Δήμος Φιλιατών: Προτεραιότητες και στόχοι

Η Δημοτική Αρχή Φιλιατών, αφού διαπίστωσε πως στα αρχεία των συνενούμενων Δήμων δεν υπάρχουν σημαντικές  μελέτες για να προωθήσει, έθεσε ως στόχο για  το 2011  τον προγραμματισμό σημαντικών,  για το μέλλον του τόπου, έργων καθώς και την προώθηση  μελετών που έχουν εκπονηθεί από άλλους οργανισμούς αλλά αφορούν  το Δήμο Φιλιατών.

Έτσι μετά από το υπ΄αριθμ. 1619 11/2/2011 έγγραφο του Δήμου Φιλιατών στο οποίο αναπτύσσονται αναλυτικά οι προτάσεις της Νέας Δημοτικής Αρχής  για το   τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Δήμαρχος Φιλιατών πραγματοποίησε σειρά επαφών με πολιτικούς παράγοντες και φορείς για   σημαντικά έργα που πρέπει να δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα:
Ο Δήμαρχος Φιλιατών είχε συνάντηση  με το Βουλευτή του Νομού Θεσπρωτίας κ. Χρήστο Κατσούρα με τον οποίο συμφωνήθηκε η προώθηση του οράματος της νέας Δημοτικής Αρχής για την  κατασκευή νέου ή τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, από την Ηγουμενίτσα (Ιόνια οδό) προς το Τελωνείο Μαυροματίου (Αλβανία) με κάθετο άξονα διασύνδεσης με την Εγνατία (κόμβο Νεοχωρίου).

Ο Βουλευτής , υπογράμμισε την εθνική σημασία του έργου, δεσμεύτηκε για την προώθηση του θέματος και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές  με το Υπουργείο  Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και  το Υπουργείο  Ανάπτυξης.

Ο κ. Μηνάς Παππάς είχε συνάντηση και με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη με τον  οποίο συζήτησε την προοπτική υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Φιλιατών ,τόσο στην περιοχή της Σκάλας όσο και στο Δυτικό και Κεντρικό τομέα του Δήμου μας, από τον αγωγό Νεράιδας – Παλαιοκκλησίου – Ηγουμενίτσας . Επίσης συζητήθηκε το θέμα της ένταξης του έργου «Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως των Φιλιατών», φορέας του οποίου ήταν η Ν.Α.Θεσπρωτίας , στο ΕΠΠΕΡΑΑ .         Ο Δήμαρχος Φιλιατών υπογράμμισε στον Αντιπεριφερειάρχη την πρόθεσή του να  αναλάβει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της σύνταξης  του φακέλου τονίζοντας πως ο Δήμος Φιλιατών δε μένει στους τύπους και πως η κατάθεση του φακέλου , που φέτος συμπληρώνει  δέκα χρόνια «ζωής» ,θα γίνει έως τα τέλη Μαρτίου.       Ο κ. Πιτούλης ήταν θετικός σε όλα τα ανωτέρω, καθώς και στο αίτημα του Δημάρχου Φιλιατών για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών που σημειώνονται στο οδικό δίκτυο του Δήμου μας λόγω των  έντονων καιρικών φαινόμενων.

Τέλος , ο Δήμαρχος Φιλιατών συναντήθηκε  με το Διευθύνοντα σύμβουλο του  Ο.Λ.Η.Γ. κ. Κιτσαντά, όπου και συζήτησε θέματα σχετικά με την ανάπτυξη του Λιμένος  Σαγιάδας . Ο κ. Παππάς ζήτησε από το Διευθύνοντα σύμβουλο την προώθηση της μελέτης του ΟΛΗΓ για την κατασκευή τουριστικού και αλιευτικού καταφυγίου , με ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου , επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά τη διάθεση του Δήμου Φιλιατων να συνδράμει προς κάθε κατεύθυνση για την ολοκλήρωση των σχετικών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων ως την τελική ένταξη του έργου. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα  2.000.000 €  και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής της Σαγιάδας αλλά και του Δήμου Φιλιατών γενικότερα.

Ο Δήμος Φιλιατών, με  μεθοδικότητα και συνέπεια, με  σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό, πορεύεται με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας,  έτσι ώστε να δρομολογηθούν τα αναγκαία για τον τόπο έργα.

Από το γραφείο τύπου