Αλόννησος: Αναβιώνει το Δεκαπενταύγουστο ο παραδοσιακός Αλοννησιώτικος γάμος

Ένας παραδοσιακός Αλοννησιώτικος γάμος θα αναβιώσει ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παλιά Χώρα του νησιού αυτού των Σποράδων. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες αναλαμβάνουν ο καθένας κι έναν ρόλο για την αναβίωση του εθίμου, ενώ μετά το γάμο στήνεται μεγάλο γλέντι.

Σύμφωνα με το έθιμο, που διοργανώνει ο δήμος Αλοννήσου, ο γαμπρός πηγαίνει στο σπίτι της νύφης συνοδεία φίλων και οργάνων (συνήθως λαούτο, βιολί και κλαρίνο). Εκεί θα βρει την πόρτα κλειστή και θα πρέπει να τάξει κάτι στη μητέρα της νύφης για να του ανοίξει.

Όταν ο γαμπρός γίνει δεκτός θα πατήσει πάνω σε μία κουρελού, κάτω από την οποία έχουν βάλει ένα ρόδι κι ένα τσεκούρι για τύχη κι ευτυχία στο ζευγάρι. Ο γαμπρός και η νύφη, που φοράει «τα μόρκα», την επίσημη και νυφική παραδοσιακή ενδυμασία των γυναικών του νησιού, θα κατευθυνθούν στην εκκλησία για το γάμο.

Οι επισκέπτες αναλαμβάνουν το ρόλο των συγγενών και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά γλυκά και τσίπουρο του νησιού που προσφέρουν οι διοργανωτές.

Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια, ενώ δωρεάν θα διανέμεται και το κρασί της Αλοννήσου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