιστημονικών φορέων σε επιτροπές και συμβούλια είναι πραγματικά σημαντική και χρήσιμη, αφού θα έχει ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικών για τον τόπο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Φίλης, αφού ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα για τη συνάντηση, επισήμανε τα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα της Ηπείρου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αναγνώρισε ως στενό συνεργάτη της διοίκησης του Ο.Ε. σε θέματα ανάπτυξης της Ηπείρου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που όπως τόνισε, θα φανεί και στο άμεσο μέλλον, μέσα από την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
Σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου
2011-01-19 21:38:18
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του Επιχειρησιακού
Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου
Τις διαδικασίες για την σύνταξη του τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος ξεκίνησε ήδη η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Για το σκοπό αυτό, τις προτάσεις και τις απόψεις των Δήμων ζητά με έγγραφό της, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην οποία με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στο έγγραφο της κ. Τ. Καλογιάννη, επισημαίνεται ότι η δομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος απαρτίζεται ενδεικτικά από τους άξονες:
Ø Προστασία του περιβάλλοντος
Ø Βελτίωση της ποιότητας ζωής
Ø Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση
Ø Ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας
Ø Μέτρα για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό
Οι προτάσεις, όπως τονίζεται, πρέπει να στοχεύουν αφενός μεν στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής του κάθε Δήμου και αφετέρου στην εξυπηρέτηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των αναγκών των πολιτών.
Η ταξινόμηση των υπό προώθηση έργων θα γίνει κατ΄ αρχάς με βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα στα οποία είναι εφικτό να ενταχθεί η υλοποίησή τους, αφού ληφθούν υπ΄ όψη και: α) η απαιτούμενη διασύνδεσή τους με τις εθνικές (τομεακές και περιφερειακές) αναπτυξιακές προτεραιότητες, β) η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες και γ) ο βαθμός ωριμότητάς τους.
Η περαιτέρω εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης και εκτίμησης από Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο προγραμματίζει η Περιφερειακή Αρχή, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίσθηκε η 11η Φεβρουαρίου2011.
Χρ. Κατσούρας: Ομιλία στη Βουλή
2011-01-19 21:34:53
Ηγουμενίτσα 19/01/2011
Ομιλία στη Βουλή για το νέο αναπτυξιακό νόμο
Ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα σε συζήτηση της ολομέλειας της βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα: «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός νόμος έρχεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, μετά από μία παγκόσμια κρίση, που κατέληξε τελικά να χτυπήσει τις πιο εύθραυστες οικονομίες του πλανήτη και της Ευρώπης, με μία Ευρώπη συνολικά ουραγό σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της ειδικά σε ζητήματα ανάπτυξης – για παράδειγμα, ποιο ρόλο έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σήμερα στις αναπτυξιακές προσπάθειες της κάθε χώρας – και με ένα προβληματικό ελληνικό τραπεζικό δανεισμό, που στερεί μηχανισμούς αναχρηματοδότησης από τις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.
Επιτρέψτε μου τρεις εισαγωγικές παρατηρήσεις.
Η πρώτη έχει σχέση με την ίδια την έννοια της ανάπτυξης, όπως ήρθε στο προσκήνιο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι μία έννοια που δεν είναι πολιτικά ουδέτερη, όπως παρουσιάζεται, και σαφώς δεν είναι μόνο οικονομική.
Μια δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που κάθε αναπτυξιακός νόμος μπορεί να κάνει και με το είδος των επιχειρήσεων που ενισχύει. Πράγματι, η οποιαδήποτε επιλεκτική χρηματοδότηση μπορεί να θεωρηθεί μέρος ενός επενδυτικού σχεδίου, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί με το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις γνώσεις αποτελεί και η ίδια πηγή ανισότητας.
Η τρίτη παρατήρηση έχει σχέση με το είδος των επιχειρήσεων που θέλουμε να ενισχύσουμε. Και εδώ θα αναφέρω μια φράση ενός γνωστού ιστορικού και κοινωνιολόγου της Δύσης.
