Α. Καχριμάνης: Σε οριακό σημείο οι Περιφέρειες

KAXRIMANHS

Με βασικό θέμα την αξιοποίηση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την Τετάρτη το απόγευμα στο Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα, τον Γενικό
Γραμματέα κ. Κώστα Πουλάκη και Υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την μη συνδρομή- μέχρι και σήμερα- της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από τις θεομηνίες που έπληξαν την Ήπειρο το 2015.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις σημαντικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην εξόφληση λογαριασμών έργων που εκτελούνται από το ΕΠΕΡΑΑ, την ΕΕΤΑΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που φτάνουν τους 5 και 7 μήνες, καθώς και από τους Αναπτυξιακούς Νόμους. Αποτέλεσμα αυτών έργα- όπως π.χ. η αποχέτευση Φιλιατών- που τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς να κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν στις προθεσμίες που έχουν οριστεί.

Άλλοι Δήμοι- όπως π.χ. των Βορείων Τζουμέρκων -περιμένουν επί μήνες να γίνουν πληρωμές από την ΕΕΤΑΑ, ενώ αντίστοιχη σχεδόν καθυστέρηση να παρατηρείται στις επενδύσεις των ΟΠΑΑΧ, LEADER, κ.α..

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, εξήγησε ότι οι Περιφέρειες βρίσκονται πλέον σε οριακό επίπεδο, καθώς για το τρέχον έτος δεν έχει γίνει η παραμικρή
χρηματοδότησή τους, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, “Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει η συντήρηση του οδικού δικτύου και να διακοπούν άλλες δράσεις που έχουν αναληφθεί”, επεσήμανε.