Ειδήσεις από την Ήπειρο

logo-vdella

Ø       Δέσμευση 35 εκ. στο ΕΣΠΑ για το Εργοστάσιο ΑΣΑ ζητά ο περιφερειάρχης

Ø       Θετικό το ΤΕΕ Ηπείρου στις προτάσεις των μελετών για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου

Ø       Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στις συγχωνεύσεις σχολείων

Ø       Ανταλλαγή ανακοινώσεων Φίλιου – Γκόντα για τα έργα της ΔΕΥΑΙ

Ø       Σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου στην Ηγουμενίτσα προχωράν οι Δικηγόροι

Ø       Αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης

Ø       Συνεδριάζει αύριο το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου

Ø       Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Δέσμευση 35 εκ. στο ΕΣΠΑ για το Εργοστάσιο ΑΣΑ ζητά ο περιφερειάρχης

O Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, με έγγραφό του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητά τη δέσμευση, από τώρα, της πίστωσης που απαιτείται (περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ) για την κατασκευή του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Στο έγγραφό του ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι για την ωρίμανση των μελετών και για τα τεύχη δημοπράτησης του έργου κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Α.Σ.Α., έχει εξασφαλιστεί πίστωση (από τη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης). Καταλήγοντας δε τονίζει τα εξής:«Σημαντικό σημείο στο θέμα της δημοπράτησης του έργου και του κόστους διαχείρισης είναι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότησή του, καθώς θα εξασφαλίσει τόσο τη βιωσιμότητά του, όσο και την οικονομικότερη δυνατή λειτουργία του. Στο παραπάνω πλαίσιο θα θέλαμε να γνωρίσουμε στις υπηρεσίες του ΕΠΠΕΡΑΑ, το προκαταρκτικό κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο ποσό των 35 εκ. ευρώ (το τελικό κόστος θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια συγκρότησης των τευχών δημοπράτησης), ώστε να υπάρξει από την πλευρά των υπηρεσιών σας ένας έγκαιρος προγραμματισμός της χρηματοδότησής του».

Θετικό το ΤΕΕ Ηπείρου στις προτάσεις των μελετών για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου

Θετικό παρουσιάζεται το ΤΕΕ Ηπείρου στις προτάσεις χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού Φυσικού Αέριου ΙTGI στη Θεσπρωτία. Εκτιμά όμως ότι υπάρχουν περιθώρια διερεύνησης και άλλων θέσεων για την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως:

«Οι προσδιοριζόμενες θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης στις θέσεις Γουρί και Βαρικό φαίνεται ότι καλύπτουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις ασφαλούς χωροθέτησης (απόσταση από περιοχές οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, οπτική απομόνωση). Επειδή όμως η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, θεωρούμε πως είναι δυνατόν (και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί), να εξευρεθούν και άλλες θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης ώστε η περιοχή να προστατευτεί με τον καλύτερο τρόπο, επιφέροντας έτσι και τη κοινωνική συναίνεση, προϋπόθεση απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου».

Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στις συγχωνεύσεις σχολείων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε κατάργηση και συγχώνευση σχολικής μονάδας στο Δήμο Αρταίων και ιδιαίτερα των δύο σχολικών μονάδων που βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης δηλ. του Γυμνασίου Αγίου Σπυρίδωνα και του Γυμνασίου Φιλοθέης. Την παραπάνω απόφαση έλαβε ομόφωνα το Δ.Σ. Άρτας που συζήτησε το θέμα των συνενώσεων των σχολικών μονάδων. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Γεώργος.

 

Ανταλλαγή ανακοινώσεων Φίλιου – Γκόντα για τα έργα της ΔΕΥΑΙ

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Φίλιππου Φίλιου και του αρμοδίου αντιδημάρχου έργων σχετικά με «τα έργα του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ», προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης του κ. Γκόντα, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα έργα που ολοκληρώθηκαν, δρομολογήθηκαν ή βρίσκονται υπό εξέλιξη οφείλονται στην  προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αποτελούν μια σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον αυτής της πόλης. Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζει αλαζονική τη θέση αυτής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και επισημαίνει πως η διοίκηση Γκόντα στο Δήμο υπήρξε «πρωταθλήτρια» στη δημιουργία χρεών.

 

Σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου στην Ηγουμενίτσα προχωράν οι Δικηγόροι

Σήμερα Τετάρτη 16/2/2011 από τις 09:00 έως τις 10:00 π.μ. οι δικηγόροι- μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του Δικαστικού μεγάρου Ηγουμενίτσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση προς ψήφιση του Νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους Δικηγόρου.

 

Αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, θα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης της χωματερής στην Δουρούτη.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου- Θεσσαλίας και Στερεάς με τελικό δικαιούχο την ΔΕΥΑΙ και  προϋπολογισμό 7,78 εκ. ευρώ. “Το έργο αυτό έρχεται να βάλει τέλος σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, που για δεκαετίες ταλάνιζε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Στόχος της Δημοτικής Αρχής, είναι μετά και την λειτουργία του ΧΥΤΑ, να προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης, που αποτελεί και την βάση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

 

Συνεδριάζει αύριο το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου

Με σημαντικά θέματα συνεδριάζει το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου στις 17 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του «Κέντρου Πληροφόρησης Νέων» της επιχείρησης. Ξεχωρίζει το θέμα της λειτουργίας του πάρκινγκ στα Λιθαριτσια, αλλά και ο προγραμματισμός για τις εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα.

 

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στις 19.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη ξεκινάνε από σήμερα οι παράλληλες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων «Ελευθέρια 2011». Η έκθεση που θα κρατήσει ως τις 15 Μαρτίου θα παρουσιάσει το φωτογραφικό αρχείο που περιλαμβάνει σκηνές από τη ζωή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.
Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί ξεκινάει ο Μπιζάνειος δρόμος και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανίου.  Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο μνημείο «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων». Η VIIIη Μεραρχία Πεζικού θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων από 19 έως 23 Φεβρουαρίου, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ.
Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου θα ψαλεί τρισάγιο στο χάνι Εμίν Αγά και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Στις 12.15 θα γίνει τελετή προς τιμή «έξι παλικαριών, των πεσόντων στο λόφο της Δουρούτης», στη Δουρούτη πάνω από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.
Το βράδυ στις 7 ξεκινάει το κύριο μέρος των εκδηλώσεων με την πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.  Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου.

Αμέσως μετά θα εγκαινιαστεί η έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με πολυμέσα με τίτλο «Οργανωτικές διοικητικές δομές του ηπειρωτικού χώρου μετά το 1913» στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου, μία έκθεση που θα κρατήσει ως τις 12 Μαρτίου. Ανήμερα της επετείου, τη Δευτέρα 21 του μήνα, η ημέρα ξεκινάει με τη Φιλαρμονική και την μπάντα της Μεραρχίας, στους δρόμους, τη Δοξολογία στη Μητρόπολη και τη  κατάθεση στεφάνου στη Ηρώο Μπιζανομάχων. Στις 11.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Επιπλέον, την ίδια μέρα, στις παράλληλες εκδηλώσεις, στις 7 το βράδυ, το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων θα ανεβάσει το θεατρικό έργο «Το όραμα του λυτρωμού» του Λάμπρου Μάλαμα στην Ακαδημία, στις 7 το απόγευμα.
Τέλος στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται στις 19 και 20 του μήνα στα Λιθαρίτσια, το σχολικό πρωτάθλημα σκακιού.