Δώρης Δήμας: Κοκορομαχίες αντί ουσίας στο ΔΣ

igmdimarxeio

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ Ηγουμενίτσας  που κοινοποιεί στον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, τους Δημοτικούς Συμβούλους  και τα τοπικά ΜΜΕ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δώρης Δήμας, χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και καταλογίζει διάθεση για “κοκορομαχίες” αντί για συζήτηση ουσίας στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο και στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Γόγολο.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει:
Κύριε πρόεδρε 
Για όσους συμμετέχουν η παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας είναι πασιφανές ότι ο τρόπος διεξαγωγής των είναι απαράδεκτος. 
Σας το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα προφορικά τόσο κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Κατά την τελευταία συνεδρίαση στις 16/09/2020 η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Η διαδικασία των ερωτήσεων εξελίχθηκε σε ένα μπάχαλο που κράτησε 2 ώρες. Η κοκορομαχία μεταξύ Δημάρχου και Γιάννη Γόγολου για το ποιος έχει κάνει περισσότερες αναθέσεις ,ποιος είναι πιο εγωιστής η συκοφάντης, για σκάνδαλα παλαιοτέρων ετών και «κίτρινους φακέλους» καμιά σχέση δεν έχουν με τα οξυμένα προβλήματα των δημοτών μας. 
Ο Γιάννης Γόγολος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έχει επιλέξει, σε κάθε συνεδρίαση, να οξύνει φραστικά την αντιπαράθεση, την αντιπολίτευση με προσωπικές αιχμές για τον χειρισμό των θεμάτων από τον Δήμαρχο. Σε αυτήν την τακτική ανταποκρίνεται ο Δήμαρχος τάχατες για να υπερασπίσει τον εαυτόν του. Χωρίς την συμφωνία ,την ανοχή και την στάση του δημάρχου δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κοκορομαχία. 
Θα συμφωνείτε ότι μια τέτοια αντιπαράθεση:  Υποβαθμίζει τον ρόλο του ήδη υποβαθμισμένου με κυβερνητικές αποφάσεις Δ.Σ.(Αποφάσεις από τις επιτροπές και όχι από το Δ.Σ.).  Υποβαθμίζει την συζήτηση για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν η θα έπρεπε να έχουν αφιερώσει χρόνο προετοιμασίας. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση μπήκαμε στην ημερήσια διάταξη μετά 2 ώρες «κοκορομαχίας» για να συζητήσουμε 26 θέματα. Ο Γιάννης Γόγολος και ο συνδυασμός του αποχώρησε μετά την συζήτηση του 10ου θέματος, ενώ για το 12ο θέμα έχει καταγγείλει τον δήμαρχο δημόσια στα ΜΜΕ.  Αποπροσανατολίζει από την συζήτηση των προβλημάτων και την ανάδειξη των αιτίων που τα προκαλούν. Καταλογίζονται ευθύνες στον δήμαρχο αλλά μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ενώ η ευθύνη του είναι ακριβώς ότι εφαρμόζει αυτήν την πολιτική. Π.χ. στην συζήτηση του 8ου θέματος για τον «Αναπτυξιακό Οργανισμό» η κουβέντα γίνονταν για το ποιοί αιρετοί θα είναι μέλη του Δ.Σ. της νέας Α.Ε., παραλείποντας ότι ο πρόεδρος και εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. απαγορεύεται να είναι αιρετοί. Και το κυριότερο ότι αυτές οι Α.Ε. προσδένουν ακόμα πιο πολύ τους δήμους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, προωθούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις στο προσωπικό τους….. Ότι μετατρέπουν τους δήμους σε Α.Ε. παροχής υπηρεσιών μέσα στα πλαίσια της πολιτικής «κόστους οφέλους» της Ε.Ε..(Σ.Σ. κατά ομολογία τους η πλειοψηφία των Δ.Σ. δεν είχε διαβάσει την εγκύκλιο 200 του ΥΠΕΣ για αυτό το θέμα).  Κρύβει την συμφωνία των δύο παρατάξεων με την κεντρική πολιτική κατεύθυνση που θέλει τον δήμο γρανάζι του κεντρικού κράτους και ιμάντα μεταβίβασης της αντιλαϊκής του πολιτικής. Π.χ. σωστά ο Γ. Γόγολος καταγγέλλει τον δήμαρχο ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Αλλά ο ίδιος και πρωτοκλασάτα στελέχη του συνδυασμού του συμμετέχουν σε ίδρυση εταιρείας (ΕΛΗΓ) με σκοπό της αγορά του λιμανιού. Αυτή τους η ενέργεια είναι κατά της ιδιωτικοποίησης; Μάλλον δημαγωγούν για να κρύψουν την συμφωνία τους. Εμποδίζουν να φανεί ο πραγματικός αντίπαλος, καλλιεργούν αυταπάτες για «λαϊκό καπιταλισμό» ,για καλές ιδιωτικοποιήσεις.  Τέλος αυτή η κατάσταση αποτρέπει την συμμετοχή των δημοτών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.( Δια ζώσης η και διαδικτυακά).Άρα και την ενημέρωση τους. Πράγμα απαραίτητο για τη κινητοποίηση τους τώρα που οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα π.χ. ιδιωτικοποίηση λιμανιού. 
Κύριε πρόεδρε 
Αυτά νομίζουμε ότι υπηρετούν οι «κοκορομαχίες» στις συνεδριάσεις μας. Πιστεύουμε ότι είναι «σικέ το ματς» που παρακολουθούμε σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. Για αυτό και επαναλαμβάνεται ανενόχλητα. Εξυπηρετεί πολιτικούς στόχους. Όχι όμως και τα λαϊκά συμφέροντα. 
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχετε σοβαρή ευθύνη για αυτήν. Η χαλαρότητα, το μπάχαλο, οι προσωπικές αντεγκλήσεις, η μη τήρηση της ημερήσιας διάταξης δεν είναι στοιχεία δημοκρατίας. Έχετε υποχρέωση να παρέμβετε . Λέτε ότι θα συζητήσουμε νέο κανονισμό. Καμιά αντίρρηση. 
Αλλά μέχρι τότε έχετε υποχρέωση να πράξετε το αυτονόητο. 
Να εφαρμόσετε τον υπάρχοντα από 2012 κανονισμό. Άλλωστε ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση στην εφαρμογή του; Τόσο εσείς όσο και ο Γιάννης Γόγολος τον είχατε ψηφίσει τότε. 

Ηγουμενίτσα 18/09/2020 
Για την Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας