Γ. Λώλος: Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής

LOLOS ORKOMOSIAΠραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Η στροφή στην καθημερινότητα και στην επίλυση των βασικών προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για το νέο δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή και η επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας.

Οι προοπτικές για τον τουρισμό είναι μεγάλες, σημείωσε ο κ. Λώλος, κι αυτό που προέχει είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το λιμάνι πρέπει να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο για την περιοχή κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ολοκλήρωση των υποδομών, όπως είναι το εμπορευματικό κέντρο και η μαρίνα και υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα αποπερατωθούν τα έργα επέκτασης του λιμένος μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο.

Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η διακυβέρνηση στα χρόνια μας κυριαρχείται από δύο αντίρροπες μεταξύ τους τάσεις. Η πρώτη αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και ευθυνών από τα εθνικά κράτη σε υπερεθνικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα που υπερβαίνουν τις επιμέρους εθνικές δυνατότητες. Η δεύτερη αφορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχει να κάνει με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα πάνω προς τα κάτω και από το κέντρο προς την περιφέρεια, για να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα καθημερινά προβλήματα και τα τοπικά ζητήματα.

Η Αυτοδιοίκηση βέβαια στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής κατάρρευσης, για την οποία έχει και αυτή το δικό της μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ακυρωθεί ή ότι πρέπει να υποβαθμιστεί ο ρόλος της. Εντελώς αντίθετα, τώρα περισσότερο από ποτέ, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει μπροστά με πιο αναβαθμισμένο ρόλο, αρκεί να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές της. Οι τοπικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στην πραγματική οικονομία, γνωρίζουν δηλαδή τα προβλήματα μέσα από συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα. Η έμφαση λοιπόν πρέπει να δοθεί στην κοινωνική πολιτική για να στηριχθούν αυτοί που πλήττονται περισσότερο και στις πολιτικές τοπικής ανάπτυξης για να δημιουργηθούν σε τοπικό επίπεδο εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένειά μου στην Ηγουμενίτσα. Με τους περισσότερους από εσάς μας συνδέουν κοινή πορεία και κοινές αναμνήσεις. Αυτές οι κοινές αναμνήσεις σηματοδοτούν την κοινή μας ευθύνη και κάνουν αυτή την ευθύνη ακόμα μεγαλύτερη.

Είναι υγεία για τη Δημοκρατία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στα τοπικά ζητήματα και διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Όταν όμως παίρνετε αποφάσεις στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, σας καλώ να παίρνετε δίκαιες και λογικές αποφάσεις και να έχετε πάντα στο νου σας αυτή την κοινή μας ευθύνη. Σε αυτή τη πόλη που ξεκίνησε από το ψαροχώρι της δεκαετίας του 50 και κατέληξε σε πύλη της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας ως καλλικρατικός Δήμος περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Θεσπρωτίας.

Ο λαός μας εκλέγει, όχι για να μοιράζουμε καρέκλες και αξιώματα μεταξύ μας αλλά για να τον υπηρετούμε. Εύχομαι λοιπόν σε όλες και σε όλους σας επιτυχημένη, δημιουργική και αποτελεσματική θητεία κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και δίπλα στις ελπίδες και τις προσδοκίες τους».

Από την μεριά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εκλεγμένος στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Δώρης Δήμας έδωσε πολιτικό όρκο.

Συγκεκριμένα δήλωσε κατά την ορκωμοσία:

 «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να εκπληρώνω  τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου σαν Δημοτικός Σύμβουλος  και να υπερασπιζόμαστε σαν Λ.Σ.  τα δικαιώματα του λαού.

Αυτήν την υπόσχεση δώσαμε προεκλογικά αυτό δηλώνουμε και σήμερα σαν όρκο.»