Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Στην Ελλάδα οι κλεμμένες εικόνες

Παρουσιάστηκαν χθες το πρωί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα οι τέσσερις εικόνες  του 18ου και 19ου αιώνα που είχαν κλαπεί από μοναστήρια του Ζαγορίου και οι δύο από εκκλησίες της Τσαγκαράδας στο Πήλιο.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Οι εικόνες επέστρεψαν στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου όπως είναι γνωστό είχαν εντοπιστεί σε Γκαλερί. Ταυτόχρονα ο κ. Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε πως κατασχέθηκαν στο Άμστερνταμ άλλες έξι βυζαντινές εικόνες που είχαν επίσης κλαπεί από την περιοχή της Ηπείρου. Οι εικόνες θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο μέχρι να παραδοθούν στους εκπροσώπους των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Πληρώνει 7 εκ. ευρώ ο αναπτυξιακός νόμος – 5 νέες επενδύσεις

Σημαντική οικονομική ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο και ευρύτερα για την αγορά της Ηπείρου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποτελούν οι πιστώσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, που διατίθενται από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και κατανέμονται σε επιχειρηματίες που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04. Η συγκεκριμένη πίστωση είναι η τρίτη που διατίθεται το τελευταίο διάστημα καθώς το Υπουργείο από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχει διαθέσει συνολικά 19εκ.ευρώ. Τα 7εκ. ευρώ θα κατανεμηθούν όπως και οι προηγούμενες πιστώσεις, ύψους 12εκ. ευρώ, σε επιχειρηματίες που έχουν ήδη υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04. Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε, με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα εγκρίθηκαν πέντε νέες επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 5.162.000,00€

Παραιτήθηκε ο κ. Λύτης από το ΔΣ της ΔΩΔΩΝΗΣ

Η επισημοποίηση της πώλησης της “Δωδώνης” που έγινε από την Αγροτική Τράπεζα κατά τη διάρκεια συνάντησης που έιχε ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Πανταλάκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια,  οδήγησε σε παραίτηση από το ΔΣ της εταιρείας τον κ. Βασίλη Λύτη, πρώην προέδρου της ΕΑΣΙ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων) και μέλους επί 13 χρόνια της διοίκησης της Δωδώνης. , «Δεν μπορούσα να παραμείνω σε ένα συμβούλιο μιας μετοχικής εταιρείας και απλά να διαφωνώ με επιλογές και αποφάσεις, ή να νομιμοποιήσω ως πολίτης αυτού του τόπου, με την παρουσία μου, την πώληση τη με υπεραξία για την ΑΤΕ», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λύτης.

Κλιμάκιο της ΝΔ στην Ηγουμενίτσα για τους μετανάστες

Οι Υπεύθυνοι Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Νέας Δημοκρατίας Προστασίας του Πολίτη Θανάσης Νάκος και Δημοσίων Έργων Σταύρος Καλογιάννης, καθώς και ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσίων Έργων Δημήτριος Τσουμάνης θα επισκεφθούν αύριο την Ηγουμενίτσα, όπου θα έχουν συναντήσεις με φορείς της πόλης. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές θα συναντηθούν με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο και το Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, τον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού, με τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Πιτούλη και την επιτροπή αγώνα των κατοίκων για το θέμα των μεταναστών. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή και τα έργα υποδομής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε συνάντηση Καλογιάννη – ΤΕΕ

Συνάντηση με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) είχε ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων (Δ.Ε.) της Νέας Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια έργα της χώρας, το μέλλον των συμβάσεων παραχώρησης, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή έργων και θέματα που αφορούν ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και ιδίως των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Να αποδοθεί το Κάστρο στους Αρτινούς πολίτες

Συνάντηση του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη με την Διευθύντρια της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ), κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, πραγματοποιήθηκε χθες. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη συνδρομή και τη συνεργασία του Δήμου και της αρμόδιας Εφορείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Κάστρου και στην απόδοσή του στους Αρτινούς πολίτες με την φροντίδα του Δήμου Αρταίων και την συνεργασία της 18ης ΕΒΑ. Τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και από την πλευρά της Υπηρεσίας πιστοποιήθηκε η κοινή βούληση για αξιοποίηση του Κάστρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Αρτινών πολιτών ως χώρος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού. Στόχος είναι στις επόμενες μέρες το Κάστρο να ανοίξει τις πύλες του αφού πρώτα ο Δήμος το καθαρίσει και εξασφαλίσει την φύλαξή του έτσι ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος.

156 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε λίγες ώρες

Eντείνεται η αστυνομική παρουσία και αυξάνονται οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε ολόκληρη την Ήπειρο στο πλαίσιο των στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό από το απόγευμα έως και τα μεσάνυχτα της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 156 παραβάσεις και ειδικότερα 2 παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, 1 του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών, 137 παραβάσεις τροχαίας, 3 παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού και 12 παραβάσεις άλλων ειδικών ποινικών νόμων. «Οι αστυνομικές εξορμήσεις στοχεύουν στην αναβάθμιση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου.

Διάρρηξη στο κέντρο εκπομπής κεραιών της ΕΡΤ – ΝΕΤ στη Μανωλιάσα

Διάρρηξη στο κέντρο εκπομπής κεραιών της ΕΡΤ – ΝΕΤ στη Μανωλιάσα είχαμε το χρονικό διάστημα από 1 έως 12 Απριλίου. Άγνωστοι δράστες μπήκαν στο κέντρο εκπομπής κεραιών της ΕΡΤ στη Μανωλιάσα παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο και πήραν εξοπλισμό αξίας 20.000 ευρώ.

 

Να αποκτήσει ο Σπάρτακος τη δική του στέγη

Τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου Σπάρτακου Ιωαννίνων, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Άρσης Βαρών και προπονητή της ομάδας Χρήστο Τριφύλλη, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα του Συλλόγου.
Στη συζήτηση που είχε ο κ. Παπαδόπουλος, δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού θα τεθεί και το θέμα της ολοκλήρωσης της αίθουσας βαρέων αθλημάτων.