Γ. Τσιρώνης: Περιοδεία σε Θεσπρωτία, συναντήσεις με αυτοδιοίκηση και παραγωγούς

Περιοδεία στη Θεσπρωτία πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πέρασμά του προς την Κέρκυρα όπου θα βρίσκεται έως και την Τετάρτη 6/12, στο πλαίσιο του 7ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με θέμα «Το λόγο έχουν τα Ιόνια νησιά».

Ο κ. Τσιρώνης είχε συνάντηση εργασίας στην Ηγουμενίτσα με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ), Ιωάννη Λώλο.  

Παρόντες στην συνάντηση με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας ήταν ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Μιχάλης Γκίκας και ο Αντιδήμαρχος Σουλίου  Βασίλης Καλόγηρος ενώ τον Αν. Υπουργό συνόδευαν οι ειδικοί συνεργάτες του και ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτίας κ. Παύλος Παπαρούνας.

Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία και επισήμανε την ανάγκη για μετεξέλιξη της πρωτογενούς παραγωγής με γνώμονα την ανάπτυξη νέων υγειών αγροτικών μονάδων. Στα πλαίσια αυτά ζήτησε την παροχή και στους Δήμους της δυνατότητας απευθείας παραχώρησης εκτάσεων για την δημιουργία μόνιμων και σύγχρονων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων .

Ειδική αναφορά έκανε και στα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκής, τα οποία θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας,  ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα επιστροφής του τέλους βοσκής στους Δήμους που επωμίζονται το μεγάλο κόστος συντήρησης των αγροτικών υποδομών.

Επίσης έθεσε το ζήτημα των αδέσποτων ζώων το οποίο αποτελεί βασικό πρόβλημα για την καθημερινότητα των πολιτών και ζήτησε πόρους για την αντιμετώπιση του.

Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο κ. Δήμαρχος ήταν και η ανάγκη σύνδεσης των περιοχών Natura με την τοπική ανάπτυξη προκειμένου αντί να αποτελούν τροχοπέδη για μια περιοχή να της παρέχουν προστιθέμενη αξία. 

Τέλος επεσήμανε στον κ. Υπουργό την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και συγκεκριμένα έργων ορεινής υδρονομίας, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.  

Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτούλη, στην οποία παρευρέθη και ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς. Το απόγευμα της ίδια μέρας συμμετείχε σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με αγροτικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.