Αγωγός ήταν και… δεν πέρασε!

AGOGOI 1Πανηγυρικά χαρακτηριστικά είχε η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ που έγινε παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η υπογραφή του ΤΑΡ έβαλε οριστικά ταφόπλακα στην κατασκευή του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διέσχιζε την Ήπειρο και θα έφερνε φτηνή πρώτη ύλη στην περιοχή καθώς ήδη είχε νομοθετηθεί η σύσταση ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος. Αγωγός ήταν λοιπόν και χάθηκε….

Τη συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και για ένα έργο στρατηγικής σημασίας.

Εκτιμάται ότι ο ΤΑΡ θα δημιουργήσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και 2.000 θέσεις εργασίας.

Ο Αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου θα μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ανταγωνιστικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ταυτόχρονα επιδρά και στον ανταγωνισμό ρωσικών ομίλων με την αζέρικη Socar (η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ) για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Για να υπάρξει διακρατική, αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και αγωγών προς όφελος του λαού απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.