ΔΩΔΩΝΗ: Νέα Διοίκηση με… καθήκον την ιδιωτικοποίηση!

dodoni

Νέα διοίκηση στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» όρισε ο… μεγαλομέτοχος της εταιρείας Αγροτική Τράπεζα.

Στον αντίποδα οι κτηνοτρόφοι παραμένουν στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις, καθώς η τροποποίηση του κρίσιμου άρθρου 8 του καταστατικού, που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, δεν συζητήθηκε στην τελευταία Γενική συνέλευση των μετόχων και πήρε αναβολή για τη συνέλευση της 3ης Αυγούστου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η κάτοχος του 24,78% της εταιρείας, ΕΑΣ Ιωαννίνων, υπέβαλε αίτημα, το οποίο και έγινε αποδεκτό, για να αναβληθεί η συζήτηση του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε τροποποίηση άρθρων του καταστατικού, μεταξύ αυτών και του άρθρου 8 που προβλέπει ότι εάν η ΑΤΕ θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη», οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς με βάση την αξία της εταιρείας όπως αυτή καταγράφεται στους ισολογισμούς.

Εφόσον μεταβληθεί αυτό το άρθρο, καθίσταται προφανές πως η ΑΤΕ μπορεί να πωλήσει το ποσοστό της σε τρίτο ιδιώτη επενδυτή.

Η ΑΤΕ, με το 67,77% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας είχε ζητήσει την τροποποίηση 11 άρθρων του καταστατικού και την κατάργηση άλλων 5, με κρισιμότερο το άρθρο 8.

Ετσι η επαναφορά αυτών των θεμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου, στην επαναληπτική συνέλευση, ενώ μέχρι τότε οι μέτοχοι μειοψηφίας – Ενώσεις και οι παραγωγοί-συνεργάτες της «Δωδώνη» φαίνεται ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οπως τόνισε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χ. Μπαλτογιάννης, «δεν επιθυμούμε καμία αλλαγή στην ιδρυτική πράξη της επιχείρησης και γι΄αυτό δεν αποκλείεται να εμποδίσουμε ακόμη και την υλοποίηση της επαναληπτικής έκτακτης συνέλευσης».

Στη συνέλευση νέος πρόεδρος και νέος διευθύνων σύμβουλος ορίστηκαν τα στελέχη της τράπεζας Ηλίας Μπέτσης και Χρήστος Στόκας, στις θέσεις των Δημ. Παλαιοθόδωρου και Λευτέρη Κόντου, που ήταν και τα «κόκκινα πανιά» για τους παραγωγούς.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Έτσι συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη το νέο Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε. ως εξής:

Πρόεδρος:Ηλίας Πέτσης
Διευθύνων Σύμβουλος:Χρήστος Στόκας 
Αντιπρόεδρος:Βασίλης Μήτσιου
Μέλη:Χάρης Γκουλιούμης
Κώστας Κούλας
Κώστας Φούντας
Την έβδομη θέση στο ΔΣ της γαλακτοβιομηχανίας  είχε ο Κώστας Χρήστου που όμως παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αντικατασταθεί.

Και αποκλεισμός του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Τρίωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με τρακτέρ, αγροτικά και Ι.Χ, πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου μαζί με εργαζομένους στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», τη Δευτέρα το απόγευμα, αντιδρώντας στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας. Πρόκειται για την τελευταία, από μια σειρά κιντοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει παραγωγοί και εργαζόμενοι στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, αλλά και στην Αθήνα, όπου έγιεν διαμαρτία στα γραφεία της ΑΤΕ.

Ταυτόχρονα στις μελλοντικές κινητοποιήσεις εξετάζεται και ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στον Κόμβο του Νεοχωρίου.

Και λίγη… Ιστορία*

Το 1963 η ΕΑΣ Ιωαννίνων πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει τη βιομηχανία γάλακτος με την επωνυμία «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.

Την προσπάθεια αυτή στήριξε η ΑΤΕ με καταστατική δέσμευση ότι όταν θα αποχωρήσει, να μεταβιβάσει τις μετοχές στην ΕΑΣ (άρθρο 8 του καταστατικού). Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. είναι κατοχυρωμένο από το ίδιο το καταστατικό της εταιρίας και το οποίο αναφέρει επακριβώς:

«αι μετοχαί της Εταιρείας είναι ονομαστικαί και μη μεταβιβάσιμοι. Κατ’ εξαίρεσιν, μετ’ έγκρισιν του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, αι μετοχαί τας οποίας αναλαμβάνει η Πιστωτική Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων δύνανται να μεταβιβασθούν εις άλλας Συνεταιριστικάς οργανώσεις, αι δε μετοχαί τας οποίας αναλαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ωσαύτως μετ’ έγκρισιν του Διοικητικού Συμβουλίου, δύνανται να μεταβιβασθούν εις την Πιστωτικήν Ένωσιν Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ή λοιπούς μετόχους Συνεταιριστικάς Οργανώσεις».

Στους  σκοπούς της ίδρυσης της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. συμπεριλαμβάνονται:

  • Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.
  • Η διασφάλιση και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μέσα από την επιχειρηματική δράση της βιομηχανίας.
  • Η αύξηση της απασχόλησης σε μια περιοχή που μαστιζόταν από τη μετανάστευση.

Τότε αποφασίστηκε να συμμετέχουν:

  • Η ΕΑΣ Ιωαννίνων κατέχοντας το 24,78% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Η ΕΑΣ Άρτας –Φιλιππιάδας το 6,02% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Η ΕΑΣ Πωγωνίου το 4,8% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Η ΕΑΣ Πρέβεζας το 2,4% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Η ΕΑΣ Θεσπρωτίας το 1,6% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Η ΕΑΣ Κόνιτσας το 0,4% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Η ΑΤΕ το 60% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.

Το 1991-92 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να την ιδιωτικοποιήσει, εγχείρημα το οποίο απέτυχε κάτω από την καθολική αντίδραση των παραγωγών και των φορέων της Ηπείρου.

Το διάστημα 2000-2003, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, για την επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεταιρισμούς – φυσικούς φορείς της Βιομηχανίας.

Το 2004 η διοίκηση της ΑΤΕ, ξεκίνησε να πιέζει τις Ενώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει η ΑΤΕ το ποσοστό το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα, να λαμβάνει όποιες αποφάσεις επιθυμεί χωρίς τη συναίνεση των ΕΑΣ, παραβαίνοντας ωμά το άρθρο 8 του ιδρυτικού καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας πάντα με το πρόσχημα της εξυγίανσης των Ενώσεων και με πραγματικό στόχο την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.

Έτσι την 28/06/09 εξαγοράζει το ποσοστό της ΕΑΣ Κόνιτσας-Ζαγορίου-Μετσόβου (7.236 μετοχές), την 26/10/2004 εξαγοράζει από την ΕΑΣ Πωγωνίου 34.390 μετοχές από σύνολο 86.887 μετοχών και τέλος την 30/11/2004 εξαγοράζει από την ΕΑΣ Άρτας 98.958 μετοχές από σύνολο 108.958 μετοχών. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε το 67,77% των μετοχών (η αρχική σχέση ήταν 60-40%).

Στη συνέχεια το έτος 2008 η ΑΤΕ χωρίς καν να ενημερώσει τις ΕΑΣ μετόχους, λαμβάνει την απόφαση να εξαγοράσει το εργοστάσιο ζωοτροφών της ΕΛΒΙΖ στα Ιωάννινα με υψηλό τίμημα, συστήνοντας Α.Ε. «ΖΩΔΩ» με κεφάλαιο 100.000,00 ευρώ με συμμετοχή 100% της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2009. Οι δανειακές επιβαρύνσεις της εταιρίας «ΖΩΔΩ», ένα χρόνο από τη λειτουργία της, φθάνουν περίπου τα 12.000.000,00 ευρώ, για τα οποία έχει εγγυηθεί η Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε., επομένως διατρέχει τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί με ζημιές ισόποσες.

Η ΑΤΕ αποκόμισε εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια τεράστια κέρδη, οφέλη και πλεονεκτήματα για λογαριασμό της.

Συγκεκριμένα, έναντι 94.000 ευρώ που έβγαλε η ΑΤΕ από τα ταμεία της και εισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας το 1963:

  • Κατείχε το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε.
  • Εισέπραξε από μερίσματα από το 1963 έως σήμερα πάνω από 2.500.000 ευρώ.
  • Έχει μονοπωλιακά τη χρηματοδότηση της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη εισπράττοντας από το 1963 έως σήμερα πάνω από 70.000.000 ευρώ σε τόκους κ.λ.π. χρηματοοικονομικά έξοδα.
  • Έχει μονοπωλιακά 9.000 βιβλιάρια καταθέσεων των κτηνοτρόφων εισκομιστών γάλακτος που γίνονται πληρωμές της πρώτης ύλης ύψους πάνω από 65.000.000 ευρώ το χρόνο.  
  • Απαλλάσσεται από διαχειριστικά έξοδα άνω των 6000 κτηνοτροφικών δανείων που θα χρειαζόταν να διαχειριστεί εάν οι παραγωγοί δεν έκαναν χρήση των προκαταβολών για την εισκόμιση γάλακτος κάθε χρόνο που δίνει η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε..

*(Σ.Σ.) Τα… ιστορικά στοιχεία προέρχονται από ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ένα χρόνο πριν, στις13.07.10, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Ευάγγελος, Κατσούρας Χρήστος, Οικονόμου Αθανάσιος, Παντούλας Μιχάλης, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Στασινός Παύλος, Τσιρώνης Δημήτριος.

Τότε οι βουλευτές ρωτούσαν:

Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. ώστε, ανεξάρτητα από την πορεία της ΑΤΕ να παραμείνει στην Ήπειρο και στους παραγωγούς της;

Πως σκοπεύει να διασφαλίσει τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Ηπείρου ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» Α.Ε. θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα που έχει όλες αυτές τις δεκαετίες, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν στο τραπεζικό μας σύστημα και επί του προκειμένου των σχεδιασμών και εξελίξεων της ΑΤΕ;

Τώρα… ψηφίζουν το… μεσοπρόθεσμο!