Ανθρωποφάγα ΜΜΕ ή όταν το ανθρώπινο δράμα ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα!

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το Σαββατοκύριακο  η… είδηση: «Υποψήφιος Βουλευτής  των ΑΝΕΛ στη Θεσπρωτία στο κύκλωμα με την κοκαΐνη και τα αρχαία». Και συνεχίζει με υπότιτλο:  «Νέα διάσταση αποκτά η υπόθεση με τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν κοκαΐνη και έκαναν παράνομες ανασκαφές για αρχαία…».

Δυστυχώς η πλειοψηφία των αναγνωστών (και αυτό το ξέρουν καλά οι άνθρωποι των ΜΜΕ) διαβάζουν μόνο τον τίτλο μιας είδησης. Μια μικρή μειοψηφία διαβάζει και την πρώτη παράγραφο, εν προκειμένω το «νέα διάσταση…».

Το διαβάζεις λοιπόν και το μυαλό σου αρχίζει να κάνει συνειρμούς για υποψηφίους βουλευτές, κόμματα και κυβερνήσεις που… χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών και την αρχαιοκαπηλία!

Βέβαια αν διαβάσεις την είδηση ολόκληρη, δε θα εντοπίσεις ανάμεσα στις γραμμές της τίποτα για τη… «νέα διάσταση που αποκτά η υπόθεση». Αντίθετα θα μάθεις ότι οι 15 συλληφθέντες (για την εμπορία ναρκωτικών… για την αρχαιοκαπηλία ούτε λόγος…) θα οδηγηθούν στον ανακριτή (έτσι συμβαίνει πάντα… οι συλληφθέντες οδηγούνται στον ανακριτή!) και ότι στη δικογραφία της υπόθεσης των ναρκωτικών συμπεριλαμβάνονται και 21 ακόμα Έλληνες (οι οποίοι ουδέποτε συνελήφθησαν ή προσήχθησαν) κατηγορούμενοι για «προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης». 

 Ε!, τώρα αν διαβάσεις την… «είδηση» μέχρι το τέλος της, εκεί στην τελευταία γραμμή θα μάθεις ότι το όνομα του εν λόγω υποψηφίου (πριν από έξι χρόνια…) βουλευτή συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία ως… χρήστη ναρκωτικών ουσιών!

Αν έχεις φτάσει λοιπόν στο τέλος της είδησης, τότε και μόνο τότε, έμαθες ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος κάποια στιγμή στο (όχι και τόσο κοντινό) παρελθόν έχει απασχολήσει το δημόσιο βίο με την ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή ενός κόμματος, κατηγορείται ως χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τον νόμο 4139/2013 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών»(Άρθρο 29): «Όποιος, για δική του αποκλειστικά χρήση, με οποιον­δήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει ναρκωτικά, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση…  τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε (5) μηνών.  Ο δράστης … μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί».

Για μια πράξη λοιπόν που από το νόμο προβλέπεται η ελάχιστη ή και καθόλου ποινή… διαπομπεύθηκε εις το πανελλήνιο και με πηχυαίους τίτλους, ένας άνθρωπος, οι συνυποψήφιοι του  και το κόμμα στο οποίο κάποτε έτυχε υποψήφιος!

Η δημοσιογραφία στα… καλύτερά της! Εύγε!

Β.Δ.Γ

Υ.Γ. Κώδικας δεοντολογίας Δημοδιογράφων: Άρθρο 2: Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

β. Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.

γ. Να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις.