Δημήτρης Σκεύης: Οι Φιλιάτες χρειάζονται αλλαγή πολιτικής, τακτικής και νοοτροπίας

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΕΥΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗ «Θεσπρωτική»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Φιλιατών, Δημήτρης Σκεύης, ανοίγει τα χαρτιά του, απαντώντας στις ερωτήσεις της «Θ» για τις επικείμενες εκλογές. Τι τον ώθησε στην κατάθεση της υποψηφιότητάς του, που θεωρεί ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή απέτυχε, ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Φιλιατών, τι δεσμεύεται ότι θα πράξει και πως στέκεται απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασιών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκευή έχει ως εξής:

  1. Ποιοί ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα στο δήμο Φιλιατών και μάλιστα με κάποια καθυστέρηση;

Νοιώθω πως σήμερα περισσότερο από ποτέ,  οι  νέοι άνθρωποι οφείλουν να ασχοληθούν μετά τα κοινά. Μετά από όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον ανόητο να στεκόμαστε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας,  απαξιώνοντας γενικώς και αορίστως τους πολιτικούς. Είναι αφελές να κρίνεις αλλά να μη προσπαθείς. Η ενασχόληση  με τα κοινά είναι χρέος, απέναντι στα παιδιά μας.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω,  εκτίμησα  τη συγκυρία  και με βάση την προηγούμενη εμπειρία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποφάσισα  να ηγηθώ μιας ομάδας, που ζητά  μια διαφορετική, σύγχρονη διοίκηση χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς μια ομάδα που ελπίζει σε ένα διαφορετικό μέλλον. Όσον αφορά την «καθυστέρηση» θα έλεγα ότι η εκτίμηση του χρόνου που απαιτείται  για να «στηθεί» και να δουλέψει ένας συνδυασμός είναι κάτι σχετικό.

  1. Σε περίπτωση εκλογής σας αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με βάση τη σημερινή εικόνα υποψηφιοτήτων κι ενδιαφερομένων, βλέπετε περιθώρια συνεργασίας με άλλες δυνάμεις και ποιες θα μπορούσαν να ήταν αυτές.

Είναι κάπως νωρίς για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Γενικά όμως πιστεύω και επιδιώκω συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Ξέρω πως, δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη  κουλτούρα, αλλά οι φετινές εκλογές, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, είναι ένα μεγάλο στοίχημα ωριμότητας και συνεργασίας για όλους μας.

  1. Θεωρείτε ότι ο χώρος που εκπροσωπείτε είναι ενωμένος και ότι θα σας ακολουθήσει στην πορεία προς την εκλογική νίκη;

Δεν εκπροσωπώ κανένα «χώρο». Ευελπιστώ να εκπροσωπήσω όλους εκείνους που πιστεύουν σε μια σύγχρονη συμμετοχική διοίκηση, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές, μια διοίκηση που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και  που θα διεκδικεί συνεχώς αυτό που μας αξίζει.

 Όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μου συνδέονται  απευθείας μαζί μου,   οι περισσότεροι είναι  φίλοι που έχουμε, εδώ και χρόνια, καθημερινή επικοινωνία. Στο συνδυασμό μας  δεν υπάρχουν ομάδες, δεν υπάρχουν ομαδάρχες, ούτε  σκοτεινές ή    αόρατες δυνάμεις, που θα μας δημιουργήσουν προσχώματα  στην πορεία προς την εκλογική νίκη.

  1. Ποιά κατά την γνώμη σας είναι τα πέντε πιο σημαντικά προβλήματα του δήμου τα οποία δεν αντιμετώπισε η παρούσα δημοτική αρχή.

Θα έλεγα πως  τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου μας,  είναι αυτά που σχετίζονται με τη  καθημερινότητα των δημοτών.  Αυτά που όλοι οι πολίτες εδώ και χρόνια ελπίζουμε για την επίλυση τους. Μπορεί να φαίνονται πεζά και τετριμμένα, μπορεί να μην ηχούν μεγαλεπήβολα   και εντυπωσιακά αλλά είναι αυτά που επηρεάζουν άμεσα  την  ποιότητα ζωής όλων μας.

