Δημόσια διαβούλευση για τη θερινή ώρα!

H Koμισιόν άρχισε δημόσια διαβούλευση για την κατάργηση ή τη διατήρηση της λεγόμενης “θερινής ώρας” στην Ε.Ε., συγκεντρώνοντας τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών, των ενδιαφερομένων και των κρατών μελών.

Η απόφαση για έναρξη δημόσιας διαβούλευσης ελήφθη μετά από μια σειρά αιτημάτων από πολίτες, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η Κομισιόν δημοσιεύει ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που είναι προσβάσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. (εκτός από τα ιρλανδικά) και οι απαντήσεις μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε γλώσσα της Ε.Ε. και αφορά την άποψη των πολιτών της ΕΕ για την αλλαγή ή διατήρηση του θερινού ωραρίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι 500 εκ κάτοικοι της Ε.Ε.

Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως 16 Αυγούστου.

Οι ρυθμίσεις θερινής ώρας απαιτούν την αλλαγή των ρολογιών δύο φορές τον χρόνο και η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. έχει μακρά παράδοση των θερινών ρυθμίσεων, από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή από την πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του `70. Εκείνη την εποχή, η θερινή ώρα σχεδιάστηκε κυρίως για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρξαν και άλλα κίνητρα, όπως η οδική ασφάλεια, η αύξηση των ευκαιριών αναψυχής που προκύπτουν από το μεγαλύτερο φως της ημέρας ή απλώς η ευθυγράμμιση των εθνικών πρακτικών με εκείνες των γειτόνων ή των κύριων εμπορικών εταίρων.

Οι ρυθμίσεις σε επίπεδο Ε.Ε. υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980 και επί του παρόντος διέπονται από την οδηγία 2000/84 / ΕΚ.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα της Ε.Ε., τα κράτη μέλη ομαδοποιούνται σε τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας: Ώρα Γκρίνουιτς (GMT), ώρα Κεντρικής Ευρώπης (GMT+1/ CET) και ώρα Ανατολικής Ευρώπης (GMT+2).

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η διαθεσιμότητα του φωτός της ημέρας ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των κρατών μελών της Ε.Ε. Τα βόρεια κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν μια σχετικά μεγάλη εποχιακή αλλαγή στο διαθέσιμο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια του έτους, που χαρακτηρίζεται από σκοτεινούς χειμώνες με ελάχιστο φως ημέρας και έντονα καλοκαίρια με σύντομες νύχτες.