Διορθώθηκε ο καταπέλτης αναχώρησε το πλοίο

igo ploio2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το προσωπικό του Ε/Γ – Ο/Γ «EUROFERRY EGNAZIA» σημαίας Ιταλίας με τη συνδρομή μεγάλων γερανοφόρων οχημάτων τοποθέτησε τον πύρο στο άνω μέρος της αριστερής μπουκάλας υδραυλικού συστήματος ανύψωσης καταπέλτη και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η ανύψωση του καταπέλτη.

Στη συνέχεια ανωτέρω πλοίο μεθόρμισε και πρυμνοδέτησε στη ράμπα Νο4 λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας όπου πραγματοποίησε καθέλκυση του καταπέλτη και αποβίβαση με ασφάλεια όλων των επιβατών και οχημάτων.

Εξήντα τέσσερις (64) επιβάτες , τέσσερα (04) Ι.Χ.Ε. οχήματα, εξήντα τέσσερα (64) Φ/Γ οχήματα και τρία (03) τρέιλερ που είχαν προορισμό το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο Ε/Γ – Ο/Γ «EUROFERRY OLYMPIA» σημαίας Ιταλίας, το οποίο και απέπλευσε στις 04:27.

Τι είχε συμβεί

Πρωινές ώρες εχθές ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «EUROFERRY EGNAZIA » σημαίας Ιταλίας ότι κατά την διαδικασία χειρισμών κατάπλου στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από Brindisi και με τελικό προορισμό την Πάτρα, παρουσιάστηκε βλάβη υδραυλικού συστήματος ανέλκυσης – καθέλκυσης της κυρίας ράμπας του καταπέλτη επιβίβασης -αποβίβασης επιβατών και οχημάτων, με αποτέλεσμα την πτώση του καταπέλτη σε επίπεδο χαμηλότερο του κανονικού πλησίον στάθμης της θάλασσας και την αδυναμία ανόδου αυτού σε κανονική θέση.

Από Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ελήφθησαν άμεσα μέτρα τάξης – ασφάλειας από ξηρά και θάλασσα.

Ανωτέρω πλοίο πλαγιοδέτησε ασφαλώς στις ράμπες Νο2 και 5 του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας προκειμένου αντιμετωπιστεί η βλάβη, ενώ όσοι επιβάτες επιθυμούσαν αποβιβάστηκαν επιτυχώς κατόπιν τοποθέτησης μεγαλύτερης κλίμακας αποβίβασης.

Έγιναν προσπάθειες ανύψωσης του καταπέλτη με ιδιωτικά γερανοφόρα οχήματα με αρνητικά αποτελέσματα.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 301 επιβάτες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του «EUROFERRY EGNAZIA» μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα και διενέργειας επιθεώρησης στο πλαίσιο διαδικασιών PARIS MOU και από κλιμάκιο επιθεωρητών της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ από την πλοιοκτήτρια εταιρεία γίνονται προσπάθειες επισκευής της βλάβης του καταπέλτη και όσοι επιβάτες είχαν προορισμό την Πάτρα και επιθυμούν θα προωθηθούν με μέριμνα της εταιρείας.