Η κατάσταση των δρόμων τα πεζοδρόμια, ο φωτισμος, η καθαριότητα, η ομαλή υδροδότηση και τα βαριά δημοτικά τέλη, που έρχονται ως «λογαριασμός» των ανωτέρω,   είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν, εδώ και δεκαετίες.
Το τραγικό είναι πως σε πολλούς δήμους, μεταξύ αυτών και ο δικός μας, ο τρόπος αναφοράς και οι  «ομιχλώδης»  διαδικασίες επίλυσης, των προβλημάτων αυτών  είναι ίδιες  με εκείνες που ίσχυαν και πριν 50 χρόνια και το ανησυχητικό, είναι πως η επίλυσης των προβλημάτων αυτών, δε εκλαμβάνεται πλέον  ως  δικαίωμα των πολιτών και ως υποχρέωση το δήμου,  αλλά στο βωμό της μικροπολιτικής και της λογικής του διαχωρισμού, το κλείσιμο μιας λακκούβας ή αλλαγή ενός λαμπτήρα μπορεί να συνοδεύεται με την κωμικοτραγική  φράση κάποιου αιρετού, το περίφημο «κατόπιν ενεργειών μου» 

  1. Αν σας ζητούσαν το πρώτο θέμα με το οποίο θα απασχοληθείτε την επομένη της εκλογής σας ποιό θα είναι αυτό;

Ακριβώς αυτό, η απεμπλοκή του τρόπου αναφοράς και των σχετικών  διαδικασιών επίλυσης θεμάτων που συνδέονται με τα δικαιώματα των πολιτών,  από την μικροπολιτική και των διαχωρισμό. Η εξάλειψη κάθε προσπάθειας  εκμετάλλευσης της «θέσης» έναντι των δικαιωμάτων των πολιτών.

Και αν θέλετε μια απάντηση με ορίζονται τετραετίας, η σύνταξη ενός επιχειρησιακού προγράμματος, οι στόχοι του οποίου, σε κάθε τομέα, θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής. Ενός προγράμματος με απόλυτα προσδιορισμένους στόχους, χωρίς αοριστίες και ευχολόγια.

Ενός προγράμματος που θα δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο μας και να μας βγάλει από την πορεία ερημοποίησης  που με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται ο τόπος μας

  1. Ο δήμος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πείτε μας αν θέλετε, ποια κατά την γνώμη σας είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα.

Μια σύγχρονη διοίκηση πρέπει να διακρίνεται από ρεαλισμό αλλά να μη μοιρολατρεί. Οφείλουμε  να υπερβούμε τα   «μειονεκτήματα» της περιοχής μας και γιατί όχι να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική μας θέση και η μορφολογία της περιοχής που μέχρι χτες φάνταζαν  ως μειονεκτήματα, αύριο μπορεί  να αποτελέσουν  βάση  ανάπτυξης.

Η παραθαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας, οι  ορεινοί όγκοι, οι  ιερές μονές, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, οι παραδοσιακοί οικισμοί του δήμου μας, είναι τα πλεονεκτήματα – βάσεις  ανάπτυξης σύγχρονων   μορφών τουρισμού.  Η αγροτική παραγωγή στη Δ.Ε. Σαγιάδας και στη περιοχή της «Σκάλας», οι ιχθυοκαλλιέργειες, το νοσοκομείο, οι διοικητικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, οι πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές και εμπορικές υποδομές του δήμου μας είναι πλεονεκτήματα, που αν ενισχυθούν μπορούν να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών.

  1. Πείτε μας πέντε λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι θα πρέπει να σας ξεχωρίσουν και να σας ψηφίσουν.

Γιατί πιστεύω στη δημοκρατία, και τη λαϊκή συμμετοχή.

Γιατί δεσμεύομαι πως για μένα, όλοι οι πολίτες του δήμου Φιλιατών θα είναι ίσοι

Γιατί πιστεύω στην ομαδική δουλειά και στο σεβασμό όλων των απόψεων

Γιατί  δεσμεύομαι πως τους στόχους θα τους θέσουμε μαζί.

Γιατί είναι πλέον φανερό ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολίτικης, τακτικής και νοοτροπίας.