Έλεγε πριν από δεκαετίες: «Είναι γνωστό ότι οι μικρές εταιρείες ήταν πάντα η πηγή της καινοτομίας για την οικονομία, ενώ οι μεγάλες ήταν το locus της εξουσίας της αγοράς και της χειραγώγησης των δυνάμεών της». Νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε μέχρι τώρα. Οι μικρές βασίζονται περισσότερο στον ανταγωνισμό, ενώ οι μεγάλες στοχεύουν στο να εξουσιάζουν τις αγορές, ενώ κατορθώνουν πάντα να κοινωνικοποιούν τις ζημιές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανατρέχοντας σε παλαιότερες προσπάθειες επίσης με μεγάλες προσδοκίες και κοιτώντας τα αποτελέσματά τους δεν ήταν τα αναμενόμενα, χωρίς να είμαστε ισοπεδωτικοί. Μπορεί να υπήρξε μία πρόσκαιρη συμβολή στην οικονομία, αλλά δεν παγίωσαν ένα υγιές επιχειρηματικό και παραγωγικό πρότυπο. Ποσά δεν επανεπενδύθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε τομείς που μόνο επιφανειακή συνεισφορά είχαν στην οικονομία. Παραδείγματα έχουμε όλοι να πούμε.
Ακόμη περισσότερο, η πλειονότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ειδικά στην περιφέρεια δεν ήταν θέσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το απόθεμα της χώρας σε καταρτισμένο προσωπικό και να δημιουργήσουν έτσι ένα κεφάλαιο τόσο για την εκάστοτε επιχείρηση, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της χώρας. Έτσι, υπήρξε ένας εκφυλισμός του εργατικού δυναμικού, καθώς όσοι δεν μπόρεσαν να βρουν μια θέση που θα αξιοποιούσαν τα προσόντα τους απασχολήθηκαν σε άλλες, άσχετες με το αντικείμενό τους, αμειβόμενοι λιγότερο απ’ όσο θα άξιζαν και περιφερόμενοι μεταξύ συμβάσεων, γραφείων ΟΑΕΔ και οδηγήθηκαν σε μια γενικότερη απαξίωση.
Το Υπουργείο πράγματι καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια να κατευθύνει την ανάπτυξη σε τομείς που θα ξεφεύγουν από τα λάθη του παρελθόντος, περιφερειοποιεί το πρόγραμμα της ανάπτυξης και αλλάζει τον τρόπο που θα χορηγούνται οι ενισχύσεις. Στα σχέδια της γενικής επιχειρηματικότητας θέση πλέον έχει η ενίσχυση με φοροαπαλλαγές, όπου δημιουργείται ένα αφορολόγητο αποθεματικό για χρήση στα επόμενα έτη. Ο συγκεκριμένος τρόπος ενίσχυσης γίνεται αποδεκτός κυρίως ως αναγκαίος καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε πλούτος πρέπει να φορολογείται και να αποδίδεται ένα μέρος του στην κοινωνία που παράγεται. Επιπλέον, είναι πιθανόν αυτός ο τρόπος να δημιουργήσει άλλες ανισότητες, καθώς θα ενισχύει μόνο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με επαρκή ρευστότητα. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν αυτό το κίνητρο δινόταν στοχευμένα για ενισχύσεις μόνο στην περιφέρεια για παράδειγμα ή μόνο σε ακριτικούς νομούς, έτσι ώστε να αλλάξουμε ένα πρότυπο που δημιουργείται από ένα κράτος βαθιά αθηνοκεντρικό. Οι άμεσες ενισχύσεις με τη μορφή κεφαλαίου από το κράτος χορηγούνται για τις κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων τεχνολογικής ανάπτυξης και της περιφερειακής συνοχής. Ο τρόπος της επιδότησης με χρηματοδοτική μίσθωση από το δημόσιο αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο ενίσχυσης.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την επιχειρηματικότητα των νέων και των επενδυτικών σχεδίων συνέργειας και δικτύωσης. Σε αυτές τις κατηγορίες δίνονται περισσότερες δυνατότητες και ευκολίες, καθώς μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερα οφέλη. Ειδικά οι ενισχύσεις συνέργειας και δικτύωσης είναι μια σημαντική παρέμβαση. Ενισχύουν τη συνεργατικότητα και τη δημιουργία δικτύων που μοιράζονται γνώση και υπηρεσίες, αναγκαία –νομίζω- προϋπόθεση σήμερα για την επιβίωση ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, ενώ ιστορικά προηγούμενα σε περιφέρειες της Ευρώπης έδειξαν ότι τα δίκτυα αυτά και ποιότητα κατοχύρωσαν και ανθεκτικότητα επέδειξαν σε διάφορες κρίσεις. Όμως, δεν ξέρω αν αρκεί ένας νόμος για την ενίσχυση αυτού του είδους της περιφερειακής οικονομίας. Χρειάζεται μια καμπάνια ανά την ελληνική επικράτεια; Χρειάζονται νέες δομές; Για παράδειγμα, χρειάζονται κέντρα εξυπηρέτησης επενδυτών ανά περιφέρεια;
