Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: 18 Μαΐου

Η Δύναμη των Μουσείων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

   Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.  Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων» και επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: τη βιωσιμότητα, την καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

     Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην άρση του αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από χώρους πολιτισμού αλλά και στην ανάδειξη της δύναμης των μουσείων να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετέχει στον εορτασμό με μία σειρά δράσεις που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα:

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ  | «Όψεις της καθημερινής ζωής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας»

Σε συνεργασία με το ΠΑΚΠΠΟ Ηγουμενίτσας / ωφελούμενοι/ες των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς

Η δράση απευθύνεται σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας και περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση στις συλλογές του μουσείου. Περιλαμβάνει την παρουσίαση και ερμηνεία επιλεγμένων   εκθεμάτων   που αναδεικνύουν  πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Θεσπρωτίας και παράλληλα θα ανακαλέσουν ατομικές ενθυμήσεις στους συμμετέχοντες. Διάρκεια δράσης περίπου 50 λεπτά.

Πέμπτη  19 έως Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  | «Μη με πετάς δεν είμαι σκουπίδι»

Για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου / απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2665.0.21417

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και η εξοικείωση με τις έννοιες Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση, που αποτελούν το τρίπτυχο της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας από τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στην αρχαιότητα και καταλήγοντας στη σύγχρονη εποχή. 

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 έως Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ | «Μουσεία σε αλληλεπίδραση: Από τη Νικόπολη, στη Φωτική και το λιμάνι της»

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Έντεκα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας αλληλεπιδρούν και διαλέγονται, με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, με αντίστοιχο αριθμό εκθεμάτων από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Μια διαφορετική θεματική περιήγηση εστιάζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη στην παράλληλη «ανάγνωση» δύο σημαντικών ρωμαϊκών πόλεων της αρχαίας Ηπείρου, της Φωτικής και της Νικόπολης.

Επισκεφθείτε τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, σκανάρετε με τα κινητά σας τηλέφωνα τα κωδικοποιημένα αυτοκόλλητα (QR code) που θα συναντήσετε σε επιλεγμένα εκθέματα κατά την περιήγησή σας στις αίθουσες και τον αύλειο χώρο του μουσείου και αποκτήστε απομακρυσμένη πρόσβαση σε πληροφορίες για ομόλογα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σας ενημερώνουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή με διευρυμένο ωράριο 8.30-20.00 (Τρίτη κλειστό).

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας : Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 8.30-8.00 / Τρίτη: κλειστό

Πληροφορίες:T.: +30 26650 28539, 21417 / F.: +30 2665 0 25133 / email: efathe@culture.gr

website: www.igoumenitsamuseum.gr