Αλλεπάλληλες συσκέψεις για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

limani_erga

limani_erga– Εμπλοκή στα έργα της Γ’ Φάσης

– Ακατάλληλα τα αδρανή

– Στους Δήμους οι χερσαίες ζώνες

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Υποδομών, κρίνεται το μέλλον του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, τόσο όσον αφορά στα όσα πρέπει να γίνουν πριν την ένταξή του στον Δυτικό Άξονα Λιμένων (Πάτρας – Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας), όσο και στα έργα της β’ και γ’ φάσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μουντζούρη, παρουσία του βουλευτή του νομού Αντώνη Μπέζα, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου, όπου ετέθη επί τάπητος το θέμα των χερσαίων ζωνών που βρίσκονται σήμερα στη δικαιοδοσία του λιμανιού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο στους Οργανισμούς Λιμένος της χώρας, με την οποία ζητείται η σύνταξη ή επικαιροποίηση, όπως στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας, των επιχειρησιακών τους σχεδίων, ώστε αυτά να συμπεριλαμβάνουν και τις προτάσεις τους για τις χερσαίες ζώνες.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΟΛΗΓ, θα πρέπει σύμφωνα με τα όσα ενημέρωσε ο κ. Μουντζούρης, να σταλεί στα οικεία Δημοτικά Συμβούλια (Ηγουμενίτσας και Φιλιατών) ώστε αυτά να γνωμοδοτήσουν επί του περιεχομένου. Στη συνέχεια το επιχειρησιακό σχέδιο θα σταλεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), το οποίο παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γνωμοδοτήσει, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Κύκλοι του Υπουργείου σημειώνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναμένεται να διαφωνήσει με τις αποφάσεις του ΕΣΑΛ.
Οι χερσαίες ζώνες που σήμερα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας είναι της Πλαταριάς, των Συβότων και της Σαγιάδας, για τις οποίες οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό τους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα για τη χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας η οποία ήδη από το 2005 έχει επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο.
Η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί για όλες τις χερσαίες ζώνες εκτός λιμενικής ζώνης, αφού η κατεύθυνση που δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, είναι οι Οργανισμοί Λιμένος να περιοριστούν στους χώρους και τις υποδομές που είναι απαραίτητοι για τις λιμενικές λειτουργίες.
Ταυτόχρονα, σήμερα Τρίτη συζητείται στην Κεντρική Ένωση Δήμων σε σύσκεψη που θα συμμετέχει και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών, ο τρόπος διαχείρισης των χερσαίων ζωνών όταν αυτές επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Η διεκδίκηση της ΚΕΔ είναι η παραχώρηση της χρήσης των χερσαίων ζωνών στους Δήμους, οι οποίοι όμως δεν έχουν τους αναγκαίους πόρους για τη συντήρηση των χώρων αυτών και θα πρέπει να βρουν μορφές αξιοποίησης ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα τους ή ακόμα και σύσταση δημοτικών λιμενικών ταμείων.

– Τα έργα της Β’ και Γ’ Φάσης
Την Τετάρτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, παρουσία και πάλι των κ.κ. Αντώνη Μπέζα, Θωμά Πιτούλη και Γιώργου Κάτσινου, σχετικά με τα έργα της β’ και γ’ φάσης του Λιμένα.
Στη σύσκεψη πρόκειται να συζητηθεί η αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της β’ φάσης κατά περίπου 400.000¤, ώστε σε αυτή, στα πλαίσια της υπάρχουσας σύμβασης να συμπεριληφθούν απαιτούμενες εργασίες που δεν υπήρχαν στην αρχική μελέτη όπως περίφραξη, αποκατάσταση οδοποιίας, κ.α.
Εμπλοκή πάντως έχει παρουσιαστεί στην εξέλιξη των έργων της γ’ φάσης, τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ και πάλι θα τεθεί στο τραπέζι το θέμα της λήψης αδρανών υλικών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΔΕ ΜΕΔΕ απεφάνθη ότι ο χώρος που υπεδείχθη εκτός Γωνιάς για λήψη αδρανών, δεν διαθέτει υλικά κατάλληλα σε ποιότητα.
Ταυτόχρονα η ανάδοχος εταιρεία αρνείται να ξεκινήσει τις εργασίες, επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα το υπουργείο να πρέπει να αποφασίσει είτε την έκπτωση του αναδόχου, είτε την υποκατάστασή του, είτε ακόμα και την ανάθεση από την ίδια την εταιρεία μέρους των εργασιών υπεργολαβικά στην ανάδοχο της β’ φάσης ώστε να προχωρήσουν τα έργα και όλα αυτά υπό την απειλή της απένταξης εκ νέου του έργου, αφού το ΕΣΠΑ λήγει την 31/12/2013.