Δύο επιπλέον παρατηρήσεις. Ο έλεγχος όλης της διαδικασίας ουσιαστικά από μία υπηρεσία του Υπουργείου ενέχει τον κίνδυνο της γραφειοκρατίας και, δεύτερον, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σωστό σε σχέση με τις μεγάλες, το ύψος της επένδυσης σε κάθε κατηγορία θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, το ένα εκατομμύριο ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τις διακόσιες χιλιάδες για τις πολύ μικρές. Η απόκλιση είναι πολύ μικρή και ευνοεί προφανώς τις μεγάλες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειδικά σήμερα απαιτούνται τομές στο ευρύτερο περιβάλλον, ώστε να μπορέσει το επιχειρείν να βρει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί παράλληλα με τις δημοκρατικές δομές μιας κοινωνίας. Μικρότερη γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς περαιώσεις και επαναπεραιώσεις, διαφάνεια. Ο τρόπος και η αποτελεσματικότητα συνολικότερα των πολιτικών που θα επιλέξουμε ώστε να βοηθήσουμε να ευδοκιμήσει αυτό το υγιές επιχειρείν στη χώρα θα αναδείξει και πόσο είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας έφτασαν στο σημείο που είμαστε σήμερα.
Σας ευχαριστώ.
Ήπειρος Τόπος να Ζεις… για τους μετανάστες
2011-01-19 21:33:14
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τη συνεχιζόμενη ροή μεταναστών, οι οποίοι συνωστίζονται εκεί με πρόθεση την επιβίβαση στα πλοία που κατευθύνονται προς την Ιταλία.
Το γνωστό από το παρελθόν φαινόμενο αυτό, κατά το τελευταίο διάστημα, διογκώνεται επικίνδυνα, καθώς παρουσιάζουν έξαρση οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων μεταναστών, ενώ εξίσου ανησυχητικά είναι και τα μεμονωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα επιθέσεων εναντίον τους.
Όλα αυτά εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας μεταξύ τόσο των κατοίκων και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής, όσο και των διερχομένων πεζών ή εποχούμενων, ενώ επιπρόσθετα ζητήματα ανακύπτουν και από την ανάγκη να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση μεγάλο μέρος των υποστελεχωμένων αστυνομικών και λιμενικών υπηρεσιών της Θεσπρωτίας.
Η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, καθώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες που διαβιούν υπό συνθήκες που προσβάλουν στοιχειώδεις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, όσο και για την οικονομική ζωή, αλλά και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την πολυπλοκότητα του πολύ σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος, όπως και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις του, η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές -κεντρικές και τοπικές- να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Δική μας διακηρυγμένη θέση είναι ότι οι αρμόδιες αρχές είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν και σε πνεύμα συνεργασίας να δρομολογήσουν το γρηγορότερο δυνατό όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που να περιορίζουν τις συνέπειες και να εμπεδώνουν το αναγκαίο αίσθημα ασφαλείας στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας.
Στο πλαίσιο αυτό η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να συζητηθεί το ζήτημα με στόχο να τονιστεί η ανάγκη για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.