Αγώνας δρόμου για τις χερσαίες ζώνες…

limaniigm

Μικρό καλάθι, κρατούν οι αιρετοί της Θεσπρωτίας, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη και το ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας πλέον έναν αγώνα δρόμου, να προλάβουν, να περισώσουν ότι μπορούν, πριν στο λιμάνι εγκατασταθεί ο ιδιώτης επενδυτής που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τα θέματα των χερσαίων ζωνών του υπό ιδιωτικοποίηση Λιμένα Ηγουμενίτσας, στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, στην Πλαταριά και στη Σαγιάδα, τέθηκαν επί τάπητος, στη συνάντηση που είχαν σήμερα Δευτέρα οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, παρουσία του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ Αθανάσιου Πορφύρη, με τον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη και τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνάντηση, από τους αιρετούς, κατέστη σαφές, ότι οι τοπικές κοινωνίες δε θα ανεχθούν την παραχώρηση, ζωτικών χώρων για τους πολίτες, που δε χρησιμεύουν για λιμενικές δραστηριότητες στον ιδιώτη επενδυτή.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τους αιρετούς της Θεσπρωτίας, έδωσε εντολή στους νομικούς του Υπουργείου και του ΤΑΙΠΕΔ να εξετάσουν  τα αιτήματα των Δήμων, επεσήμανε όμως τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν για την απόδοση των χώρων αυτών στους Δήμους.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην προκήρυξη, χρησιμοποιώντας την απόφαση 1/2017 του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ, με την οποία γίνονταν ο επανακαθορισμός, από την πλευρά της ΟΛΗΓ της χερσαίας ζώνης, μια απόφαση όμως που – τότε – ελήφθη με προσανατολισμό την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων από τον Οργανισμό σε ιδιώτες και όχι την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Την ίδια στιγμή, στον «αέρα» βρίσκονται και τα υπόλοιπα τμήματα, όπως το Δρέπανο, που σήμερα διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ ΑΕ, καθώς παρ’ όλο που για αυτά δεν υπάρχει μνεία στο διαγωνισμό, δεν έχει γίνει ακόμα ο επανακαθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας, ούτως ώστε να περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο και εν συνεχεία στο Δήμο Ηγουμενίτσας, διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2006, ποτέ δεν τελεσφόρησε και τελικά ακυρώθηκε το 2016 για να ξεκινήσει από την αρχή.  

Όλα αυτά, θα εξετάσουν, οι νομικοί Υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ, με την υπόσχεση, επανάληψης της σύσκεψης, στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας…