Δονάτος Ντίνης – Τάσος Αθανασίου… Μια ιδέα από την Ήπειρο στην κορυφή της Ευρώπης!

donatos1

Δύο νέα παιδιά από την Ηγουμενίτσα, δύο ταλαντούχοι Ηπειρώτες, κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Δονάτος Ντίνης και ο Τάσος Αθανασίου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με την Cryotap συγκαταλέγονται στις δέκα καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η διάκριση ήρθε μέσα από έναν σκληρό ανταγωνισμό, στον οποίο ήταν παρούσες τριάντα χώρες με ενενήντα ομάδες, στον μεγαλύτερο διαγωνισμό πράσινων ιδεών.

Κι ειναι αυτή η άλλη Ελλάδα… Η Ελλάδα της καινοτομίας, της δημιουργίας, των ταλαντούχων νέων, που κατακτούν την κορυφή δείχνοντας ότι μπορεί ακόμη να υπάρχει ελπίδα!

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ClimateLaunchpad πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, αφού συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στους 10 καλύτερους της Ευρώπης, με την ομάδα Cryotap.

donatos2

Η ιδέα της ομάδας – του Δονάτου Ντίνη και του Τάσου Αθανασίου- για ένα καινοτόμο σύστημα που παράγει πόσιμο νερό από την θάλασσα με περιβαλλοντικό και οικονομικό τρόπο, της εξασφάλισε την πολυπόθητη θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC.

Το επιχειρηματικό αυτό «σχολείο» επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups και τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση μέχρι €95.000.

Ο διαγωνισμός, που έχει ως επίκεντρο την επίλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Φέτος, πάνω από 750 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 30 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, περισσότερες από 250 έλαβαν τελικά μέρος στον τοπικό διαγωνισμό, και 90 από αυτές επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Gleather, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο € 10.000. Στη δεύτερη θέση ήταν η ομάδα Sponge η οποία έλαβε € 5.000, και η τρίτη θέση πήγε στην ομάδα Chrysalis η οποία κέρδισε € 2.500.

donatos3

Την Ελλάδα, εκτός από την Cryotap, εκπροσώπησε και η AlgoRid η οποία μέσω του πιλοτικού της συστήματος καθαρίζει νερό με περιβαλλοντικό τρόπο από δεξαμενές, πισίνες και λίμνες, παράγοντας έτσι καθαρό νερό, βιομάζα και ηλεκτρισμό, αλλά και η BREaTHE, η οποία μέσω του βιολογικού της συστήματος μπορεί να διασπά πλαστικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται και στοχεύει σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά σκουπίδια. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στις τρεις ομάδες για τις εξαιρετικές τους παρουσιάσεις. Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Κύπρο και Ελλάδα είναι η Chrysalis LEAP, που ήταν δίπλα στις ομάδες σε κάθε βήμα, προσφέροντας τους τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες για να πετύχουν τους στόχους τους.

Μέγας χορηγός του προγράμματος είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). «Η BSM με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως μέγας χορηγός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην προώθηση νέων καινοτόμων προγραμμάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα οποία πιθανό να επιδράσουν θετικά την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα προάγουν την γνώση και αναβαθμίζουν την τεχνογνωσία του προσωπικού μας στο σημαντικό αυτό τομέα», δήλωσε η Έλενα Πανταζίδου, Corporate Director – HR (Shore).

Χορηγοί του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Celestyal Cruises, η Ελληνική Τράπεζα και οι Γιώργος. Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες. Υποστηρικτές του προγράμματος είναι οι Aephoria.net και Οργάνωση Γη, ενώ υποστηρικτής επικοινωνίας το ΣΚΑΪ.

πηγή: epiruspost.gr