Δραματική αυλαία μετά από τέσσερις μέρες αγωνίας κι επιχειρήσεων αναζήτησης για τον ορειβάτη

XIONI ELIKOPTEROΤέσσερις ημέρες αγωνίας πήραν τέλος. Η αυλαία έπεσε με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο 34χρονος ορειβάτης Σταύρος Λισγάρας άφησε την τελευταία του πνοή στα βουνά που λάτρευε. Η πτώση του, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, από την κορυφή Λάπατο, ήταν αυτή που έβαλε τέλος στη ζωή του….

Πόνος και βαθιά θλίψη πήραν τη θέση και της τελευταίας ελπίδας που έμενε ζωντανή μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η σορός του άτυχου πολιτικού μηχανικού εντοπίστηκε σε χαράδρα και σε απόσταση πεντακοσίων περίπου μέτρων από το σημείο της πτώσης.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας και διεξάγονταν κατά κανόνα από το στρατιωτικό ελικόπτερο super puma. Οι επίγειες δυνάμεις της ΕΜΑΚ αποδείχθηκε ότι ελάχιστα μπορούσαν να συνεισφέρουν είτε λόγω της μορφολογίας του εδάφους είτε λόγω της έλλειψης εκπαίδευσης για δράση κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Το ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πέταξε για τελευταία φορά σήμερα λίγο πριν τις δώδεκα. Δεν κατάφερε να εντοπίσει τίποτα. Ακόμη και το οπτικό υλικό που είχε καταγράψει με τα υπερσύγχρονα μέσα που διαθέτει όταν αναλύθηκε δεν έδωσε κανένα ίχνος του αγνοούμενου ορειβάτη.

Την Τετάρτη επιχείρησε για πρώτη φορά στην περιοχή και ύστερα από εθελοντική προσφορά ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χήτος.

Ο Βασίλης Χήτος, ριψοκινδυνεύοντας πολλές φορές, επανέλαβε τις πτήσεις από το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενος αυτή τη φορά από Γιαννιώτη οπερατέρ, ο οποίος φωτογράφισε καρέ καρέ την περιοχή.

Το υλικό αυτό αναλύθηκε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε στα Γιάννινα ομάδα τεσσάρων Ελβετών αλπινιστών.

Ο ένας από τους τέσσερις, έμπειρος χειριστής και εκπαιδευμένος σε ανάλογες επιχειρήσεις, επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο του Βασίλη Χήτου και κινήθηκαν πάλι προς τη χαράδρα.

Με βάση πλέον όλες τις ενδείξεις από το φωτογραφικό υλικό και με δεδομένη την εμπειρία του Ελβετού, στον οποίο υποδείχθηκε το σημείο της πτώσης, επισημάνθηκαν συγκεκριμένοι «ύποπτοι» χώροι.

Σε ένα πέρασμα λοιπόν του ελικοπτέρου, πολύ χαμηλά στη χαράδρα, εντοπίστηκε ο αγνοούμενος ορειβάτης.

Το ελικόπτερο επέστρεψε για ανεφοδιασμό. Λόγω της περιορισμένης δυνατότητας που έχει για μεταφορά ατόμων, ο Βασίλης Χήτος παραχώρησε τη θέση του στον Ελβετό χειριστή και επιβιβάστηκε ένας δεύτερος αλπινιστής.

Το ελικόπτερο επέστρεψε στο σημείο όπου ήδη είχε εντοπιστεί ο ορειβάτης. Έριξε τον έναν αλπινιστή, ανέσυρε τη σορό του, ακολούθησε η μεταφορά στο Πάπιγκο κι από κει με ασθενοφόρο στα Γιάννινα.

Εκεί όλα είχαν τελειώσει.

Ο νεαρός πολιτικός μηχανικός ήταν χτυπημένος στο κεφάλι και θεωρείται πολύ πιθανό ο θάνατός του να ήταν ακαριαίος.

Ο τραγικός επίλογος είχε πλέον γραφεί…