Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η δαιδαλώδης και αλληλοαναιρούμενη δασική νομοθεσία αλλά και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης μπλοκάρουν τις επενδύσεις στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, υπογραμμίζει σε ερώτησή του ο Β. Γιόγιακας, ζητώντας από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας & Περιβάλλοντος να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για τον ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους:
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Διάσπαση αρμοδιοτήτων και πολυνομία αποθαρρύνουν επενδύσεις στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία»

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα υψηλής προτεραιότητας για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες και με σκοπό μεταξύ άλλων να αποφευχθούν λάθη σχεδιασμού και υλοποίησης που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση επενδύσεων και γενικά για την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί η διαχρονική αδυναμία συνεργασίας σε διοικητικό και νομοθετικό επίπεδο μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που έχει στην ευθύνη του τις Δασικές Υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για ζητήματα πρωτίστως της κτηνοτροφίας και δευτερευόντως της γεωργίας δεν εφαρμόζονται στον αναγκαίο βαθμό εξαιτίας της δαιδαλώδους και αντιφατικής νομοθεσίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης χαρακτηρίζει όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Οργανισμοί), προκαλώντας γραφειοκρατικές εμπλοκές.

Οι επιπτώσεις του σύνθετου και αλληλοαναιρούμενου κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τα δάση επιφέρει μεταξύ άλλων εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία και αναβάθμιση παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή τομέα, διακυβεύοντας την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Εάν προτίθενται, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει εκκινήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για τον ανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης, να εξετάσουν την υπαγωγή των υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασών σε ένα Υπουργείο,

– Εάν, στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας, προτίθενται να μελετήσουν τη συγκέντρωση των διάσπαρτων υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης ώστε να λειτουργούν υπό την ευθύνη Υπουργείου (σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού) και Περιφέρειας (σε επίπεδο κυρίως υλοποίησης),

– Εάν και τι προτίθενται να πράξουν για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει η αντικρουόμενη νομοθεσία και η διάσπαση αρμοδιοτήτων για περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.