Αντ. Μπέζας: ”Δώστε στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων”

bezas_antΕρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και πρόεδρος της Διαρκούς  Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Αντώνης Μπέζας, με την οποία ζητά  αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ανακοινώσει το ΣΔΟΕ ότι έχει ελέγξει μέχρι σήμερα.

 Ο κ. Μπέζας ρωτά συγκεκριμένα  να πληροφορηθεί σε πόσους  φορολογούμενους έχουν ανοιχθεί και ελεγχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί, σε πόσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ποιό είναι το συνολικό ποσό των φόρων που έχουν βεβαιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ποιό είναι το ποσό που τελικά έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι σήμερα. Επίσης ο κ. Μπέζας ζητά να μάθει ποιες είναι οι διατάξεις της νομοθεσίας ή οι διαδικασίες που επικαλούνται οι ελεγχόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που τους βεβαιώνονται.

Στην ερώτησή του ο κ. Μπέζας αναφέρει:

            « Όπως είναι γνωστό,  με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του ν. 3888/2010 (ΦΕΚ 175 Α΄), με την οποία συμπληρώθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄) , ορίστηκαν τα εξής:

«Σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από το φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μην φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση ».

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επανειλημμένως δημοσιευθεί πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)  έχει προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών  φορολογούμενων και σε βεβαίωση πρόσθετων φόρων λόγω απόκρυψης εισοδημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1. Από την ημέρα ισχύος της παραπάνω διάταξης, πόσων φορολογούμενων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ζητηθεί, από το ΣΔΟΕ και άλλες φορολογικές αρχές, να ανοιχθούν στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων και πόσοι τελικά έχουν ανοιχθεί από τις αντίστοιχες τράπεζες;

2. Σε πόσους από τους παραπάνω φορολογούμενους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ποιό είναι το συνολικό ποσό των φόρων που έχουν βεβαιωθεί και ποιό είναι το ποσό που τελικά έχει εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι σήμερα;

3. Ποιες είναι οι διατάξεις της νομοθεσίας ή οι διαδικασίες που «αξιοποιούν» ή επικαλούνται οι ελεγχόμενοι, προκειμένου να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που τους βεβαιώνονται; ».