Αναβάλλεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η αύξηση διοδίων της Εγνατίας

diodia

diodiaΜε κοινή Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης αναβάλλεται, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2012, η αύξηση του αντιτίμου των διοδίων στην Εγνατία οδό.

Η αύξηση των διοδίων είχε ορισθεί να ισχύσει αρχικά από τις 16 Ιουλίου 2012, σύμφωνα με προγενέστερες ΚΥΑ του 2011 (ΦΕΚ 2235 Β΄, 3016 Β΄) και του 2012 (ΦΕΚ 1790 Β΄).

Συνεπώς, διατηρούνται οι ισχύουσες τιμές των 1,40€ για τα δίκυκλα, 2,00€ για τα ΙΧ αυτοκίνητα και 5,00€ για φορτηγά και λεωφορεία.

Το τέλος διοδίων αφορά τα τμήματα:

· Α/Κ Ηγουμενίτσας – Α/Κ Αράχθου

· Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)

· Α/Κ Καστοριάς – Α/Κ Βέροιας

· Α/Κ Λαγκαδά – Α/Κ Στρυμόνα

· Α/Κ Στρυμόνα – Α/Κ Χρυσούπολης

· Α/Κ Χρυσούπολης – Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής

Οι ακριβείς θέσεις εγκατάστασης των σταθμών διοδίων έχουν καθοριστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» σύμφωνα με το Ν. 3769/2009.

Το ύψος του τέλους διοδίων είχε καθορισθεί ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος και για κάθε σταθμό διοδίων χωριστά.

Ειδικά για το σταθμό διοδίων του τμήματος “Α/Κ Στρυμόνα – Α/Κ Χρυσούπολης”, ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, η έναρξη είσπραξης των τελών διοδίων θα αρχίσει από τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Mε αντίστοιχη Κ.Υ.Α θα καθοριστεί ειδικό σύστημα εκπτώσεων επί των τιμών των τελών διοδίων ή σύστημα ειδικών μειωμένων τελών για συχνή ή καθημερινή χρήση ή για οποιαδήποτε άλλη ειδική κατηγορία χρηστών του αυτοκινητοδρόμου. Για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης έχει δώσει σχετική εντολή στην διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Από την καταβολή διοδίων απαλλάσσονται ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, όπως οχήματα που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία (Α.Μ.Α.), οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε αναπήρους πολέμου βαριάς αναπηρίας, οχήματα της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και οχήματα ιδιοκτησίας της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»,.