Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Παθαίνουμε πνευματικό αλτσχάιμερ όταν χάνουμε τη σχέση με το παρελθόν μας

Συνάντηση αποστολής του ΚΠΕ Φιλιατών με τον Αρχιεπίσκοπο

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, είχε η αποστολή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, η οποία επισκέφθηκε την Αλβανία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA2  “Παραδοσιακοί οικισμοί, πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη».

Νωρίτερα η ελληνική αποστολή είχε παρακολουθήσει την Κυριακάτικη Λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Γηρομερίου, Αρχιμανδρίτη Μεθοδίου, στον κατάμεστο από πιστούς όλων των ηλικιών, Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, έναν καινούριο ναό, σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο και μοντέρνα αρχιτεκτονική γραμμή, που δίνει την αίσθηση ενός τεράστιου χαμόγελου, μια αγκαλιάς που καλοδέχεται τον επισκέπτη.

 «Για μας η νεολαία δεν είναι το μέλλον, είναι το παρόν», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, σχολιάζοντας, τη συμμετοχή εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού νέων στην εκκλησία.  «Για αυτό και αφήνουμε τα μικρά παιδιά να κάνουν θόρυβο…»

«Δεν θέλαμε να κάνουμε μια κλειστή κοινότητα «γκέτο» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, σχολιάζοντας τις σχέσεις της Μητρόπολης με τις άλλες θρησκείες. Η εκκλησία μας φτιάχτηκε για να δέχεται όλους. Δεν έχουμε τέτοιου είδους σύνορα. Το να είμαστε ανοιχτοί στους άλλους είναι για μας πρωταρχικό. Ο κάθε άνθρωπος φτιάχτηκε κατ’ εικόνα Θεού, ανεξάρτητα που γεννήθηκε, πως μεγάλωσε, τι πιστεύει. Ανοιχτοί στον άλλον, με σεβασμό σ’ αυτό που είναι».

Και συνεχίζει σχολιάζοντας τις δυτικές επιρροές που παρατήρησαν οι επισκέπτες στο τελετουργικό: «Αποφεύγω σαν άνθρωπος το «ή-ή». Λέω και το ένα και το άλλο! Μην πετροβολάτε τα γαρύφαλλα επειδή σας αρέσουν τα τριαντάφυλλα. Αφήστε και τα δυο να ανθίσουν. Και τα δυο είναι δημιουργήματα του Θεού. Στη δική μας την παράδοση η αλήθεια, η αγάπη και η ομορφιά πρέπει να πάνε μαζί… Παθαίνουμε πνευματικό  αλτσχάιμερ όταν χάνουμε τη σχέση με το παρελθόν μας».

Ερωτώμενος για τη ζωή στην Αλβανία, σημειώνει: «Τα Τίρανα βεβαίως στις μεγάλες αρτηρίες έχουν ομορφύνει, αλλά πίσω από τις μεγάλες αρτηρίες υπάρχει πολύς πόνος… Φτωχικά, ξεχασμένα σπιτάκια, άβολες πολυκατοικίες που μπαίνεις μέσα και δεν μπορείς να περπατήσεις…

Για αυτό και η εκκλησία της Αλβανίας κάνει μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσει την κοινωνία. «Δε χρειαζόμαστε άλλες εκκλησίες», τονίζει ο αρχιεπίσκοπος. «Σχολεία χρειαζόμαστε».

Παρακολουθήστε τη συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο όπως την κατέγραψε η κάμερα του Φώτη ΜαραζόπουλουΠεριοδικό step