Αποτελέσματα αναλύσεων του Δημόκριτου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

ioannina_panoramiki

Εστάλησαν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν σε δείγματα ζωικών προϊόντων και ατμοσφαιρικού αέρα, μετά την φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης.

Τις δειγματοληψίες, πραγματοποίησε ειδικό κλιμάκιο δειγματοληψίας ατμοσφαιρικού αέρα του Δημόκριτου, στις 27 Ιουλίου και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, στις 3 Αυγούστου.

Αναλύθηκαν δείγματα πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού γάλακτος, αυγών και αέρα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που εστάλη σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών και την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και υπογράφεται από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου φασματομετρίας Λεόντιο Λεοντιάδη «τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα ζωικά προιόντα βρέθηκαν εντός των θεσμοθετημένων ορίων… Οι τιμές διοξινών στον ατμοσφαιρικό αέρα, για τις οποίες δεν ορίζονται από τη νομοθεσία οριακές τιμές, βρέθηκαν σε κανονικά επίπεδα».

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε ενημερωθεί προφορικά για τα αποτελέσματα και είχε κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επίσημη έκθεση του Δημόκριτου, βάζει τέλος σε κάθε απόπειρα κινδυνολογίας.

Η Δημοτική Αρχή, αντιμετώπισε με απόλυτη ευθύνη το ζήτημα αυτό και από τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά μόνο να είναι ικανοποιημένη, καθώς η φωτιά στην χωματερή δεν έθεσε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την τοπική παραγωγή.

Παράλληλα εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Διοίκηση της ΤΕΔΚ του Νομού Ιωαννίνων για την οικονομική συνδρομή –διατέθηκε το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ- προκειμένου να γίνουν οι αναλύσεις από τον Δημόκριτο. Αντίστοιχο ποσό διατέθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών.