Ειδήσεις από την Ήπειρο

logo-vdella

40 εκ. ευρώ για την επέκταση του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας

Τη διάθεση πιστώσεων συνολικά άνω των 115 εκατ. ευρώ, για νέα έργα και μελέτες σε όλη την Ελλάδα, ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Από αυτά 39.406.870,23 ευρώ διατίθενται για το έργο της Γ1 Φάσης του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.

 

Παραδόθηκαν οι 6 πρώτες κλεμμένες εικόνες στις Ελληνικές Αρχές

Η Μορφωτική Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου Β. Σολωμονίδου, ενημέρωσε  τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ότι της παραδόθηκαν από τις βρετανικές αρχές οι πρώτες έξι εικόνες που είχαν εντοπιστεί σε gallery του Λονδίνου, μέσω του καταλόγου κλεμμένων που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Οι συγκεκριμένες εικόνες θα προωθηθούν στην Ελλάδα την Τετάρτη 13 Απριλίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανεύρεση και παράδοση και άλλων εικόνων που έχουν εντοπιστεί ότι διακινήθηκαν μέσω της συγκεκριμένης Gallery.

 

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων

Στην τελική της πρόταση για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων στην Ήπειρο κατέληξε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Κοινωνικών  Θεμάτων της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση. Η Επιτροπή, ενέκρινε την εισήγηση που είχε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας κ. Παντελής Κολόκας,  σε συνδυασμό με την τροποποιητική πρόταση που υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη,  εξαιρουμένης της κατάργησης του Εσπερινού Γυμνασίου Παραμυθιάς που δεν αποδέχεται ο Δήμος Σουλίου.  
Εκτός αυτών,  στην  απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, περιλαμβάνεται επί πλέον η πρόταση για επανεξέταση της απόφασης που αφορά στην κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Μελιανών Πρέβεζας.

 

Παρουσιάστηκε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών

Τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής παρουσίασε ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππας Τσουμάνης. Ο Οργανισμός που συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και χρηματοδοτείται με 6,8 εκ.ευρώ από το Δήμο, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την άσκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Στο νέο Νομικό Πρόσωπο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσουμάνης θα ενταχθούν δράσεις που αφορούν:

–                    Στην προστασία της οικογένειας και του παιδιού

–                    Στην προστασία των ηλικιωμένων

–                    Στην προστασία των ευπαθών ομάδων

–                    Στην λειτουργία ΚΗΦΗ

–                    Στην παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

–                    Σίτιση απόρων δημοτών

–                    Προώθηση και ανάπτυξη εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης

–                    Δημιουργία τράπεζας αίματος

–                    Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου

–                    Δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Στήριξης

–                    Δημιουργία και λειτουργία τμημάτων προληπτικής υγιεινής και παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.

 

Τεχνικό Πρόγραμμα και προϋπολογισμός στο Δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Παρασκευή

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου, στις επτά το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι η έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το 2011. Την ίδια μέρα, στις εννέα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου, με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2011.

 

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της Κυανής Ακτής

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ανάπλασης της Κυανής Ακτής στην Πρέβεζα, προχώρησαν  ο ΕΟΤ και ο Δήμος Πρέβεζας σε συνέχεια των διαδικασιών του Δήμου  μεταξύ Δήμου και ΕΟΤ  που είχαν ξεκινήσει το 2009. Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Γιώργος Κολέτσος  και περιλαμβάνει  όλες τις  λεπτομέρειες που αφορούν την υλοποίηση του έργου  προϋπολογισμού  3εκατ. 630 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με την σύμβαση ο ΕΟΤ αναλαμβάνει  τις διαμορφώσεις σε τμήματα του παραλιακού μετώπου που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και περιήγηση στην παραλιακή ζώνη, με χώρους στάθμευσης και ξεκούρασης, φωτισμό, φυτεύσεις δέντρων καθώς την κατασκευή υποδομών, όπως ποδηλατόδρομους και μονοπάτια για την άσκηση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων από την Κυανή Ακτή  έως και τον Παντοκράτορα.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν με την επίβλεψη της ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων  η οποία θα μεριμνήσει για την διάσωση και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία ενδέχεται να εντοπιστούν κατά την διάρκεια των εργασιών.
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης  θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε εντός του 2011 να γίνει η δημοπράτηση και να  επιλεγεί ο ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου.

 

Γραφείο Ιστορικού Κέντρου θα ιδρύσει ο Δήμος Ιωαννιτών

Την απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών, να ιδρυθεί και να λειτουργήσει γραφείο ιστορικού κέντρου, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Κάστρο» Κώστα Μπασούκα και τον γραμματέα Κώστα Τσάγκα. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρέδωσε στο Δήμαρχο το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης του Κάστρου, το οποίο έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για παρεμβάσεις. «Κάποιες από αυτές απαιτούν χρήματα, κάποιες άλλες όμως απαιτούν μόνο πολιτική βούληση», είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μπασούκας και εξέφρασε την ελπίδα ορισμένες να περάσουν άμεσα στην φάση της υλοποίησης. «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων που στόχο έχουν την λειτουργία του, ως ενιαίου χώρου. Έτσι πέρα από την μεγάλη επισκεψιμότητα, μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι πολιτισμού», σημείωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος

 

Σύσκεψη για τα αρδευτικά της Άρτας

Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Β. Ψαθά, ενόψει του προγραμματισμού και σχεδιασμού των άμεσων έργων που αφορούν τον καθαρισμό των αρδευτικών δικτύων και των αποστραγγιστικών τάφρων της περιοχής της Άρτας, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητας Άρτας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:
1) Τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης.
2) Τη λειτουργική κατάσταση των αντλιοστασίων της πεδινής ζώνης, προβλήματα που υπάρχουν και τρόποι αντιμετώπισής τους.
3) Tο πρόβλημα που έχει προκύψει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με την κατασκευή των απαραιτήτων αρδευτικών έργων (ιδιαίτερα της κύριας διώρυγας που συνδέεται με το υπάρχον δίκτυο άρδευσης, ενόψει δε και της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου). Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αναγκαιότητα για την επανέναρξη των εργασιών στα έργα, που είτε παραμένουν στάσιμα, όπως η β΄ φάση του Αρδευτικού της πεδιάδας της Άρτας, είτε έχουν εγκαταλειφθεί, όπως το αρδευτικό Πέτα- Κομποτίου.

 

Ουσιαστικό βήμα του ΠΑΣ για την πρόκριση η νίκη επί του Λεβαδειακού

Mε τη νίκη του με 2-0 επί του Λεβαδειακού o ΠΑΣ Γιάννενα διατήρησε τη διαφορά και πέντε βαθμούς από το δεύτερο Παναιτωλικό από τον τρίτο στη βαθμολογία ΟΦΗ στους εννέα βαθμούς, ενώ απομένουν μόλις 4 αγωνιστικές για τη λήξη του πρωταθλήματος και έκανε ένα ουσιαστικό βήμα για την άνοδό του στη Α’ Εθνική κατηγορία.