Ειδήσεις από την Κέρκυρα

logo-vdella

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ;

Τα λιμάνια της Κέρκυρας, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας περιλαμβάνονται σε μια από τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και απευθύνονται κυρίως σε Τράπεζες επενδύσεων ώστε να αναλάβουν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίησή τους. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενοι που θα ανταποκριθούν καλούνται μεταξύ άλλων να εξετάσουν την πώληση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης καθώς  και πιθανή ομαδοποίηση (μαζί με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης)  και των περιφερειακών λιμανιών Καβάλας, Βόλου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Πάτρας, Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Εν όψει αυτών των εξελίξεων ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΚΕ Χρήστο Τζουβελέκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού Σπύρο Στάλια. Ο κ. Τρεπεκλής τόνισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει μεγάλο μέρος της λιμενικής ζώνης όπως η μαρίνα της σπηλιάς, ο κόλπος της Γαρίτσας, πλατείες και λιμάνια στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ, αλλά δεν μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή παρεμβάσεων για τη διαπλάτυνση του παραλιακού πεζοδρομίου που συνδέει το λιμάνι με τη Σπηλιά ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια προς την πόλη.

 

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΞΟΙ

Την έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο πώλησης των λιμανιών των Παξών εκφράζει και ο Δήμαρχος Σπύρος Μπογδάνος, δεδομένου ότι και τα τρία λιμάνια των Παξών είναι ενταγμένα στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας. Μάλιστα ο κύριος Μπογδάνος υπογράμμισε ότι η λιμενική ζώνη του Γάη, του Λογγού και της Λάκας καλύπτει τον παραλιακό δρόμο και φθάνει μέχρι την οικοδομική γραμμή των σπιτιών του κάθε χωριού.

Ο Δήμαρχος Παξών ζητά να εξαιρεθούν τα τρία λιμάνια από το ενδεχόμενο πώλησης και για το λόγο αυτό θα αναζητήσει τη στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στο νησί το Σάββατο. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το Δημοτικό συμβούλιο του νησιού έχει ήδη λάβει αποφάσεις για τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού ταμείου τις οποίες ανανέωσε κατά την τρέχουσα θητεία, χωρίς όμως να λάβει απαντήσεις μέχρι στιγμής. Ο κύριος Μπογδάνος εκτιμά ότι ένα Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Παξών θα είναι βιώσιμο, διότι ήδη υπάρχουν έσοδα αλλά υπάρχουν και δυνατότητες ανάπτυξης τους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ

Το θέμα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μπάμπης Χαραλάμπους και Γιώργος Μαυρίκος προς τους Υπουργούς Οικονομικών,  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πολιτισμού και Τουρισμού,  και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.    

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ρωτούν:

  • πότε και  πώς μεταβιβάστηκε το ξενοδοχείο από τη μητρική σε μετέπειτα εταιρείες
  •  αν οι μεταβιβάσεις αυτές σε συνδυασμό με την υπαγωγή της «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ  Α.Ε.» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, είναι σύννομες
  • γιατί καθυστερεί η έκδοση της απόφασης ορισμού νέου μεσολαβητή  
  • ποια  άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο

 

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Την αντίθεσή τους με  τη νομική μορφή της εταιρείας τουρισμού που προτίθεται να συστήσει ο Δήμος Κέρκυρας καθώς και  την επιβολή ειδικού τέλους τουρισμού – πολιτισμού στους επαγγελματίες, εξέφρασαν στο Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή, τα προεδρεία του Εμπορικού Συλλόγου, του Ενιαίου Φορέα Επαγγελματιών – Καταστηματαρχών, του Συλλόγου Ένδυσης Υπόδησης και των Καταστηματαρχών Παλαιάς πόλης που τον επισκέφθηκαν χθες το πρωί. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Μητσιάλης, δήλωσε ότι οι επαγγελματίες θέλουν τη σύσταση ενός φορέα με συλλογικό χαρακτήρα, στα πρότυπα της ΠΡΟΤΟΥΡ που λειτουργεί στα Δωδεκάνησα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Ανδρέας Περούλης υπογράμμισε ότι οι επαγγελματίες είναι αντίθετοι και με την επιβολή ειδικού τέλους καθώς καταβάλλουν την εισφορά τους μέσω Επιμελητηρίου.

Για το θέμα επιβολής του ειδικού τουριστικού τέλους,  η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών καλεί σε κοινή συνεδρίαση τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, του Εμπορικού  Συλλόγου, της Ένωσης Ξενοδοχείων,  του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, του Ενιαίου Επαγγελματικού Φορέα και της Ένωσης Καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Η EASY JET ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Απαγορευτικό κρίνει το ποσό, που ζητάει η Easy Jet, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σπύρος Χονδρογιάννης. Παρόλα αυτά στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρεία του Δημάρχου, οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων δήλωσαν ότι θα κάνουν προσπάθεια να ανευρεθεί. Η εταιρεία ζητά 30.000 ευρώ για διαφήμιση των χειμερινών δρομολογίων επιπλέον των 50.000 που ήδη έχει προσφέρει η Κέρκυρα.

 

ΑΓΓΛΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΒΡΗΚΕ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ ΜΕ 30 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ

Χαρτοφύλακα ο οποίος περιείχε 30 χιλιάδες ευρώ βρήκε χθες έξω από super market  και παρέδωσε στην αστυνομία μια 59χρονη Βρετανίδα. 

Ο χαρτοφύλακας περιείχε:

·        είκοσι επτά (27.000) χιλιάδες ευρώ

·        χίλιες εννιακόσιες ογδόντα (1980) λίρες Αγγλίας

·        βιβλιάρια καταθέσεων 

·        διαβατήριο 

·        πορτοφόλι

·        διάφορα  προσωπικά έγγραφα

·        ένα κινητό τηλέφωνο

Σύμφωνα με την Αστυνομία,  ο κάτοχος του χαρτοφύλακα δεν ήταν επιχειρηματίας αλλά υπάλληλος επιχείρησης και το χρηματικό ποσό προοριζόταν για μισθούς των εργαζομένων. Ο χαρτοφύλακας του είχε πέσει από την μοτοσικλέτα χωρίς να το αντιληφθεί.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την εφαρμογή του νέου διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της  Κέρκυρας  κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

Ο βουλευτής επισημαίνει, στο κείμενο της ερώτησης,  ότι στον κατάλογο των 29 μουσείων που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο επισκέψεων,  έχει περιληφθεί το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης όχι όμως και το  Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, το οποίο φιλοξενεί υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας συλλογές.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ

Την 1η τελετή απονομής βραβείων σε διακεκριμένους επτανήσιους διοργανώνει η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα στις 29 Μαΐου στις 18:00. Καινοτομία της πρωτοβουλίας θα αποτελέσει η έκδοση προσωπικού γραμματοσήμου, που θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, και θα απεικονίζει κάθε βραβευμένο. Συνολικά, επιλέχθηκαν να βραβευθούν για το 2011, δύο άτομα από κάθε νησί, καθώς  και επιπλέον ένας  Επτανήσιος που διαπρέπει στο εξωτερικό.  Οι Επτανήσιοι που θα βραβευτούν είναι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγουδίστρια (Παξοί), Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής – συγγραφέας – πανεπιστημιακός (Λευκάδα), Μαρία Βασιλάκου, αντιδήμαρχος Βιέννης (Ζάκυνθος), Σαβίνα  Γιαννάτου, τραγουδίστρια (Κεφαλονιά), Διονύσης  Γραμμένος, μουσικός – σολίστας (Κέρκυρα), Φωτεινή Δάρρα, ηθοποιός – τραγουδίστρια (Ζάκυνθος), Τόνια Καζιάνη, ηθοποιός (Κέρκυρα), Βασίλης Καΐλας, ηθοποιός (Κύθηρα), Μιχάλης Μπουρμπούλης, ποιητής – στιχουργός (Ιθάκη), Νίκος Πετρόχειλος, καθηγητής  πανεπιστημίου – συγγραφέας (Κύθηρα), Γιάννης  Σπάθας, μουσικός – κιθαρίστας (Παξοί), Μάκης Τσέλιος, σχεδιαστής μόδας (Ιθάκη), Δημήτρης  Τυπάλδος, μαέστρος – μουσικός (Κεφαλονιά), Ελεονώρα  Φιόρου, φωτογράφος (Λευκάδα), Γιώργος Μηλιώτης (George Miller) σκηνοθέτης – παραγωγός στην Αυστραλία (Κύθηρα)

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί στις αίθουσες του Τμήματος Ιστορίας από τις 25 Μαΐου έως τις 28 Μαΐου, το 14ο Ετήσιο Συνέδριο της Mediterranean Studies Association, που έχει στόχο την προώθηση της μελέτης των πολιτισμών της Μεσογείου σε όλες τις πτυχές τους και σε ποικίλα επιστημονικά πεδία. Η ευρεία θεματική του φετινού συνεδρίου καλύπτει τις περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ολοκληρώνεται την Κυριακή το  5ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει  καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις με τις οποίες παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στο χώρο των σύγχρονων τεχνών του ήχου και της εικόνας, με έμφαση στην τρισδιάστατη σχεδιοκίνηση (3D animation).  Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ερευνητές από ελληνικά και ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής και ζωντανών οπτικοακουστικών έργων, σειρά εγκαταστάσεων, εκθέσεις εργασιών φοιτητών, σεμινάρια, εργαστήρια, και επιστημονική ημερίδα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι φοιτητές του τμήματος Τεχνών ήχου και εικόνας θα παρουσιάσουν έργα τους σε μια έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας, από την Παρασκευή 20 Μαΐου, στην «Αίθουσα Τέχνης» της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, στον Κήπο των Παλαιών Ανακτόρων της πόλης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου.  Επίσης στο πλαίσιο του  Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί παράλληλη εκδήλωση για τον ελληνικό πρωτοποριακό κινηματογράφο με τίτλο «Αντουανέττα Αγγελίδη: μια avant – garde σκηνοθέτης στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, 27 Μαΐου, από τις 3.00 μέχρι τις 6.30  στον κινηματογράφο «Ορφέας». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα μιλήσει  η θεωρητικός κινηματογράφου, Ρέα Βαλντέν, για το έργο της Αντουανέττας Αγγελίδη και θα γίνει προβολή  ταινιών.

 

ΝΕΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΚΙ

Ένας νέος Εκθεσιακός Χώρος Δημιουργών και Παραγωγών της Κέρκυρας, με την επωνυμία «106»,  δημιουργήθηκε στον πεζόδρομο στο Μαντούκι και αρχίζει τη λειτουργία του με  την έκθεση ζωγραφικής της Ηλιάνας Μεταλληνού. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί τη  Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει μέχρι 15  Ιουνίου. Στόχος των δημιουργών αυτού του εκθεσιακού χώρου είναι να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό –και λόγω διέλευσης επιβατών από κρουαζιερόπλοια –η εγχώρια παραγωγή και δημιουργία.