Ανέλαβε και επίσημα το Λιμενικό ο Σταμάτης Ράπτης

stamtis raptis

Και επίσημα ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ο Ηπειρωτικής καταγωγής, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Πήρε τη θέση του Αθανάσιου Αθανασόπουλου, που μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας στο Λιμενικό, τα δύο τελευταία ως αρχηγός, αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του ναυάρχου.

Στη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, μπροστά από το υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, του εφοπλισμού, αλλά και φορέων του Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας ευχαρίστησε τον απερχόμενο αρχηγό και συνεχάρη τον νέο, κάνοντας λόγο για συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου του Λιμενικού, που ήταν πάντα καταξιωμένο και προσηλωμένο στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης, της επιχειρηματικότητας, αλλά και της ναυτικής εργασίας.

Αναφερόμενος στη συνεισφορά των λιμενικών στη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στα νερά του Αιγαίου, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι το Λιμενικό την τελευταία περίοδο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. «Νομίζω ότι αυτό το κατέκτησε και είναι μια αυθεντική δικαίωση» είπε ο υπουργός.

Ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιος Ράπτης, χαρακτήρισε εξαιρετική την τιμή που έγινε στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο που του ανατέθηκε. «Αναλαμβάνω την ηγεσία ενός οργανωμένου σώματος, που σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας παρέχει με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο σημαντικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς δράσεις του» τόνισε. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και του Λιμενικού.

Ο κ. Ράπτης μίλησε και για ενίσχυση των κανόνων και των διαδικασιών αξιοκρατίας και διαφάνειας στο Σώμα, ενώ είπε ότι σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή σε μέγεθος οικονομική και προσφυγική κρίση, το μήνυμα που απευθύνει στα στελέχη του Λιμενικού είναι ότι «η αυταπάρνηση, η ανθρωπιά και η προσήλωση στην αξία μας είναι αδιαπραγμάτευτες».

«Το μέγεθος των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζουμε δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι δρούμε με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ύψιστο ανθρωπισμό απέναντι σε αυτούς που η μοίρα του οδήγησε στον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς» τόνισε ο νέος αρχηγός του Λιμενικού.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αρχηγός Αθανάσιος Αθανασόπουλος, που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του «Λιμενικού Καλλικράτη», αλλά και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Σώματος, έκανε έναν απολογισμό του έργου του και μίλησε για τις επιτυχίες του, που το κατέστησαν μεταξύ των σημαντικότερων διωκτικών αρχών της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα νερά του Αιγαίου, που τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν ενταθεί, είπε ότι «αυτό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα δεν είναι απλά εθνικό, είναι ανθρωπιστικό, διεθνές, με απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και την εγγύς ανατολή».