Την αναζήτηση άλλης χωροθέτησης για τα ασφαλτικά Σαγιάδας προτίθεται να αναζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, ως λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, παρά την επιμονή της εταιρείας για εγκατάσταση στη συγκεκριμένη θέση και λαμβάνοντας υπόψη την αδιαπραγμάτευτη θέση των ιχθυοκαλλιεργητών αλλά και όλων των φορέων της Θεσπρωτίας.
Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη οι ιχθυοκαλλιεργητές με τον ΓΓΑΔ κ. Ηλία Θεοδωρίδη, παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων που χειρίζονται την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωρίδης, απαντώντας στα επιχειρήματα που έθεσαν οι ιχθυοκαλλιεργητές, διατύπωσε την πρόταση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού και συνεργασίας με την αιρετή Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους Δήμους, ούτως ώστε να βρεθεί εναλλακτική χωροθέτηση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και να παραμείνει η περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας αμοιγώς ιχθυοκαλλιεργητική ζώνη, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι ιχθυοκαλλιεργητές πάντως, συνεχίζουν τη δικαστική διεκδίκηση της υπόθεσης, καταθέτοντας αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου, με την οποία δίδεται άδεια εγκατάστασης στην μονάδα των πετρελαιοειδών στην περιοχή μανδήλα της Λωρίδας Σαγιάδας, ανάμεσα σε 25 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, 500 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ταυτόχρονα, εκρεμμεί και αναμένεται να εκδικαστεί το Νοέμβρη, η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι ιχθυοκαλλιεργητές, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που είχε υπογράψει τον περασμένο χρόνο η κα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. Απόφαση η οποία κρίθηκε επί της ουσίας μη σύννομη από την Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος κα Καραβασίλη, όμως σε αυτή βασίστηκε για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.