Δια πυρός 2022: Εντυπωσιακή άσκηση πυρόσβεσης και εκκένωσης των Συβότων (φωτό + video)

Άσκηση μεγάλης κλίμακας σε πραγματικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε στα Σύβοτα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην παραλία “Ζάβια” η οποία επεκτάθηκε γρήγορα και απείλησε τον οικισμό των Συβότων λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της άσκησης κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από ολόκληρη την Ήπειρο καθώς και κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ.

Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, οι δυνάμεις της τροχαίας, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, το λιμενικό σώμα, η 8η Μεραρχία, το 628 τάγμα πεζικού, η θηροφυλακή, εθελοντικές ομάδες κυνηγών και κάτοικοι και επισκέπτες των Συβότων σε συνεργασία με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 15 υδροφόρα οχήματα με 60 πυροσβέστες καθώς και 6 επιτελικά στελέχη.

Στην επιχείρηση οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού, η οποία επελέγη να γίνει δια θαλάσσης, συμμετείχαν το πυροσβεστικό πλοιάριο, ταχύπλοο του λιμενικού, διασωστικό σκάφος της ΕΜΑΚ και σκάφη ιδιωτών.

Η επιλογή των Συβότων, τα οποία συνδυάζουν τόσο το πλούσιο δασικό περιβάλλον, όσο και μια πυκνοκατοικημένη περιοχή τους θερινούς μήνες, με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά, έγινε καθώς ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Τις εικόνες από την άσκηση που έγινε στα Σύβοτα μοιράζεται με ένα εντυπωσιακό βίντεο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.