Αντώνης Μπέζας: Δίχτυ προστασίας για τους ανασφάλιστους

MPEZAS 11 5 14Δίχτυ προστασίας για τους ανασφάλιστους δημιουργεί το Υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας μέρος από το κοινωνικό μέρισμα αλλά και τις νέες δομές που λειοτυργούν.

Όπως ανακοίνωσε από τα Γιάννινα ο Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας αποκτούν πρόσβαση στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας όλοι οι ανασφάλιστοι. Έτσι μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις και συνταγογράφηση φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση.

Παράλληλα παρατείνεται για ένα χρόνο η ισχύς των βιβλιαρίων υγείας για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, είτε είναι Έλληνες, είτε ομογενείς. Έτσι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Οφείλουμε, σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό κάνουμε με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπέζας.

Παράλληλα ο Υφυπουργός ανακοίνωσε από τα Γιάννινα, την πρόσληψη 1200 εργαζομένων στο χώρο της υγείας εκ των οποίων οι μισοί θα είναι νοσηλευτές. Τις επόμενες ημέρες εξάλλου οι δομές υγείας θα ενισχυθούν με 200 εργαζόμενους από το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο Υφυπουργός επιτελούν το καθήκον τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με αυταπάρνηση.

«Ο στόχος μας είναι να φύγει η χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ ως προς την αναλογία νοσηλευτών και πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πατρίδα μας έχουμε 3,3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, όταν σε άλλες χώρες η αναλογία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη» υπογράμμισε ο κ. Μπέζας στις δηλώσεις που έκανε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στα Ιωάννινα, κατά τη διάρκεια του 7ο  Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ):

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο με δεδομένο ότι οι νοσηλευτές προσφέρουν σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης και από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού και οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, οι νοσηλευτές επιτελούν το καθήκον τους με αυταπάρνηση και για αυτό θέλω να εκφράσω δημόσια, εκ μέρους του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας.

Στο πλαίσιο της σταδιακής ενίσχυσης του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, προχωρούμε το επόμενο διάστημα στην πρόσληψη 1200 ατόμων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 650 θα είναι νοσηλευτές. Αυτοί θα προστεθούν στους 200 νοσηλευτές που έρχονται τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας από την διαθεσιμότητα – κινητικότητα του Υπουργείου Παιδείας. Ο στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στη διαδικασία των προσλήψεων, να φύγει η χώρα μας από την τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού και πληθυσμού».   

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει, σε αυτή για τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, το υγειονομικό δίκτυο προστασίας που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική τους κατάσταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση ως Υπουργείο Υγείας και ως κυβέρνηση γενικότερα, έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα δύο πολύ σημαντικά βήματα.

Πρώτον, η πρόσβαση στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ακόμη και αυτοί που είναι ανασφάλιστοι ή λόγω της κρίσης έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να έχουν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις – όπου υπάρχει δυνατότητα – δωρεάν χωρίς καμία αμοιβή.

Δεύτερον, με πόρους από το κοινωνικό μέρισμα, που προήλθε από το πρωτογενές πλεόνασμα,  έχει παραταθεί για ένα χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ. Όλοι επομένως όσοι έπαιρναν αυτή τη σύνταξη και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, ανασφάλιστοι υπερήλικες στην πατρίδα μας, μεταξύ των οποίων ομογενείς βορειοηπειρώτες ή ποντιακής καταγωγής, θα έχουν για έναν ακόμη χρόνο την ίδια υγειονομική κάλυψη που έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε υγειονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας και αυτό κάνουμε».