Από το Πάσχα και την Ανάσταση μέχρι τη δική μας ανάσταση…..

ίσως την ειρηνική επανάσταση των πολιτών που θα διεκδικήσουν το πατριωτικό μας δίκιο η κυβέρνηση να υπηρετήσει ξανά τον λαό και μόνο αυτόν…

Ευκαιρία για ανάσες, εσωτερική και όχι μόνο ανασκόπηση μας χάρισαν οι εορτές του Πάσχα με τα χωριά κατά κύριο λόγο να έχουν την τιμητική τους, να σφύζουν από ζωή, να σμίγουν οικογένειες και πρόσωπα αγαπημένα.

Όμως το όλο τελετουργικό των ημερών, το μήνυμα της Ανάστασης και αφύπνιση της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να κάνουμε ένα εσωτερικό ταμείο παίρνοντας απόσταση από την καθημερινότητα και βλέποντας τα πράγματα από κάποια απόσταση.

Ειδικά στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε το μήνυμα ότι υπάρχει πάντα ο σπόρος εντός που μπορεί να μας «αναστήσει» και να μας βγάλει από αδιέξοδα είναι ζωντανός και ενεργοποιεί δυνάμεις και αντοχές που μάλλον δεν φανταζόμασταν.

 

Ελπίδα να σταθεί η χώρα και ο τόπος στα πόδια του

 

Και εκεί στην εξοχή είναι που διαπιστώνεις πόσα πράγματα έχουν πάει στραβά σ’ αυτό τον τόπο.

Πως η γη ικανή να μας θρέψει έχει παραμεληθεί, πως η επαφή με τη φύση μας είναι μάλλον περιστασιακή και υποτυπώδης πως θα μπορούσε να είχαμε εκμεταλλευτεί χρόνια πριν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που έθρεψε γενιές και γενιές τη γη και τη δυναμική του φυσικού μας πλούτου.

Εγκαταλείψαμε τα κτήματα μας και στην ουσία απαρνηθήκαμε μια οικονομική αυτάρκεια που πρόσφερε πάντα ο τόπος μέσω μιας λιτής και πειθαρχημένης ζωής που όμως δημιουργούσε ανθρώπους ελεύθερους και περήφανους γι’ αυτό που είναι.

Μάλιστα σε εποχές που η τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα ήταν ανύπαρκτα η γη ήταν η τροφός και η μάνα των ανθρώπων.

Ίσως είναι καιρός κάποιες αξίες να τις επανεκτιμήσουμε και να δεθούμε με τον τόπο πέρα από τις σύγχρονες δραστηριότητες μας με τον τόπο και τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο κερδίζοντας από τις χαρές που μπορεί να προσφέρει μόνο η ανθρωπιά μας.

 

Περί της χρεοκρατίας: Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ – ντοκιμαντέρ που δείχνει το δρόμο της διεξόδου από την κρίση, απαιτεί όμως άνδρες με πραγματικό πατριωτικό ανάστημα.

 

Κυρίως όμως είναι καιρός πέρα από το δέσιμο μας με τη φύση και τη γη ν’ ανακαλύψουμε ποια ή ποιες είναι οι αιτίες που μας έχουν φτάσει μέχρι εδώ.

Τέτοιες απαντήσεις δίνει το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται από το διαδίκτυο, δυστυχώς όμως όχι από την ελληνική τηλεόραση και ακούει στο όνομα deptocraxy= χρεοκρατία και που αναλύει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα, τους τρομερούς αριθμούς ανάπτυξης την πρώτη περίοδο, τις πρώτες κρίσεις του συστήματος την δεκαετία του ‘70, του χαμηλούς αριθμούς ανάπτυξης αλλά και την κορύφωση του μέχρι τέλους της δεκαετίας του ‘80 κι’ έπειτα μετά τα νέα αδιέξοδα του στην επιλογή στη δύση για να διατηρήσουν το καταναλωτικό πνεύμα το άνοιγμα των πιστωτικών κανουλών από το 90 κι’ έπειτα επιλογή που είναι η πρωταρχική αιτία της σημερινής κρίσης και του σύγχρονου οικονομικού αδιεξόδου. Κάπως φορτώθηκαν κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρέη, κάπως έτσι το διεθνές τραπεζικό σύστημα προχωρά στην αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας.

Όμως το ιδιαίτερο σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ότι προτείνει λύσεις αναλύοντας οικονομικούς όρους που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση.

Όροι όπως το απεχθές και παράνομο χρέος.

Απεχθές χρέος είναι το χρέος που είναι αδύνατο να αποπληρώσει μια χώρα και απομυζείτε ο φορολογούμενος στον οποίο περικόπτονται τα πάντα για να αποπληρωθεί αυτό. Επίσης όταν τα δάνεια που έχουν συναφθεί δεν πήγαν για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και υπηρέτησαν αλλότριους σκοπούς.

Παράνομο όταν ο τρόπος σύναψης των δανείων δεν πηγάζει από τη νομοθεσία και παραβιάζει τους νόμους του κράτους.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ όμως προτείνονται και λύσεις όπως η άρνηση πληρωμών αυτών των παράνομων και απεχθών δανείων, εφόσον μια επιτροπή από διεθνείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αποδείξει το παράνομο των συναλλαγών όπως έγινε στον Ισημερινό που έζησε μόλις το 2005 τα ίδια και χειρότερα, όπως η Αργεντινή δέκα χρόνια πριν. Απαιτείται όμως πολιτική ανδρεία, γνήσιος πατριωτισμός και απεμπολή του δουλικού πνεύματος και των δουλικών πολιτικών μας.

 

Ο οικονομικός αναλυτής Max Keiser στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο διάσημος οικονομικός αναλυτής Max Keiser, για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι ο άνθρωπος που είχε μιλήσει δημόσια για συνομωσία των τραπεζιτών με θύμα τις αδύνατες οικονομικά χώρες και είχε προειδοποιήσει πως η είσοδος στο ΔΝΤ θα αποτελούσε υποδούλωση για τους πολίτες και οικονομικός θάνατος για τη χώρα γι’ αυτό και θα έπρεπε οι Έλληνες πολίτες να ξεσηκωθούν και να μην δεχτούν μια τέτοια εξέλιξη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra Channel ο καταιγιστικός Max Keiser μίλησε για επιστροφή στη δραχμή, αυτό θα έκανε ο ίδιος αν ήταν Πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά, μια δραχμή που θα βασίζεται στα αποθέματα σε ασήμι και σε χρυσό, ειδικά σε ασήμι που διατίθεται σε αφθονία, τονίζοντας πως το μέταλλο σκοτώνει τον τραπεζίτη γι’ αυτό και τα μισούν,έκανε λόγο για την άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και κάλεσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί για να έρθει στα πράγματα αυτή η πολιτική ηγεσία που θα πάει κόντρα στα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος αρνούμενη να πληρώσει παράνομα και απεχθή δάνεια που διασφαλίζουν τα κέρδη των τραπεζιτών και εκτινάσσουν ακόμα πιο ψηλά το δημόσιο χρέος.