Α. Σπυρόπουλος: Φέρνουμε την αλλαγή, ηττήθηκε το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου, Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε δεύτερη μέρα σήμερα, στο συνέδριο μας, μετά τη χθεσινή συγκλονιστική παρουσία σας σήμερα εδώ, που ήταν το τρίτο μεγάλο βήμα αυτής της προσπάθειας αναγέννησης της Παράταξης. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον της νεότερης γενιάς, για το μέλλον της Παράταξης.

Ζούμε σε μια εποχή, που οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ζήσαμε μια βαθιά οικονομική κρίση πριν από 10 χρόνια. Βιώσαμε στην καθημερινότητά μας την τεράστια μείωση του ΑΕΠ. Συρρικνώθηκαν οι μισθοί. Υποβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής. Έφυγαν μεγάλα τμήματα των νέων στο εξωτερικό. Φτωχοποιήθηκε η κοινωνία μας.

Πριν προλάβουμε να σηκώσουμε κεφάλι, ζήσαμε την πανδημία και τις ανατροπές που έφερε στη ζωή μας και στην οικονομία μας. Η κοινωνία μας όμως κρατήθηκε όρθια, ο κοινωνικός ιστός κρατήθηκε όρθιος, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Παρά τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης, στη διαχείρισή της και παρά τα τραγικά λάθη στο κομμάτι του εμβολιασμού, κρατήθηκε γιατί είχαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που φέρει τη δική μας σφραγίδα, τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ζούμε σήμερα σε μια εποχή, η οποία διακατέχεται από την κλιματική κρίση. Βλέπουμε και στην Ελλάδα να πυκνώνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ζήσαμε διαδοχικές χιονοπτώσεις και πυρκαγιές, που αποκάλυψαν την αποτυχία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.

Και βιώνουμε αυτές τις μέρες, την ενεργειακή κρίση, στην οποία η χώρα έμεινε απροστάτευτη. Γιατί η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, με συγκεκριμένες επιλογές, αντί να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση με αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως έκαναν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μας έκανε να είμαστε εξαρτώμενοι από το φυσικό αέριο.

Ακόμη και στη διαχείριση, παρότι μιλήσαμε πρώτοι για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, παρότι μιλήσαμε ξεκάθαρα για το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση δίνει μόνο κάποιες μικρές επιδοτήσεις και αφήνει τους πολίτες να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με αυτούς που κερδοσκοπούν και βγάζουν υπέρογκα κέρδη.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα της χώρας, εν μέσω αυτών των πολλαπλών κρίσεων, με ένα σχέδιο το οποίο πρέπει να παρουσιάσουμε στην Ελληνικό λαό. Με ένα δίκτυ προστασίας, για να έχουμε ανθεκτικότητα, για να έχουμε προετοιμάσει τις σύγχρονες δομές, για να διαχειριστούμε όλες αυτές τις κρίσεις και πραγματικά να προστατεύουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και την πληρώνουν κάθε φορά .

Προτεραιότητα σε κάθε πολιτική μας είναι η νέα γενιά, η νέα γενιά που μεγάλωσε μέσα στις κρίσεις. Σ’ αυτή εδώ την αίθουσα βρίσκονται πολλοί που διστάζουν να προχωρήσουν τη ζωή τους. Νέοι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το αυξανόμενο κόστος ζωής μιας οικογένειας. Είτε λόγω των χαμηλών μισθών, είτε λόγω των αυξημένων ενοικίων και της γενικότερης ακρίβειας, είτε λόγω της απουσίας θεσμικών διευκολύνσεων και υποδομών για την υποστήριξη των αναγκών μιας οικογένειας.

Είναι το πρόβλημα της νέας γενιάς και πρέπει να μιλήσουμε γι’αυτό. Για την κοινωνική στέγη, που θα δίνει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να νοικιάζουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια. Χρειάζεται να επενδύσουμε σε πολιτικές για τα νέα ζευγάρια. Χρειάζεται να επενδύσουμε σε πολιτικές που γίνονται δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους κοινωνικά συμπολίτες μας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είμαστε εδώ και πάλι, σε πείσμα όλων αυτών που προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν την Παράταξη. Να απαξιώσουν την ιστορική της προσφορά στη χώρα! Να απαξιώσουν τους ανθρώπους της και τις πολιτικές της. Είμαστε εδώ για να τους πούμε με δυνατή φωνή ότι δεν τα κατάφεραν. Ο κόσμος με τη συμμετοχή του τους έδωσε την απάντηση. Και κυρίως την απάντηση οτι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει την προοπτική στη χώρα, την προοπτική και την ελπίδα που της στέρησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία δώδεκα χρόνια.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Εμείς δεν τεμαχίζουμε την ιστορία της Παράταξης!

Το ΠΑΣΟΚ είναι ΕΝΑ!

Από τα θεμέλια που έθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ιστορική συμφιλίωση της κοινωνίας και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών.

Στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, των υποδομών και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κράτους που επέτυχε ο Κώστας Σημίτης

Στη «συμμετοχική δημοκρατία», το «ψηφιακό κράτος» και την «Πράσινη Ανάπτυξη» του Γιώργου Παπανδρέου που γίνονται σήμερα η πυξίδα για τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό.

Είμαστε το ΠΑΣΟΚ της αλήθειας που όρθωσε το ανάστημά του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο μπροστά στη δημαγωγία και τον τυχοδιωκτισμό.

Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που κράτησε την Παράταξη ενωμένη και όρθια για να είμαστε σήμερα εδώ ακόμη πιο δυνατοί.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτοί που επένδυσαν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης πήραν την απάντηση τους. Αποδείχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, αλλά ούτε ήταν και απλώς ένα συμπλήρωμα που ήθελαν κάποιοι. Γιατί αυτή η μαζική συμμετοχή αποδεικνύει ότι το κοινωνικό έρεισμα της Παράταξης, το DNA της, η ιστορική της διαδρομή, ότι δεν συμβιβάζονται με ένα μικρό διαχειρίσιμο ΠΑΣΟΚ, δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα και τη μιζέρια.

Οι πολίτες ζητούν να συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα. Με εσάς πρωταγωνιστές στη νέα μας προσπάθεια, να γυρίσουμε τη χώρα χωριό – χωριό, πόλη πόλη, να μεταδώσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας παντού. Να ριζώσουμε ξανά στην κοινωνία τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας.

Τώρα που οι ανάγκες των λαών επαναφέρουν στο επίκεντρο αιτήματα όπως η αναδιανομή εισοδήματος και το κοινωνικό κράτος δικαίου.Τώρα που οι ανάγκες των λαών επαναφέρουν τις ιδέες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το θεσμικό ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο. Με ανανεωμένες τις οργανώσεις μας, που αποτελούσαν και αποτελούν πάντα τη ραχοκοκαλιά της Παράταξης. Με μια νέα δυνατότητα που μας δίνει το Ψηφιακό Κόμμα για να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική διακυβέρνηση.

Ελάτε όλοι μαζί τώρα να φτιάξουμε το κοινωνικο, το λαϊκό ΠΑΣΟΚ, το πατριωτικό κίνημα που δεν συμβιβάζεται αλλά κάνει ρίξεις και εκπροσωπεί του μη προνομιούχους. Να συνεχίσουμε την Αυτό-οργάνωση που δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έρθει κοντά μας μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, τους εργασιακούς και μαζικούς χώρους, μέσα στα πανεπιστήμια.

Φίλες και Φίλοι,

Η προοδευτική, ή η συντηρητική διακυβέρνηση κρίνεται στο πεδίο της πολιτικής δράσης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κατάρρευση του επιτελικού κράτους που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης; Ποιος μπορεί να προσπεράσει την αποτυχία του στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και το ότι πλουτίζουν κάποιοι ενώ πληρώνει την ακρίβεια ο ελληνικός λαός; Ποιοι μπορούν να ξεχάσουν ότι η ΝΔ του κ. Καραμανλή παρέδωσε μια χρεωκοπημένη χώρα στην επόμενη γενιά. Είναι οι ίδιοι με το πελατειακό κράτος, τους διορισμός, την αναξιοκρατία.

Και από την άλλη πλευρά, ποιος μπορεί να ξεχάσει τη δημαγωγία, τα ψέματα και την ανικανότητα της διακυβέρνησης Τσίπρα, που οδήγησαν σε αμέτρητους φόρους, στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών αλλά και στις ωμές παρεμβάσεις στο Κράτος Δικαίου;

Αυτοί που κορόιδευαν τον ελληνικό λαό με δημοψηφίσματα λίγων ημερών για να κρυφτούν πίσω από τα δικά τους αδιέξοδα. Αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα να είναι ο παρίας της Ευρώπης αντί να είμαστε εθνικά υπερήφανοι και πρωταγωνιστές. Αυτοί που μας καλούν σήμερα σε προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ το ίδιο βράδυ των εκλογών, αγκαλιάζονταν με τον κ. Καμμένο.

Σήμερα εδώ δηλώνουμε όλοι μαζί ότι φέρνουμε την αλλαγή, ότι υπάρχει ελπίδα στον τόπο.

Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε ήδη σημειώσει την πρώτη μας μεγάλη νίκη. Ηττήθηκε το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη έδωσε νέα πνοή στην Παράταξη. Σήμερα δεν συμβιβαζόμαστε με μια απλή αύξηση των δυνάμεών μας. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μπροστά μας έχουμε πολλές μάχες, καθημερινές, μάχες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για να οικοδομήσουμε την προοπτική της Παράταξης και της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε! Η ελπίδα είναι εδώ! Καλό μας Αγώνα!