Αντ. Μπέζας: Μια πρόταση με αναπτυξιακή προοπτική

mpezasΜια πρόταση με αναπτυξιακή προοπτική

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ

πρώην υφυπουργός οικονομικών

www.antonisbezas.gr

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ , στις δύσκολες και ιστορικές  στιγμές που ζούμε ως χώρα, το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι  στραμμένο στο μέλλον. Πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις, προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά  μας πλεονεκτήματα, τα οποία, αν αξιοποιήσουμε, η χώρα μπορεί να αποτελέσει  πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και ορμητήριο ευρωπαϊκής εξωστρέφειας στις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές της Τουρκίας, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων.

ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ  πρόσφατες αναφορές κοινοτικών αξιωματούχων για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ελλάδα, με φιλικό και ελκυστικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλον, έφεραν στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που θα μπορούσε πράγματι να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα -τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς- και να δημιουργήσει τις απαραίτητες, σήμερα και τα επόμενα χρόνια,  θέσεις εργασίας.  Πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές στις οποίες προβλέπονται απαλλαγές από εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς, απλοποιημένοι τελωνειακοί και διοικητικοί έλεγχοι, ταχείες διαδικασίες για διαγωνισμούς και αδειοδοτήσεις, φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και, κυρίως,   ισχυρά  φορολογικά  κίνητρα και απαλλαγές σε όλα τα στάδια.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ παραμεθόριες περιοχές στην πατρίδα μας, όπως η  Ήπειρος και η Θράκη, έχουν τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γεωγραφική γειτνίαση με αναπτυσσόμενες περιοχές και νέες αγορές, κομβική γεωγραφική θέση στο σύστημα των ευρωπαϊκών μεταφορών, φθηνή δημόσια και ιδιωτική γη, ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια συγκοινωνιακών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες) που συνδέονται με τις γειτονικές χώρες,  ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και επιστημονική εξειδίκευση,  πανεπιστημιακά ιδρύματα που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία.

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι δεν πρόκειται για κάτι το απλό και το εύκολο. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινοτικοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, ο κώδικας δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς και η εργατική νομοθεσία, και να τεκμηριωθούν ισχυρά επιχειρήματα, ώστε να επιτραπούν αποκλίσεις από τους όρους ρύθμισης της εσωτερικής αγοράς.  Έπειτα, χρειάζονται εμπεριστατωμένες μελέτες και σοβαρή προετοιμασία, ώστε οι ελληνικές Αρχές να είναι σε θέση να διεκδικήσουν με απαιτήσεις την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Η δημιουργία, πάντως, τέτοιων Ειδικών  Οικονομικών Ζωνών (ελεύθερου εμπορίου, μεταποίησης για εξαγωγή, ελεύθεροι λιμένες κλπ), ακριβώς επειδή υπάρχουν έκτακτες και ειδικές  οικονομικές συνθήκες στην πατρίδα μας, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, που θα  ενισχύσει δημογραφικά τις συγκεκριμένες περιοχές και θα προσδώσει, βεβαίως, υπεραξία  στις τοπικές, την εθνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews, την Κυριακή 12.2.2012)