Δικηγορικός και Εμπορικός σύλλογος… ανταλλάσουν επιστολές για το ”χαράτσι”…

Δικηγορικός και Εμπορικός σύλλογος, ερίζουν δια αλληλογραφίας για το ”χαράτσι”… Την ίδια ώρα οι πολίτες… (την) πληρώνουν!

Έφτασε αργά το απόγευμα, στα e-mails μας, επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, απάντηση προς το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσπρωτίας…

Απάντηση όμως σε μια επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου, που δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας και ούτε είχε κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ από το Δικηγορικό Σύλλογο.

Για λόγους δεοντολογίας, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου την εν λόγω επιστολή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώσαμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, ότι θα ήταν αδύνατο να δημοσιευθεί μια απάντηση, σε μια επιστολή που δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

Μετά τη λήψη της επιστολής του Δικηγορικού Συλλόγου, δημοσιεύουμε και τα δύο κείμενα και τα θέτουμε στην κρίση του κάθε πολίτη, χωρίς άλλο σχόλιο, πλην του: “Δικηγορικός και Εμπορικός σύλλογος, ερίζουν δια αλληλογραφίας για το χαράτσι… Την ίδια ώρα οι πολίτες… (την) πληρώνουν!”

Β.Γκ.

Η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου:

ΠΡΟΣ:

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΚΟΙΝ.:

ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΘΕΜΑ: Αίτηση για την κάλυψη των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

Σε απάντηση του υπ αριθμ. Πρωτ. 131/16-11-2011 εγγράφου σας, με το οποίο ζητάτε την συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου για την Νομική κάλυψη των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, σας ενημερώνουμε ως ακολούθως:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, και ως εκ της θεσμικής του ιδιότητας και ως εκ της παγίας θέσεώς του μέχρι σήμερα, σε παρόμοια ζητήματα, δηλώνει εξ αρχής ότι δεν μπορεί να συνταχθεί με οποιοδήποτε κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” , που έτσι κι αλλιώς κινείται σε εξωθεσμικά πλαίσια και υιοθετεί πρακτικές και απόψεις που δεν συνάδουν με την Δημοκρατία.

Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς διαφορετικό, και άλλο ζήτημα τίθεται για τους πολίτες που γενικώς και αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε απέναντι στο κράτος, είτε απέναντι στις Τράπεζες, είτε σε ιδιώτες.

Για αυτούς τους πολίτες που αποδεδειγμένα είναι άποροι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας από πολλά χρόνια τώρα έχει ανοίξει “ομπρέλα προστασίας” με μια σειρά από πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα : α) Συμμετέχουμε με μέλη του συλλόγου μας στο πανελλήνιο Δίκτυο Νομικής συνδρομής υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με το νόμο 3869/10 β) όποτε ζητείται από το Πρωτοδικείο συνδρομή για απόρους πολίτες, σύμφωνα με το νόμο, με προθυμία τα μέλη μας, μετά από πρόταση του Συλλόγου, βοηθούν με τις νομικές τους συμβουλές αλλά και με την νομική τους παράσταση στα Δικαστήρια τους άπορους πολίτες που καταφεύγουν στη διαδικασία του νόμου γ) επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια προσφέρουμε δωρεάν στους πολίτες διάφορα έντυπα που αφορούν έκτακτες εισφορές που κατά καιρούς επιβάλλονται προκειμένου να προσφύγουν στα Δικαστήρια για την ακύρωσή τους.

Όσο αφορά τώρα ειδικότερα στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, θα πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να απευθύνονται σε υπεύθυνα και ενημερωμένα γραφεία, όπου και θα λάβουν τις σωστές νομικές συμβουλές, γιατί η προσβολή της πράξης επιβολής του τέλους μπορεί να γίνει μόνον ατομικά και κατά περίπτωση, όσα δε άλλα ακούγονται από διάφορους “αστέρες” των μέσων ενημέρωσης περί δυνατότητας αποφυγής της πληρωμής με “κομπογιαννίτικες μεθόδους” θα πρέπει να απορρίπτονται ασυζητητί, γιατί μπορεί να εμπλέξουν τους πολίτες σε περιπέτειες χωρίς τέλος.

Και όσο αφορά το συγκεκριμένο τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε και κάτι άλλο που μας διαφεύγει μέσα από την “ομίχλη” που έχει δημιουργηθεί τελευταία από τα μέσα ενημέρωσης: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τέλος αυτό έχει επιβληθεί με νόμο που ψηφίσθηκε από την νόμιμα εκλεγμένη βουλή των Ελλήνων, και η νομιμότητά του αυτή καθευατή δεν μπορεί να προσβληθεί με σοβαρά νομικά επιχειρήματα. Τα μόνα “προβλήματα” που ενδεχομένως έχει το συγκεκριμένο τέλος αφορούν την είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ, πού είναι ιδιωτικός φορέας που αναλαμβάνει να εισπράξει τον τέλος, καθως και με την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για την διαβίωση της οικογένειας υπό τις σημερινές συνθήκες. Και πάντως αυτό θα κριθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εκείνο όμως που θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι η νομιμότητα επιβολής του τέλους, αλλά ο τρόπος είσπραξής του. Κατά συνέπεια, υπάρχει ενδεχόμενο να εμπλέξουμε τον κόσμο σε μια δικαστική περιπέτεια χωρίς τέλος, και μετά από όλα αυτά, να έλθει το Συμβούλιο Επικρατείας και να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο είσπραξης του τέλους, αναθέτοντάς το στην ίδια την πολιτεία, όπως και όλους τους υπόλοιπους φόρους και εισφορές που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα.

Τέλος , επισημαίνουμε ότι ο Σύλλογός μας ήταν και είναι στο πλευρό του πολίτη όταν βάλλεται με οποιοδήποτε τρόπο με άδικο και πολλές φορές με αντισυνταγματικό τρόπο, είτε από το ίδιο το Κράτος είτε από ιδιώτες (όπως Τράπεζες κλπ), δεν μπορεί όμως να παρασύρει τον πολίτη για λόγους εντυπωσιασμού σε ενέργειες που πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στην λειτουργία του κράτους δικαίου, αλλά και σε ενέργειες που τελικά καταλήγουν σε βάρος του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σιντόρης Κων/νος

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου:

Θέμα: «Η στάση του δικηγορικού συλλόγου απέναντι στη μάχη του Εμπορικού Συλλόγου κατά των χαρατσιών της κυβέρνησης»

Λάβαμε την απάντησή σας, σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου μας προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας για να αναλάβει τη νομική κάλυψη όσων αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σχολιάσουμε την απάντησή σας:

Πρώτα από όλα δεν σας ζητήσαμε να απαντήσετε, αλλά να προσφέρετε έργο, αν το επιθυμείτε. Η επιστολή σάς κοινοποιήθηκε και δεν σας αποστείλαμε κανένα αίτημα.

Δεύτερον, ο Εμπορικός Σύλλογος δεν ανήκει σε κανένα κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Απεναντίας, εκπροσωπεί εκείνους που πληρώνουν και ξαναπληρώνουν αυτά που κάποιοι «δανείστηκαν για να τα φάνε».

Τρίτον, ο Εμπορικός Σύλλογος είναι συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο δεν καλεί τους πολίτες σε «κομπογιαννίτικες μεθόδους» μη πληρωμής, γιατί τα συνδικαλιστικά όργανα από τη φύση και τη θέση τους αντιστέκονται σε κάθε κυβερνητική αδικία κατά των πολιτών. Δεν είναι γραφεία ερμηνείας των νόμων, ούτε συντεχνιακές ομάδες. Ούτε είναι ούτε θα έπρεπε να είναι γραφεία Τύπου της εκάστοτε κυβέρνησης. Και κάτι σημαντικό: είναι συλλογικά όργανα και δεν αντιμετωπίζουν τον πολίτη ως άτομο, μόνο του απέναντι στην ισχύ της εξουσίας.

Πράγματι, το «χαράτσι» έχει επιβληθεί με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης κι ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, μέσω της Βουλής των Ελλήνων, νομοθετούσε.

Εκτός αυτού, τα τελευταία δυο χρόνια, αρκετά «χαράτσια» έχουν επιβληθεί στο λαό, που επειδή προσκρούουν στη συνταγματική νομιμότητα, έχουν «νομιμοποιηθεί» μέσω τροπολογιών, έντεχνων νομικών ερμηνειών και με τη βοήθεια του δικαστικού σώματος που δέχτηκε όλες τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, είχε δε επαφές με τους εκπροσώπους των σωτήρων των δανειστών – Τρόικα.

Σχετικά δε με τη νομιμότητα, όλως παραδόξως κάθε απεργία που ενοχλεί τις κυβερνήσεις, κρίνεται ως παράνομη και αντισυνταγματική.

Ακόμη, η πολιτική των χαρατσιών που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια, στηρίζεται στην αντισυνταγματική δανειακή σύμβαση του Μαΐου 2010, η οποία δεν έχει κυρωθεί στη «Βουλή των Ελλήνων» κι οποία έχει εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία, κατά της οποίας δεν γνωρίζουμε αν έχει κινηθεί ο δικηγορικός σύλλογος Θεσπρωτίας.

Πάντως, προνοείτε στην επιστολή σας να πείτε τρία πράγματα σχετικά με τα νομικά «προβλήματα» του ειδικού χαρατσιού: γράφετε πως αφορούν στην είσπραξή του μέσω ιδιωτικού φορέα, πως αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πως θα κριθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε αυτά ακριβώς στέκεται κι ο Εμπορικός Σύλλογος στο αίτημα που απηύθυνε προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας – κι όχι προς εσάς – το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό, όπως κι από άλλους δήμους, καθώς και άλλους δικηγορικούς συλλόγους ανά τη χώρα που έχουν δηλώσει πως θα σταθούν συμπαραστάτες.

Αν δεν απατώμεθα, δε, το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι συνταγματικό δικαστήριο. Η όποια του απόφαση, πάντως, δεν θα ακυρώσει τον συνδικαλιστικό αγώνα που διεξάγουμε για να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι δεν πρέπει να πληρώσουν ξένα χρέη, αλλά κι οι κυβερνήσεις ότι τέτοιες αποφάσεις θα προσκρούουν πάντα στη λαϊκή αντίδραση.

Θεωρούμε πως πριν μας απαντήσετε, φροντίσατε να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας, μήπως κάποιοι ατομικά επιθυμούν να βοηθήσουν, όπως πράττουν όλα τα δημοκρατικά όργανα.

Τέλος, να σας επισημάνουμε ότι τα γραπτά μένουν. Ότι σε τέτοιες συνθήκες πτώχευσης του λαού, πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης, ο καθένας κρίνεται από τις θέσεις και τις πράξεις του.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος             Ο Γ. Γραμματέας

Σκεύης Κων/νος       Τσώνης Αθανάσιος