Αύξηση κρουσμάτων και στη Θεσπρωτία μετά την Χριστουγεννιάτικη έξοδο

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται αμέσως μετά την χριστουγεννιάτικη έξοδο. Σημαντική είναι η αύξηση που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των rapid test που διεξάγονται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο.

Τα αποτελέσματα του τελευταίου 24ωρου από τους ελέγχους που έκαναν οι ΚΟΜΥ στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

-ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΓΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

21 rapid test με 4 θετικά (19.05%) αφορούν σε 4 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 72 έτη

-ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ

20 rapid test με 4 θετικά (20%) αφορούν σε 2 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 41 έτη

-ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

140 rapid test με 26 θετικά (18.57%) αφορούν σε 12 άνδρες και 14 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη

-ΠΕ ΑΡΤΑΣ: ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ

207 rapid test με 34 θετικά (16.43%) αφορούν σε 18 άνδρες και 16 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΓΝ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

284 rapid test με 6 θετικά (2.11%) αφορούν σε 3 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 59 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΠΓΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

472 rapid test με 6 θετικά (1.27%) αφορούν σε 1 άνδρα και 5 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 70 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

312 rapid test με 61 θετικά (19.55%) αφορούν σε 33 άνδρες και 28 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 55 έτη

-ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

111 rapid test με 28 θετικά (25.23%) αφορούν σε 15 άνδρες και 13 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 65 έτη

Συστάσεις για τη νέα έξαρση κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 

Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.