ΕΔΑΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την κινητοποίηση στην ΔΩΔΩΝΗ

Το ΚΚΕ χαιρετίζει  τους φτωχούς κτηνοτρόφους της περιοχής που βρέθηκαν έξω από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απαιτώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλει εδώ και μήνες η επιχείρηση.

Με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας -την γνωστή καραμέλα που αξιοποιεί συνολικά το κεφάλαιο μαζί και όλοι  οι γαλακτοβιομήχανοι για να αφήνουν απλήρωτους εργάτες και φτωχούς παραγωγούς- η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ προσπάθησε για ακόμη μια φορά να πείσει τους αγανακτισμένους παραγωγούς ότι για την καπιταλιστική οικονομική κρίση φταίμε όλοι, άρα και όλοι μαζί πρέπει να την πληρώσουμε. Κατά τα άλλα  εξέφρασε την “συμπόνοια” και τη “συμπαράσταση”  στον γολγοθά των φτωχών παραγωγών ζητώντας την αντίστοιχη κατανόηση από αυτούς για τον “γολγοθά” που ανεβαίνει η επιχείρηση. 

Από την πλευρά τους οι μεγαλοκτηνοτρόφοι  για να θολώσουν ακόμη μια φορά τα νερά, απέδωσαν την ολιγωρία στην καταβολή των δεδουλευμένων στο ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος “δεν γνωρίζει πως λειτουργεί η κτηνοτροφία”. Παράλληλα ζυμώνουν την θέση για επαναφορά της ΔΩΔΩΝΗΣ στην προηγούμενη κατάσταση την κρατικοσυνεταιριστική για να λυμαίνονται οι ίδιοι μέσα από συνεταιρισμούς- επιχειρήσεις που διοικούν τον κόπο της φτωχής αγροτιάς. 

Οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν και να πάρουν άμεσα όλα όσα η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ τους οφείλει. Η εξαθλίωση που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, είναι αποτέλεσμα μιας ενιαίας πολιτικής πρακτικής που τσακίζει συγχρόνως εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, ΕΒΕ, λαικές οικογένειες προκειμένου το κεφάλαιο να καταφέρει να βγει ακόμη πιο ενισχυμένο, από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Γι αυτό και τα βάσανα των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών δεν σταματάνε εδώ, αλλά αυξάνονται με το πολυνομοσχέδιο και μέτρα παραπέρα φτωχοποίησης. Αυξάνονται οι εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, φορολόγηση αγροτεμαχίων, χαράτσια κ.α που λαμβάνει το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, όπως θα κάνει και κάθε αστική κυβέρνηση, ότι χρώμα και αν έχει.

Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η νέα ΚΑΠ της ΕΕ του κεφαλαίου που θα μορφοποιηθεί από κάθε κράτος- μέλος  μέχρι 31/8/ 2014 και θα ισχύσει από 1/1/2015. Ενισχύει τους μεγαλοιδιοκτήτες και στραγγαλίζει τους μικροκληρούχους. Μεγάλωνει την ανισότητα μεταξύ μεγάλων και μικρών αγροτών. Το βίαιο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

 Η Ήπειρος, δεν θα πάψει να έχει κτηνοτροφία όπως λένε για να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες και υπευθύνους. Η κτηνοτροφία θα βρίσκεται στα χέρια λίγων ενώ πολλοί θα βρεθούν εργάτες στα κοπάδια τους ή άνεργοι.

Η φτωχή αγροτιά τώρα να οργανωθεί , μέσα από μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους που θα ενώνουν τους παραγωγούς στην βάση των κοινών τους συμφερόντων, πετώντας με αυτό τον τρόπο  έξω όλους εκείνους που θέλουν να βάλουν στο χέρι την παραγωγή τους. Κοινή πάλη και δράση με την εργατική τάξη, τα υπόλοιπα λαικά στρώματα, για την λαική συμμαχία, απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους.