Ειδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

logo-vdella

Συζήτηση για το θέμα των λαθρομεταναστών της Ηγουμενίτσας, στη Βουλή

Στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών προτάθηκε η σιδηροδρομική Εγνατία και η γραμμή Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Καλαμπάκα

Παρουσιάστηκε η β’ φάση της μελέτης Βιωσιμότητας του ΤΡΑΜ για τα Ιωάννινα

Τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητά ο Περιφερειάρχης για τις ζημίες στον ΤΟΕΒ Λάμαρης

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Τετραήμερη επίσκεψη του «Διαζώματος» στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Συζήτηση για το θέμα των λαθρομεταναστών της Ηγουμενίτσας, στη Βουλή

Συζήτηση για το θέμα των λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα, αναμένεται να γίνει σήμερα, στο Κοινοβούλιο, αφού σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει δημοσιευθεί, στα πλαίσια των επίκαιρων ερωτήσεων που θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνεται και η επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβληθεί από τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ, κ. Αθανάσιο Νάκο, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε λίγο πριν το Πάσχα, κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ηγουμενίτσα. Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής πρόκειται να απαντήσει στην Ερώτηση και να τοποθετηθεί επί του θέματος που απασχολεί έντονα την κοινωνία της Ηγουμενίτσας.

Στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών προτάθηκε η σιδηροδρομική Εγνατία και η γραμμή Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Καλαμπάκα

Διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Τσιόκας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η συνάντηση είχε ως στόχο τη διαπραγμάτευση και συμφωνία για τα ελληνικά τμήματα του πολυτροπικού δικτύου μεταφορών, αλλά και την προετοιμασία αναθεώρησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.
Οι θέσεις που υποστηρίχθηκαν έχουν ως εξής:
Για το Οδικό Δίκτυο υιοθετήθηκε η σύνδεση της χώρας με όλες τις χώρες της Βαλκανικής στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οδικών δικτύων της Εγνατίας, της ΠΑΘΕ και του Δυτικού Άξονα
Για το σιδηροδρομικό δίκτυο επιβεβαιώθηκε η κατά προτεραιότητα ένταξη στο κεντρικό δίκτυο του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας), η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας (μέσω και παραλιακής χάραξης) και του δυτικού άξονα με προτεραιότητα τη γραμμή Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Καλαμπάκα (Κοζάνη). Ο βασικός αυτός κορμός εξασφαλίζει τις εξόδους της χώρας προς Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία.

Παρουσιάστηκε η β’ φάση της μελέτης Βιωσιμότητας του ΤΡΑΜ για τα Ιωάννινα

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα. Η Μελέτη χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
•ΦΑΣΗ Ι: Υφιστάμενη Κατάσταση – Εκτιμήσεις Αναγκών και Προοπτικές
•ΦΑΣΗ ΙΙ: Διαμόρφωση, Ανάλυση και Αξιολόγηση Χαράξεων
•ΦΑΣΗ ΙΙΙ: Πολυκριτηριακή Ανάλυση – Περιγραφή και Τεκμηρίωση Βέλτιστης Λύσης
Στα πλαίσια της εκπόνησης της παραπάνω μελέτης παρουσιάστηκε στο ΤΕΕ Ηπείρου από τους μελετητές η Β’ φάσης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του ΤΡΑΜ για την πόλη των Ιωννίνων. 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναλύθηκαν οι πιθανές χαράξεις και τα σενάρια ανάπτυξης του τραμ στα Γιάννενα, με σημαντικότερους πόλους μετακινήσεων για το δίκτυο, το κέντρο της πόλης και το πανεπιστήμιο.

Τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητά ο Περιφερειάρχης για τις ζημίες στον ΤΟΕΒ Λάμαρης

Tην άμεση οικονομική συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, για την αποκατάσταση των ζημιών   στις  εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Λάμαρης, ζήτησε με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ήδη δια των Περιφερειακών της Ενοτήτων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και ΤΟΕΒ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση ζημιών στις περιοχές Μπόιδα – Μαυρή, Παραμυθιάς, Ροδοτοπίου και Λιθίνου. Επίσης με έγγραφό του προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ζητά την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, όσων εμπλέκονται στις αλλεπάλληλες κλοπές που σημειώνονται σε αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, ως επίσης και των κλεπταποδόχων. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανέρχεται στο ποσό των 240.000 ευρώ

Εξάλλου την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ του ΤΟΕΒ Λάμαρης. Ο κ. Μπαϊλης και οι παραγωγοί ενημέρωσαν την κ. Γεωργακοπούλου για τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά τις κλοπές υλικών και τις καταστροφές που προξένησαν άγνωστοι στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πρέβεζας η κ.Γεωργακοπούλου έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία των παραγωγών και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο ΤΟΕΒ να καταστεί και πάλι λειτουργικός ενόψει της θερινής περιόδου που σε λίγο ξεκινά.

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Την Πέμπτη  5.5 και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη  με 27 θέματα ημερήσιας διάταξης

Τετραήμερη επίσκεψη του «Διαζώματος» στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Τετραήμερη επίσκεψη εργασίας, από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος σε συνεργασία με τους επιστημονικούς υπεύθυνους, τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων καθώς και με εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η επίσκεψη εργασίας στα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας θα συνδυασθεί με συνεντεύξεις τύπου στα αρχαιολογικά μουσεία ων Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτας. Ο κ. Μπένος θα συνοδεύεται από τον Ταμία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Γιώργο Κουρουπό, την αρχαιολόγο Πολυξένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για έκδοση λευκώματος για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, και το σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου, ο οποίος θα επιμεληθεί  ντοκιμαντέρ για τα παραπάνω θέατρα.