Ανακοίνωση της ΤΕ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Θεσπρωτίας για τις έρευνες για πετρέλαιο στην Ήπειρο

Μετά απο «πρόσκληση» του Δημου Ηγουμενίτσας ο περιοδεύων θίασος της κυβέρνησης μαζί με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών ,αφού πέρασαν απ τα χωριά των Ιωαννίνων ήρθαν να μας πείσουν ότι η διαδικάσια της έρευνας για τους υδρογονάνθρακες και η εξόρυξή τους θα μας κάνει «εθνικά υπερήφανους» και πλούσιους .

Βέβαια εμείς ξέρουμε ότι όπου οι πολυεθνικές εταιρείες του πετρελαίου πάτησαν το πόδι τους , ο λαός το πληρώσε με αίμα , φτώχια και οικολογική καταστροφή.

Δε διστάζουν μπροστά στο κέρδος τους να βάλουν γειτονικούς λαούς να σκοτωθούν, να καταστρέψουν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μνημεία (Νατούρα) και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα .

Το σιγουρό είναι οτι αυτός ο καλοπληρωμένος θίασος της κυβέρνισης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ μαζί με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών του θανάτου και τους κολαούζους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμο, Περιφέρεια) δεν έπεισε κανένα με τις απαντήσεις που έδωσε, μόνο έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα στους εργαζόμενους και τους αγρότες που παραβρέθηκαν στη φιέστα και τους οδήγησε να καταλάβουν ότι χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο αγώνα και ανατροπής

που θα βαλεί φρένο στα σχέδία τους.

Παλεύουμε να ζήσουυμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας ,να κάνουμε εμείς κουμάντο για το πώς θα διαχεριστούμε τους φυσικούς πόρους, για αναζήτηση

εναλλακτικων πηγών ενέργειας για ειρήνη στην περιοχή μας .

Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας

Ηγουμενίτσα 8-3-2018

ΕΞΩ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των τοπικών αρχών και των τοπικών ΜΜΕ να μας πείσουν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι περίπου «θείο δώρο» για το λαό της Ηπείρου.

Κανείς όμως από τους παραπάνω δεν απαντάει πειστικά και σοβαρά στο κρίσιμο ερώτημα: Τίνος τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσει αυτή η εξόρυξη;

Μας σέρβιραν ήδη το «εθνικό συμφέρον» οπότε είμαστε σίγουροι και σίγουρες ότι σκοπός είναι να πλουτίσουν μόνο οι πολυεθνικές και οι εγχώριοι συνεργάτες τους. Παίρνοντας υπόψη αντίστοιχες «επενδύσεις» σε όλο τον κόσμο, βλέπουμε ότι αυτό που έχουν αφήσει πίσω τους είναι τεράστιες οικολογικές καταστροφές, λαούς ρημαγμένους, διαλυμένους και φτωχότερους λόγω των «επενδύσεων». Ανάλογα με την κλίμακα της αποικιοκρατικών «επενδύσεων», ο χάρτης έχει γεμίσει με χώρες κατεστραμμένες από τις πολεμικές αναμετρήσεις.

Οι πολυεθνικές όμως κέρδισαν, όπως κέρδισαν και οι πολιτικοί και τα υποζύγιά τους σε κάθε χώρα. Ακόμα και αυτοί που τώρα, στα Γιάννενα, συμφωνούν, προσπαθούν να πείσουν την εκλογική τους πελατεία με φτηνά τεχνάσματα.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως το σκηνικό που πάνε να στήσουν στην Ήπειρο είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές που έχουν τσακίσει τόσους λαούς τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Δίνουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στις πολυεθνικές, εργαζόμενους των 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα.

Αυτή είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που μας πουλάνε! Η περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσουν οι διάφορες μέθοδοι εξόρυξης θα

είναι τεράστια για την περιοχή. Ακόμα και αν οι μελέτες τεχνηέντως προσπαθούν να τις καλύψουν, δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα ζήτησαν (και πήραν) από τους Δήμους τις αδειοδοτήσεις και μετά, υπό τη λαϊκή πίεση, κάνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Οι απειλές, πρώτα για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τον ήδη ταλαιπωρημένο υδροφόρο ορίζοντα είναι ορατές. Η φύση του Ζαγορίου που ήδη επηρεάζεται και από πιο «φιλικές», υποτίθεται, οικονομικές δραστηριότητες, απειλείται.

Επανέρχεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων ως «εθνικό συμφέρον» και την ίδια στιγμή κάθε ήπια μορφή ενέργειας είναι πανάκριβη , γιατί την εκμετάλλευσή της την έχουν και πάλι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλο το μνημονιακό μπλοκ ενώ μειώνουν και υπερφορολογούν το πετρέλαιο θέρμανσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν βρεθεί πετρέλαιο, θα πηγαίνουμε με τα μπιτόνια να γεμίζουμε τον καυστήρα του καλοριφέρ…

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε πως η ύπαρξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων μόνο όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπορεί να επιφέρει σε μία ήδη έκρυθμη κατάσταση στη νοτιανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή . Όσο και να προσπαθούν ο υπουργός οι τοπικοί βουλευτές , ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι να μας πείσουν για το αντίθετο, το παράδειγμα της Χαλκιδικής είναι πρόσφατο και δίπλα μας.

Οι δε ταγοί καταφεύγουν στα συνήθη τους «όπλα»: Κατηγορούν ως οπισθοδρομικούς τους κατοίκους που εναντιώνονται στην εξόρυξη, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως το ότι δεν θέλουν να δουλέψουν οι άνεργοι και να ανοίξουν δουλειές στην περιοχή μας. Αφού πρώτα ερήμωσαν τα χωριά της Ηπείρου με την αντιαγροτική τους πολιτική, αφού γονάτισαν ένα λαό με τις αλλεπάλληλες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, τώρα θέλουν να χαρίσουν τα πάντα στις πολυεθνικές και στα συμφέροντα τους, κατηγορώντας τον ίδιο λαό που τρέχουν πίσω του στις εκλογές, ως «τεμπέλη» και «οπισθοδρομικό». Τα δε επιχειρήματα που διαρρέει ο επιχειρηματικός κύκλος στα τοπικά ΜΜΕ, μοιάζουν με τα επιχειρήματα καναλιών κατά μαθητικών καταλήψεων το 1990…

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί κατανοούμε ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλης της κοινωνίας Είναι αγώνας συλλογικός αλλά και δίκαιος. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να βρουν όντως δουλειά οι άνεργοι και να μπορέσει η τοπική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα . Ξέρουμε ότι ο απέναντι μας είναι η κυβέρνηση τα τσιράκια των πολυεθνικών και του ελληνικού κεφαλαίου που θέλει κομμάτι από τη πίτα. Ξέρουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τόσο το «καρότο» των αποζημιώσεων όσο και το «μαστίγιο» της καταστολής. Έχουμε όμως την πείρα και την πίστη πως ο οργανωμένος και ενωμένος λαός μπορεί να ανατρέψει την πολιτική τους και να στείλει αυτούς και τις επενδύσεις τους στα τσακίδια.

Ο αγώνας αυτός μόνο οπισθοδρομικός δεν είναι. Παλεύουμε να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, να κάνουμε εμείς κουμάντο για το πώς θα διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους, για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για μισθούς αξιοπρεπείς , για ειρήνη στην περιοχή μας.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Τ.Ε Θεσπρωτίας